Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Azerbejdžan i Turska potpisale sporazum o uzajamnoj vojnoj pomoći

Potpisivanje deklaracije o odbrambenoj saradnji između turskog predsjednika Erdogana i predsjednika Alijeva (Foto: Twitter/Turkish Presidency)

Turska i Azerbejdžan potpisali su u utorak protokol o vojnom savezu, kojim su se obavezali podržavati jedni druge u slučaju prijetnje ili napada treće zemlje, izvijestila je Anadolu Agency


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Aliyev potpisali su sporazum tokom posjete gradu Šuši, koji je Azerbejdžan oslobodio tokom prošlogodišnjeg rata s Armenijom u regiji Nagorno-Karabaha.

“Protokolom iz Šuše odredili smo mapu puta za naše odnose u narednom periodu”, rekao je Erdogan, dodajući da imaju za cilj povećanje političke i vojne saradnje između Turske i Azerbejdžana.

Doček predsjednika Turske uz zvaničnu ceremoniju u Šuši (Foto: (Foto: Twitter/Turkish Presidency)

“U slučaju prijetnje ili napada na nezavisnost ili teritorijalni integritet bilo koje od strana, od strane treće države, stranke će pružiti potrebnu pomoć jedna drugoj”, navodi se u protokolu.

Protokol predviđa otvaranje koridora Zangezur, iz regije Nagorno-Karabaha željezničkom prugom kroz Nahčivan i tursku provinciju Kars, na istoku zemlje.

Turska će otvoriti generalni konzulat u Šuši kako bi podržala Azerbejdžan u obnovi regije Nagorno-Karabah, naglasio je Erdogan. Takođe je napomenuo važnu ulogu turskih kompanija u obnovi oslobođenih teritorija.

Deklaracija dalje podrazumijeva jačanje stabilnosti i sigurnosti u regiji Kavkaza, obnavljanje svih ekonomskih i saobraćajnih veza, normalizacija odnosa između zemalja regije i osiguravanje trajnog mira.

Erdoganova formula ‘3 + 3’

„Predložili smo formulu za saradnju„ 3 +3 “. Pretpostavka je da se to odnosi na Rusiju, Tursku, Azerbejdžan, Armeniju, Gruziju i Iran. Ovom platformom Turska teži uspostaviti trajni mir u regiji. Turska i Azerbejdžan su spremni poduzeti sve korake za provedbu ove formule. “Predsjednik Putin također je izrazio spremnost da nam se pridruži,” izjavio je Erdogan.

“Zahvaljujući ovim koracima, mir će biti osiguran u regiji. Nadamo se da ova historijska šansa neće biti propuštena zbog nerealnih želja, performansa i akcija. Jedini uvjet u ovoj novoj situaciji je odbacivanje neprijateljstva i provokacija, te akcije u ime mira i saradnje ”, rekao je Erdogan.

U svom govoru, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također se direktno obratio Armeniji.

„Nove mogućnosti za saradnju pojavile su se nakon potpisivanja sporazuma o prekidu vatre. Svjedoci smo iskrenosti naše azerbejdžanske braće po ovom pitanju. Turska želi usmjeriti naše geografske susjedske odnose ka dubljoj saradnji ”, rekao je predsjednik Erdogan.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021