Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Turska mornarica je “protjerala” francuski istraživački brod iz navodne grčke ekskluzivne ekonomske zone

TCG Kemal reis fregata u pratnji broda za seizmička istraživanja Barbaros Hayretin paša

Grčki mediji su objavili kako je turska mornarica protjerala francuski istraživački brod L’Atalante, iz zone za koju paralelno i Ankara i Atina tvrde da polažu pravo

Odmah nakon što su se grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias i njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu verbalno sukobili u četvrtak tokom neobične konferencije za novinare u Ankari, turska mornarica je zaprijetila francuskom istraživačkom brodu, navodi grčki Greekcitytimes.

Turska je prvi put otvoreno stavila na “test” tvrdnje o grčko-egipatskoj ekonomskoj ekskluzivnoj zoni (EEZ) i poslala fregatu u područje južno od Krete da zaprijeti francuskom istraživačkom brodu koji je vršio istraživanje u navodnom grčkom kontinentalnom pojasu.

Navodna grčko-egipatska ekskluzivna ekonomska zona (EEZ) koju Ankara odbacuje

Francuski istraživački brod L’Atalante zatražio je od Grčke dozvolu za nastavak istraživanja u okviru navodne grčke ekskluzivne ekonomske zone, koja je definirana sporazumom između Grčke i Egipta zapadno od 28. meridijana.

Po prvi put Turska nije izdala popularni “Navtex”, već je direktno poslala fregatu kako bi protjerala francuski istraživački brod, navode grčki mediji.

Francuski istraživački brod je također osiguravala fregata grčke mornarice.

Turska je, koristeći memorandum s Libijom, poslala fregatu da zaprijeti francuskom brodu da napusti regiju, tvrdeći da je na osnovu navedenog memoranduma koji je Turska potpisala sa vladom u Tripoliju, područje je pod turskom kontrolom.

Kako su tenzije rasle od otkrića značajnih rezervi nafte i plina u istočnom Sredozemlju, Kairo i Atina potpisali su pomorski sporazum kojim se krše prava Turske, Libije i Kiparskih turaka unutar Mediterana.

“Ništavni pomorski sporazum” koji je potpisan između Kaira i Atine nema uticaja na pitanje ekskluzivnih ekonomskih zona u istočnom Mediteranu, izjavio je turski predsjednik prošle godine, naglašavajući kako Turska neće uzimati u obzir egipatske i grčke tvrdnje o eksluzivnim ekonomskim zonama, te kako će se to vidjeti i na terenu.

Prošle godine dogodio se sličan incident između Turske i Francuske, kada je francuska mornarica pokušala izvršiti inspekcijski pregled teretnog broda Cirkin, koji je plovio prema Libiji.

“NATO ne smije zakopati glavu u pijesak s obzirom na nedavno ponašanje Turske prema svojim saveznicima,” izjavio je tada zvaničnik francuskog ministarstva odbrane, optužujući tursku mornaricu za uznemiravanje francuskog ratnog broda u sklopu NATO misije.

Visoki turski dužnosnik odbacio je ove optužbe, rekavši da su francuske snage pokušale pretražiti turski brod u međunarodnim vodama i naglasio „kako to nije dozvoljeno“.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021