Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Energija

Energetska tranzicija prijeti državama čija ekonomija ovisi o izvozu energenata

Fotografija: Adrian825

Zemlje čiji državni budžeti ovise o prihodima od nafte postat će sve osjetljivije na probleme izazvane globalnom energetskom tranzicijom, izjavio je šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol u intervjuu za Bloomberg.

Svijet će i dalje trebati naftu ove i naredne godine, ali i u godinama koje dolaze, trebat će je sve manje i manje, rekao je Birol, napominjući da je vladina regulativa bila ključna za cementiranje globalnog puta ka budućnosti obnovljivijih izvora energije.

Birolove izjave uslijedile su nakon što je IEA (Međunarodna agencija za energiju) izvijestila da će kasnije ove godine objaviti prvi sveobuhvatni plan za nultu stopu emisija do 2050. godine.

Prema izvještaju, plan će “detaljno izložiti ono što je potrebno od vlada, kompanija, investitora i građana da u potpunosti dekarboniziraju energetski sektor i stave emisije u sklad s porastom temperature od 1,5 stepeni Celzijusa. “

„Energija koja pokreće naš svakodnevni život i naše ekonomije također proizvodi tri četvrtine globalnih emisija. To znači da je naš klimatski izazov u osnovi energetski izazov. IEA je odlučna uhvatiti se u koštac s tim izazovom i voditi globalnu tranziciju ka čistoj energiji ”, rekao je Birol u saopćenju.

U intervjuu za Bloomberg, šef agencije naglasio je da će, međutim, bez dovoljne posvećenosti američke vlade potražnja za naftom i dalje rasti kao i prije pandemije.

Ukazao je na Kinu kao primjer: kineska potražnja za naftom već je veća nego što je bila prije pandemije, rekao je Birol, jer vlada u Pekingu nije napravila značajnu promjenu u svojim energetskim prioritetima.

Međutim, kratkoročno će svijetu trebati više nafte nego što se trenutno proizvodi, rekao je dužnosnik, napominjući da je američka nafta iz šriljevca jedan od mogućih izvora koji će popuniti prazninu koju su ostavili drugi proizvođači.

Dodao je da je “veliki dio” američke nafte iz škriljevca isplativ po trenutnim cijenama WTI-a.

Izvor: Irina Slav/Oilprice.com

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021