Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Jordan stao uz Grčku protiv Turske u Libiji i Istočnom Mediteranu

Susret grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa i jordanskog kralja Abdullaha II u Atini (FOTO: Twitter)

Zajedničko saopćenje objavljeno je jučer po završetku trećeg samita između Grčke, Jordana i kiparskih Grka koji su u Atini održali grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, jordanski kralj Abdullah II i predsjednik grčkog dijela Kipra Nicos Anastasiades, tražeči tursko povlačenje iz Libije.


Treći samit, koji su jučer u Atini održali grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, jordanski kralj Abdullah II i predsjednik grčkog dijela Kipra Nicos Anastasiades, fokusirao se na političku i ekonomsku saradnju tri zemlje, ali i razgovorima o situaciji u Istočnom Mediteranu, Libiji, Siriji te Bliskom istoku općenito.

Što se tiče libijske situacije, u priopćenju se navodi da su trojica čelnika “izrazili privrženost političkom rješenju koje će okončati sukob u Libiji na osnovu rezolucija Vijeća sigurnosti UN -a 2570 i 2571 (2021) i svih relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN -a, i odlučnost da pomogne u vraćanju stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta Libiji. ”

Susret jordanskog kralja sa američkim predsjednikom u Bijeloj kući 20. Juli. 2021. godine (FOTO: Twitter)

Njihovi čelnici „pozdravljaju politički napredak postignut rezultatima Libijskog foruma za politički dijalog (LPDF), koji je održan pod pokroviteljstvom UN-a, i izrazili su podršku privremenoj libijskoj vladi u njenim naporima koji vode do održavanja izbora 24. decembra 2021. godine. ”

Također je naglašena “važnost potpunog povlačenja svih stranih snaga, boraca i plaćenika, kako je predviđeno sporazumom o prekidu vatre koji je Zajednički vojni komitet 5+5 proglasio u Ženevi 23. oktobra 2020.”

Što se tiče Istočnog Mediterana, u zajedničkom priopćenju naglašeno je da je “miran, stabilan i prosperitetan Mediteran strateški prioritet regije. ”

Iako se u saopćenju ne spominje sporazum o razgraničenju na moru, potpisan između Turske i libijske vlade Fayeza al-Sarraja, bilo je jasno da je to pitanje bilo važna tema u razgovorima.

U zajedničkom priopćenju, tri lidera pozvala su sve zemlje u regiji “da poštuju suverenitet, suverena prava i jurisdikciju koje svaka država ima nad svojim pomorskim zonama u skladu s međunarodnim pravom, posebno pomorskim pravom”. Naglasili su važnost sudjelovanja u „konstruktivnom dijalogu i pregovorima, u skladu s međunarodnim pravom“.

Pozadina i motivi jordanskog približavanja Grčkoj

Dok se priča o državnom udaru u Jordanu unazad nekoliko mjeseci rasplamsavala u medijima, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je telefonski razgovarao sa jordanskim kraljem, izražavajući spremnost da mu pruži podršku. Smatralo se da iza pokušaja državnog udara stoje Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

U vrijeme nedavnih izraelskih napada na Gazu, i izraelskih upada u džamiju Al-Aksa u Jerusalemu, jordanski kralj i turski predsjednik zajednički su osudili izraelske napade. Međutim, izgleda da se situacija promijenila nakon toplih susreta između jordanskog kralja i novih izraelskih zvaničnika, te posebno nakon nedavnog susreta između američkog predsjednika Bidena i jordanskog kralja Abdullaha ll.

Odnosi između Jordana i Turske pogoršali su se u posljednjoj deceniji zbog navodne povećane podrške Ankare Muslimanskom bratstvu na Bliskom istoku, i turskih intervencija u Siriji, Iraku i Libiji.

Ali Jordan se suzdržavao od otvorenog kritiziranja Turske, koja podržava jordansku politiku otvorene kritike prema Izraelu, kao i nadležnost jordanskog kralja da se brine o Jerusalemu i džamiji Al-Aksa. Jordan je također na listi država koja, zajedno sa Egiptom i Izraelom, prima najveću američku vojnu pomoć.

Za vrijeme nedavne posjete Sjedinjenim Državama, jordanski kralj je razgovarao sa američkim zvaničnicima o razvoju strateškog partnerstva između Jordana i SAD -a, posebno u oblasti odbrane i sigurnosti. Posljednjih mjeseci došlo je do prebacivanja velikog broja američkih snaga iz Katara u Jordan, što možda nagovještava buduću konfrontaciju sa Iranom.

Prošlog mjeseca lideri Iraka, Jordana i Egipta sastali su se u Bagdadu na razgovorima na visokom nivou o komercijalnim, strateškim i sigurnosnim pitanjima, sa fokusom na borbu protiv turskog i iranskog utjecaja. Nova američka administracija računa da će na ovaj način upotpuniti svoju politiku na Bliskom istoku, koja je uglavnom podređena jednom cilju i svodi se na sigurnost i vojnu dominaciju Izraela u regiji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021