Azerbejdžan i Turska potpisale sporazum o uzajamnoj vojnoj pomoći

Potpisivanje deklaracije o odbrambenoj saradnji između turskog predsjednika Erdogana i predsjednika Alijeva (Foto: Twitter/Turkish Presidency)

Turska i Azerbejdžan potpisali su u utorak protokol o vojnom savezu, kojim su se obavezali podržavati jedni druge u slučaju prijetnje ili napada treće zemlje, izvijestila je Anadolu Agency


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Aliyev potpisali su sporazum tokom posjete gradu Šuši, koji je Azerbejdžan oslobodio tokom prošlogodišnjeg rata s Armenijom u regiji Nagorno-Karabaha.

“Protokolom iz Šuše odredili smo mapu puta za naše odnose u narednom periodu”, rekao je Erdogan, dodajući da imaju za cilj povećanje političke i vojne saradnje između Turske i Azerbejdžana.

Doček predsjednika Turske uz zvaničnu ceremoniju u Šuši (Foto: (Foto: Twitter/Turkish Presidency)

“U slučaju prijetnje ili napada na nezavisnost ili teritorijalni integritet bilo koje od strana, od strane treće države, stranke će pružiti potrebnu pomoć jedna drugoj”, navodi se u protokolu.

Protokol predviđa otvaranje koridora Zangezur, iz regije Nagorno-Karabaha željezničkom prugom kroz Nahčivan i tursku provinciju Kars, na istoku zemlje.

Turska će otvoriti generalni konzulat u Šuši kako bi podržala Azerbejdžan u obnovi regije Nagorno-Karabah, naglasio je Erdogan. Takođe je napomenuo važnu ulogu turskih kompanija u obnovi oslobođenih teritorija.

Deklaracija dalje podrazumijeva jačanje stabilnosti i sigurnosti u regiji Kavkaza, obnavljanje svih ekonomskih i saobraćajnih veza, normalizacija odnosa između zemalja regije i osiguravanje trajnog mira.

Erdoganova formula ‘3 + 3’

„Predložili smo formulu za saradnju„ 3 +3 “. Pretpostavka je da se to odnosi na Rusiju, Tursku, Azerbejdžan, Armeniju, Gruziju i Iran. Ovom platformom Turska teži uspostaviti trajni mir u regiji. Turska i Azerbejdžan su spremni poduzeti sve korake za provedbu ove formule. “Predsjednik Putin također je izrazio spremnost da nam se pridruži,” izjavio je Erdogan.

“Zahvaljujući ovim koracima, mir će biti osiguran u regiji. Nadamo se da ova historijska šansa neće biti propuštena zbog nerealnih želja, performansa i akcija. Jedini uvjet u ovoj novoj situaciji je odbacivanje neprijateljstva i provokacija, te akcije u ime mira i saradnje ”, rekao je Erdogan.

U svom govoru, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također se direktno obratio Armeniji.

„Nove mogućnosti za saradnju pojavile su se nakon potpisivanja sporazuma o prekidu vatre. Svjedoci smo iskrenosti naše azerbejdžanske braće po ovom pitanju. Turska želi usmjeriti naše geografske susjedske odnose ka dubljoj saradnji ”, rekao je predsjednik Erdogan.

Podijelite: