Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Sjeverna Afrika

Najviši turski zvaničnici u Libiji: Suverenitet i jedinstvo Libije važni za Tursku

Visoka turska delegacija u posjeti Tripoliju, koja uključuje šefa obavještajne službe (MIT) Hakana Fidana i ministra diplomatije Mevluta Čavušoglua (Fotografija: Twitter)

Ankara je u ponedjeljak ponovila važnost libijskog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva usred posjete visokih turskih diplomatskih i vojnih zvaničnika Tripoliju


“Pridajemo važnost očuvanju libijskog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti i političkog jedinstva”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim libijskim kolegom Najlom al-Mangoush.

Sastanak između turske i libijske delegacije u Tripoliju (Fotografija: Twitter)


Tokom nenajavljene posjete, Čavušoglua su pratili ministar odbrane Hulusi Akar, direktor Nacionalne obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan i načelnik Generalštaba general Yasar Guler.

Ministar je ponovio da je Turska uvijek bila uz libijski narod i njegovu legitimnu vladu tijekom njihovih teških vremena.

„Suočeni s napadima na Tripoli, legitimna vlada Libije pozvala je neke zemlje, uključujući i nas. Samo je Turska potvrdno odgovorila na ovaj poziv ”, rekao je Čavušoglu.

Također je izjavio da je turska podrška Libiji, u okviru sporazuma o sigurnosti i vojnoj saradnji, spriječila građanski rat i ljudsku tragediju u zemlji.

Najviše diplomate dvije zemlje, rekao je Čavušoglu, razgovarali su o ekonomskoj saradnji, investicijama i bilateralnim trgovinskim odnosima, kao i o povratku turskog privatnog sektora u Libiju.

Povlačenje stranih trupa

Sa svoje strane, al-Mangoush je naglasila “važnost doprinosa Turske okončanju borbi i stabilizaciji prekida vatre u cijeloj zemlji”.

Istakla je da su pozvali Tursku da zajedno sarađuju na povlačenju stranih trupa i plaćenika iz zemlje, kako bi pomogli u jačanju prekida vatre starog sedam mjeseci.

“Pozivamo Tursku da sarađuje s nama kako bi zaustavili prisustvo svih stranih snaga i plaćenika, kako bi se sačuvao suverenitet” Libije, izjavila je ministrica.

Čavušoglu je kritizirao one koji “sugeriraju … da je tursko prisustvo u Libiji ekvivalentno prisustvu nelegalnih grupa.”

Saradnja između Turske i Libije u okviru vojnog sporazuma potpisanog krajem 2019. godine “spriječila je da Libija potone u građanski rat”, naglasio je Čavušoglu.

“Naša podrška otvorila je put prema prekidu vatre i instaliranju nove i ujedinjene političke izvršne vlasti”, dodao je.

Nova privremena vlast u Libiji, izabrana kroz proces koji su vodile Ujedinjene nacije, Vlada nacionalnog jedinstva (GNU), položila je zakletvu 15. marta. Nova vlada je sastavljena od dvije suparničke političke grupe koje su vladale istočnim i zapadnim regijama zemlje.

Nova privremena vlada, koju predvodi premijer Abdul Hamid Mohammed Dbeibah, vodit će zemlju do ovogodišnjih izbora u decembru mjesecu.

Turska je podržala međunarodno priznatu Vladu nacionalnog sporazuma sa sjedištem u Tripoliju (GNA) protiv pučističkih snaga generala Halife Haftara sa sjedištem na istoku, kojeg su podržale Rusija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Francuska.

Libijci se nadaju da će novi proces okončati godine građanskog rata koji je zahvatio zemlju od svrgavanja i ubijanja bivšeg lidera Muamera Gadafija 2011. godine.

Čavušoglu i delegacija također su se sastali sa Dbeibahom, šefom libijskog predsjedničkog vijeća, Mohammadom Younesom Menfijem i drugim zvaničnicima.

Sastanak delegacija na čelu sa libijskim premijerom Abdulhamidom Muhammedom Dbeibahom (Fotografija: Twitter)


Tokom sastanka s Menfijem, Čavušoglu je naglasio podršku Turske, rekavši da će i dalje biti uz svoje libijske sestre i braću.

“Naše se strateško partnerstvo razvija na svim poljima, uključujući odbranu, sigurnost, trgovinu i energiju”, napisao je ministar na Twitteru.

Čavušoglu se također sastao sa Janom Kubisom, specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Libiju, i razgovarao o najnovijim događajima u regiji, ističući snažnu podršku Ankare libijskom političkom procesu.

Tijekom posjeta libijske delegacije Turskoj prošlog mjeseca, dvije zemlje su ponovile svoju predanost jačanju bilateralnih veza i pomorskog sporazuma, dok je predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio prednost Ankare libijskom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu.

Turska i Libija također su se dogovorile da će nastaviti saradnju u više područja tokom niza sastanaka, uključujući saradnju oko istraživanja zaliha nafte i prirodnog gasa.

Ankara je 2019.godine potpisala sporazum o pomorskom razgraničenju sa GNA u Istočnom Mediteranu koji je pružio pravni okvir za spriječavanje bilo kakvog uznemiravanja i narušavanja prava od strane regionalnih država. Dvije zemlje također su potpisale sporazum o vojnoj saradnji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021