Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turske trupe sudjeluju u pobjedničkoj paradi u Azerbejdžanu 10. decembra. 2020. godine (Foto: president.az)

Analize i mišljenja

Turska strategija u Afganistanu: Kako će se Turska suočiti sa prijetnjama Talibana?

Turska je dobila američku i podršku afganistanskih zvaničnika da preuzme kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Kabulu. Međutim, talibani se tome protive, upozoravajući Ankaru na posljedice


“Prisustvo Turske na međunarodnom aerodromu u Kabulu važno je s obzirom, na to, da talibani pokušavaju iskoristiti relativni vakuum nakon povlačenja stranih trupa iz zemlje”, izjavio je u subotu Abdullah Abdullah, šef afganistanskog Visokog vijeća za nacionalno pomirenje, u intervjuu za Anadoliju.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu također je rekao u nedjelju da su operacija i sigurnost aerodroma vrlo važni za Afganistan, opisujući ga kao afganistanski ulaz u svijet.

“Afganistanska administracija također želi da Turska ostane ovdje,” rekao je Čavušoglu. “Oduvijek smo govorili da ćemo stajati uz Afganistan i bit ćemo u Afganistanu sve dok je to potrebno.”

Turski vojnici u okviru NATO-ve mirovne misije u Afganistanu (Foto: Wikimedia)

“Turska će igrati vodeću ulogu u pružanju sigurnosti na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu, nakon povlačenja NATO snaga iz Afganistana,” rekao je u četvrtak savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, Jake Sullivan.

Predsjednik Biden je naredio povlačenje svih američkih snaga iz Afganistana do 11. septembra, na dvadesetu godišnjicu najdužeg američkog rata, vjerujući da se ništa više ne može postići. Čak su i američki zvaničnici priznali zabrinutost zbog toga može li vlada u Kabulu izdržati potencijalnu ofanzivu talibana – a aerodrom se smatra ključnim za stabilnost.

Koja je turska strategija za Afganistan?

“Uskoro će se razgovarati o potencijalnoj saradnji s Turskom u Afganistanu nakon američkog povlačenja iz te zemlje, ” izjavio je u petak pakistanski ministar vanjskih poslova, Shah Mahmood Qureshi.

Ministar je pojasnio da će Pakistan odgovoriti nakon što se razjasne detalji o saradnji i prijedlogu. Dodao je da se mora uzeti u obzir reakcija afganistanske vlade, kao i talibana. Na kraju niza sastanaka s čelnicima NATO-a, na marginama samita alijanse, predsjednik Erdogan izjavio je da Turska traži sudjelovanje Pakistana i Mađarske u novoj misiji u Afganistanu, nakon povlačenja snaga NATO-a pod vodstvom SAD-a.

Erdogan je također rekao da je Turska jedina zemlja kojoj se može vjerovati da će nastaviti mirovni proces nakon povlačenja. Za mnoge je Pakistan zvučao kao razuman partner. Islamabad ima dugogodišnju vezu sa Talibanima, kao susjednom državom. Ali Mađarska je bila veliko iznenađenje.

Dva izvora upoznata s tim pitanjem rekla su da je i sama Mađarska izrazila spremnost da učestvuje u misiji, istakavši tu ideju na sastanku Erdogana i mađarskog premijera Viktora Orbana, na marginama samita NATO-a ranije ovog mjeseca.

“Orban je predložio raspoređivanje mađarskih vojnika na aerodrom u misiji koju predvode Turci”, izjavila je jedna osoba upoznata sa sastankom za MiddleEastEye. “Orban bi želio pokazati savezu da je Mađarska važan partner koji može donijeti rezultate.”

Zemlje EU i NATO-a sve više kritikuju Orbana zbog njegove autoritarne politike, za koju su izvori rekli da ga je potaknula da se približi Turskoj.

Turski zvaničnici, s druge strane, vjeruju da bi Mađarska, s tehničkog gledišta, mogla biti dobar partner u misiji. Zvaničnici u Ankari ističu da Mađarska već ima iskustva u osiguranju aerodroma u Kabulu od svog učešća u ovoj misiji između 2010. i 2013. godine.

Talibani su, međutim, upozorili Tursku u nekoliko saopćenja prošle sedmice, tražeći da napusti Afganistan s drugim stranim NATO trupama, upozoravajući Erdogana da ne pravi “veliku grešku”.

Rizik od sukoba sa Talibanima

Turska je postala prva muslimanska zemlja koja je poslala trupe u okviru međunarodnih snaga za pomoć u pružanju sigurnosti, pod vodstvom NATO-a, u Afganistanu. Turska misija pomogla je NATO-u da osigura glavni grad Kabul i pružila obuku lokalnim afganistanskim snagama.

„Suprotno ostalim međunarodnim snagama ovdje (u Afganistanu), Turci ne marširaju našim ulicama noseći puške s rukama na obaraču. Afganistanski narod turske vojnike smatra svojim, a ne stranim entitetom,” izjavio je bivši provincijski guverner Kabula, dr. Zabibullah Mojadiddi.

Međutim, iako Turska uživa simpatije afganistanskog naroda, to ne znači da se vrlo brzo neće susresti sa napadima Talibana, koji su sada ohrabrani nezainteresovanošću i povlačenjem NATO snaga.

Talibani iz turskog ugla predstavljaju “hibridnu prijetnju”, te postoji mogućnost da će se koristiti privatne sigurnosne kompanije iz Turske, poput Sadata, kako bi se izbjeglo stradanje pripadnika zvaničnih turskih snaga. Turci će u Afganistanu vjerovatno nastojati primijeniti tzv. “libijski model” pomoći, tim što će nastojati obučiti i organizovati lokalne i savezničke snage u regiji, kako bi uspostavili snažan faktor odvraćanja naspram Talibana.

Da li je to moguće u praksi, najbolje pokazuje primjer Kine, koja je određenim metodama uspjela uspostaviti saradnju sa Talibanima i izbjeći bilo kakav vid konfrontacije u Afganistanu. Partnerske države poput Pakistana i Katara, koje imaju snažan utjecaj nad Talibanima također, te zasigurno mogu doprinijeti u neutralizaciji budućih tenzija u ovoj zemlji.

Kao članica NATO-a i većinski muslimanska zemlja, Turska i njeni partneri će nastojati utjecati na sve političke aktere na jedinstvo u Kabulu i raditi na postizanju regionalnog konsenzusa za postizanje afganistanskog mira i procesa pomirenja.

Autor: F.T

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Dok se u azerbejdžanskoj javnosti govori o neprijateljskim vojnim vježbama susjednog Irana, proteklih dana objavljeni su detalji iz prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata koji govore o...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021