Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turska privatna vojska i njena misija: Kako je rat u BiH postao okidač za formiranje SADAT-a?

Kompaniju za vojno savjetovanje i obuke pod nazivom SADAT zvanično su osnovali 28. februara 2012. godine penzionisani brigadni general Adnan Tanriverdi i grupa od 23 penzionisana oficira i podoficira iz turskih oružanih snaga.


Odbrambeno-sigurnosna kompanija SADAT koja se bavi, između ostalog, međunarodnim vojnim savjetovanjem, ima registrovano sjedište u Istanbulu tj. Turskoj.

Kompaniju je 28. februara 2012. godine osnovao penzionisani brigadni general Adnan Tanrıverdi s ciljem pružanja usluga poput vojne i interne obuke, savjetodavstva u odbrani i nabavci naoružanja kao i municije u međunarodnoj areni.

Turski predsjednik Erdogan predsjedava sigurnosnim sastankom u Ankari 23. januara 2018. godine, kojem je prisustvovao Adnan Tanriverdi, drugi sa desne strane (Foto: Kayhan Ozer / Predsjednička palata)

Kompanija zapošljava između 50 i 200 penzionisanih pripadnika turske vojske iz različitih grana i područja stručnosti. Usluge kompanije uključuju savjetovanje, obuku, konvencionalnu vojnu obuku, nekonvencionalnu vojnu obuku, obuku specijalnih snaga i vojno opremanje jedinica.

Glavna misija koju je kompanija navela je sljedeća: “Pružanje usluga na polju organizacije oružanih snaga i snaga unutrašnje sigurnosti, strateškog savjetovanja na polju unutrašnje sigurnosti i odbrane, vojne obuke i opreme, stvaranje okruženja za odbranu i saradnju u odbrambenoj industriji između islamskih zemalja i pomoći islamskom svijetu da zauzme pravo mjesto među svjetskim velesilama kao samoodrživa vojna sila.”

SADAT ima sestrinsku organizaciju koja se zove ASSAM, koju je osnovao Adnan Tanriverdi, koja se više fokusira na politiku. ASSAM upravlja strateškim istraživačkim centrom i domaćin je godišnjih konferencija stručnjaka iz raznih oblasti.

Kako je osnovan SADAT?

SADAT je osnovan po modelu sličnom američkom Black Wateru i ruskom Wagneru, poznatijim kao američka i ruska plaćenička vojska. Black Water, iako pod drugim nazivom, i danas je aktivan u Siriji, Libiji, Iraku i drugim državama, te važi za prvu privatnu vojsku u svijetu.

U prvim danima 2021. godine SADAT je na svojoj službenoj web stranici objavio da pruža usluge u domenu obuke iz “nekonvencionalnog ratovanja” tj. hibridnog sukoba, kakav danas gledamo širom Afrike, posebno u Libiji.

Tvrdi se da je Tanriverdi odigrao važnu ulogu u suzbijanju pokušaja državnog udara 15. jula sa organizacijom SADAT prije nego što je imenovan za savjetnika turskog predsjednika.

Jedan od najvažnijih navoda u vezi s tom noći je da je veliki broj teškog naoružanja podijeljen civilima pod vodstvom SADAT-a. Međutim, Tanriverdi je odlučno negirao dotične navode.

“Mislite li da je kompanija sa manje od 10 savjetnika mogla odigrati ulogu u suzbijanju pokušaja puča?” Izjavio je Tanriverdi, te negirao da je SADAT imao takvu misiju.

Francuski portal, koji se bavi analizama, pod nazivom Africa Intelligence navodi da je SADAT, koji se spominje s različitim navodima od svog osnivanja, sklopio sporazum o partnerstvu sa kompanijom Security Side iz Bengazija za obuku trupa povezanih s libijskim vladinim snagama, u vlasništvu bivšeg libijskog diplomate i pripadnika vojske Fawzija Boukatifa.

Radi se o ličnosti koja se povezuje sa Muslimanskim bratstvom i državom Katarom. U odjeljku usluga na službenoj Web stranici kompanije Security Side ističu se usluge kao što su: Nadzor i praćenje GSM i satelitske komunikacije, usluge mobilne i statičke zaštite (naoružane i nenaoružane), pružanje bliske zaštite (lokalne i međunarodne), iznajmljivanje oklopnih vozila, domaća podrška u hitnim slučajevima, pomoć u slučaju otmica i talačkih situacija.

Veze utemeljitelja SADATA sa Bosnom i Hercegovinom

U brojnim medijskim člancima, navodi se kako ideja Tanriverdija o osnivanju sigurnosne kompanije SADAT seže još od rata u Bosni i Hercegovini i Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je rat okončan. Smatrao je da se u Bosni i Hercegovini može prepoznati izraz evropskog “križarskog mentaliteta”, jer ni SAD ni evropske države nisu htjele podržati muslimansko stanovništvo Bosne i Hercegovine, prisiljavajući ga na privremeno razoružavanje.

U to je vrijeme privatnoj sigurnosnoj kompaniji sa Zapada bila povjerena izgradnja vojske Federacije Bosne i Hercegovine. Alija Izetbegović je insistirao da pripadnici turske vojske moraju biti u savjetodavnom osoblju, zbog čega je spomenuta kompanija angažirala pukovnika iz turskih oružanih snaga. Tanrıverdi je izrazio zabrinutost zbog situacije i kritikovao činjenicu da nisu uspostavljene vojne jedinice primjerene geografiji i terenu Bosne i Hercegovine, već da je umjesto toga nabavljena mnogo skuplja i neodgovarajuća vojna oprema

To je pripisivao kapitalističkim kalkulacijama koje su svojstvene zapadnim sigurnosnim i vojnim kompanijama, navodeći da u dvadesetak muslimanskih država u kojima su takve kompanije poslovale, kako su ponekad podsticale građanske ratove ili čak izazivale napetosti sa susjednim državama.

Pored ratova u Siriji i Libiji, smatra se da se aktivnosti SADAT-a danas protežu i u drugim državama Afrike i Bliskog istoka, uključujući i Katar, a potencijalno i Azerbejdžan.

Utemeljitelj SADAT-a, Adnan Tanriverdi u Libiji 2013. godine

Organizacija je također privukla pažnju izraelskog sigurnosnog establišmenta 2018. godine. Izraelska Služba sigurnosti Shin Bet optužila je SADAT za transfer finansijskih sredstava Hamasu. Adnan Taniverdi je bio, također, dugogodišnji zagovornik formiranje palestinske vojske, koja bi se uz podršku šire koalicije muslimanskih zemalja zajednički suprostavila izraelskoj okupaciji.

Zbog toga nije iznenađujuće da se posljednjih dana pažnja brojnih turskih ali i međunarodnih medija usmjerila ka aktivnostima ove kompanije u Turskoj. Brojni mediji ali i pojedinci optužuju kompaniju za veze sa terorističkim organizacijama iako ne postoji nijedan kredibilan i validan dokaz koji ide u prilog optužbama.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021