Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Turska strategija u Afganistanu: Kako će se Turska suočiti sa prijetnjama Talibana?

Turske trupe sudjeluju u pobjedničkoj paradi u Azerbejdžanu 10. decembra. 2020. godine (Foto: president.az)

Turska je dobila američku i podršku afganistanskih zvaničnika da preuzme kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Kabulu. Međutim, talibani se tome protive, upozoravajući Ankaru na posljedice


“Prisustvo Turske na međunarodnom aerodromu u Kabulu važno je s obzirom, na to, da talibani pokušavaju iskoristiti relativni vakuum nakon povlačenja stranih trupa iz zemlje”, izjavio je u subotu Abdullah Abdullah, šef afganistanskog Visokog vijeća za nacionalno pomirenje, u intervjuu za Anadoliju.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu također je rekao u nedjelju da su operacija i sigurnost aerodroma vrlo važni za Afganistan, opisujući ga kao afganistanski ulaz u svijet.

“Afganistanska administracija također želi da Turska ostane ovdje,” rekao je Čavušoglu. “Oduvijek smo govorili da ćemo stajati uz Afganistan i bit ćemo u Afganistanu sve dok je to potrebno.”

Turski vojnici u okviru NATO-ve mirovne misije u Afganistanu (Foto: Wikimedia)

“Turska će igrati vodeću ulogu u pružanju sigurnosti na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu, nakon povlačenja NATO snaga iz Afganistana,” rekao je u četvrtak savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, Jake Sullivan.

Predsjednik Biden je naredio povlačenje svih američkih snaga iz Afganistana do 11. septembra, na dvadesetu godišnjicu najdužeg američkog rata, vjerujući da se ništa više ne može postići. Čak su i američki zvaničnici priznali zabrinutost zbog toga može li vlada u Kabulu izdržati potencijalnu ofanzivu talibana – a aerodrom se smatra ključnim za stabilnost.

Koja je turska strategija za Afganistan?

“Uskoro će se razgovarati o potencijalnoj saradnji s Turskom u Afganistanu nakon američkog povlačenja iz te zemlje, ” izjavio je u petak pakistanski ministar vanjskih poslova, Shah Mahmood Qureshi.

Ministar je pojasnio da će Pakistan odgovoriti nakon što se razjasne detalji o saradnji i prijedlogu. Dodao je da se mora uzeti u obzir reakcija afganistanske vlade, kao i talibana. Na kraju niza sastanaka s čelnicima NATO-a, na marginama samita alijanse, predsjednik Erdogan izjavio je da Turska traži sudjelovanje Pakistana i Mađarske u novoj misiji u Afganistanu, nakon povlačenja snaga NATO-a pod vodstvom SAD-a.

Erdogan je također rekao da je Turska jedina zemlja kojoj se može vjerovati da će nastaviti mirovni proces nakon povlačenja. Za mnoge je Pakistan zvučao kao razuman partner. Islamabad ima dugogodišnju vezu sa Talibanima, kao susjednom državom. Ali Mađarska je bila veliko iznenađenje.

Dva izvora upoznata s tim pitanjem rekla su da je i sama Mađarska izrazila spremnost da učestvuje u misiji, istakavši tu ideju na sastanku Erdogana i mađarskog premijera Viktora Orbana, na marginama samita NATO-a ranije ovog mjeseca.

“Orban je predložio raspoređivanje mađarskih vojnika na aerodrom u misiji koju predvode Turci”, izjavila je jedna osoba upoznata sa sastankom za MiddleEastEye. “Orban bi želio pokazati savezu da je Mađarska važan partner koji može donijeti rezultate.”

Zemlje EU i NATO-a sve više kritikuju Orbana zbog njegove autoritarne politike, za koju su izvori rekli da ga je potaknula da se približi Turskoj.

Turski zvaničnici, s druge strane, vjeruju da bi Mađarska, s tehničkog gledišta, mogla biti dobar partner u misiji. Zvaničnici u Ankari ističu da Mađarska već ima iskustva u osiguranju aerodroma u Kabulu od svog učešća u ovoj misiji između 2010. i 2013. godine.

Talibani su, međutim, upozorili Tursku u nekoliko saopćenja prošle sedmice, tražeći da napusti Afganistan s drugim stranim NATO trupama, upozoravajući Erdogana da ne pravi “veliku grešku”.

Rizik od sukoba sa Talibanima

Turska je postala prva muslimanska zemlja koja je poslala trupe u okviru međunarodnih snaga za pomoć u pružanju sigurnosti, pod vodstvom NATO-a, u Afganistanu. Turska misija pomogla je NATO-u da osigura glavni grad Kabul i pružila obuku lokalnim afganistanskim snagama.

„Suprotno ostalim međunarodnim snagama ovdje (u Afganistanu), Turci ne marširaju našim ulicama noseći puške s rukama na obaraču. Afganistanski narod turske vojnike smatra svojim, a ne stranim entitetom,” izjavio je bivši provincijski guverner Kabula, dr. Zabibullah Mojadiddi.

Međutim, iako Turska uživa simpatije afganistanskog naroda, to ne znači da se vrlo brzo neće susresti sa napadima Talibana, koji su sada ohrabrani nezainteresovanošću i povlačenjem NATO snaga.

Talibani iz turskog ugla predstavljaju “hibridnu prijetnju”, te postoji mogućnost da će se koristiti privatne sigurnosne kompanije iz Turske, poput Sadata, kako bi se izbjeglo stradanje pripadnika zvaničnih turskih snaga. Turci će u Afganistanu vjerovatno nastojati primijeniti tzv. “libijski model” pomoći, tim što će nastojati obučiti i organizovati lokalne i savezničke snage u regiji, kako bi uspostavili snažan faktor odvraćanja naspram Talibana.

Da li je to moguće u praksi, najbolje pokazuje primjer Kine, koja je određenim metodama uspjela uspostaviti saradnju sa Talibanima i izbjeći bilo kakav vid konfrontacije u Afganistanu. Partnerske države poput Pakistana i Katara, koje imaju snažan utjecaj nad Talibanima također, te zasigurno mogu doprinijeti u neutralizaciji budućih tenzija u ovoj zemlji.

Kao članica NATO-a i većinski muslimanska zemlja, Turska i njeni partneri će nastojati utjecati na sve političke aktere na jedinstvo u Kabulu i raditi na postizanju regionalnog konsenzusa za postizanje afganistanskog mira i procesa pomirenja.

Autor: F.T

2 Comments

2 Comments

  1. www.xmc.pl

    11/05/2022 at 10:18

    Usually I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so!

  2. Kanały RSS

    10/05/2022 at 09:39

    When I view your RSS feed it simply gives me a webpage of weird text, may be the problem on my reader? TY for putting this up, it was very useful and explained tons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021