Connect with us

Hi, what are you looking for?

Fotografija iz video snimka koja prikazuje probno ispaljivanje sistema Hisar O+, 10. jula 2021. godine (FOTO: SSB)

Odbrana i naoružanje

Da li je novi turski sistem protuzračne odbrane dugog dometa konkurencija ruskom S-400?

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana uspješno testirale lokalno razvijeni sistem dugog dometa pod nazivom Siper.


Šef turske odbrambene industrije Ismail Demir je potvrdio da je njegova zemlja prvi put uspješno testirala lokalno razvijeni sistem protuzračne odbrane, dugog dometa, koji će prema planu naredne godine biti stavljen u serijsku proizvodnju.

Lansirana raketa turskog sistema protuzračne odbrane dugog dometa pod nazivom Siper (FOTO: SSB)

Potvrdio je kako će se do tada nastaviti različita ispitivanja domaćeg sistema pod nazivom Siper, koji je planiran da uđe u inventar turske vojske 2023. godine.

Na razvoju sistema je radilo nekoliko turskih kompanija, uključujući Aselsan, Roketsan , Institut za istraživanje i razvoj odbrambene industrije (SAGE) i Vijeće za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TÜBITAK).

Sistem je razvijen sa ciljem zaštite strateški važnih objekata i lokacija od neprijateljskih napada, u okviru plana za uspostavljanje regionalne protuzračne odbrane. Sa uvođenjem sistema Siper, turska vojska će dodatno osnažniti svoje kapacitete protuzračne zaštite na velikim dometima kako bi se zaštitila strateški važna vojna i civilna infrastruktura zemlje.

Pored sistema Siper, za koji se očekuje da će biti rival ruskom S-400, turske kompanije su razvile i druge sisteme protuzračne odbrane poput Korkuta, Sungura i sistema Hisar, koji će zajednički činiti višeslojnu i umreženu protuzračnu odbranu zemlje.

Turski proizvođač raketa Roketsan već je završio isporuke novog sistema protuzračne odbrane pod nazivom Hisar A+, kratkog dometa, za tursku vojsku i započeo punu serijsku proizvodnju sistema srednjeg dometa Hisar O+.

Sistem protuzračne odbrane srednjeg dometa Hisar-O+ (FOTO: Aselsan)

I Hisar A+ i Hisar O+ imaju modularne strukture i dizajnirani su da budu kompatibilni s različitim platformama, sistemima za upravljanje vatrom i infrastrukturom za komandu i kontrolu jedinica.

Zvanično predstavljeni dometi sistema Hisar A+ je 15 kilometara, a Hisar O+ 25 kilometara, iako vojni stručnjaci smatraju da je taj domet u stvarnosti nešto veći. Oba sistema koriste visoko‐eksplozivne fragmentacijske bojeve glave, a njihove rakete pokreću dvopulsni motori na čvrsto gorivo.

Kada je riječ o sistemu Siper, njegov domet će iznositi između 70 i 110 kilometara, dok je domet po visini prema dostupnim informacijama 20 kilometara. Radi se o sistemu koji za Tursku značajniji u odnosu na nabavku S-400 po mnogo čemu.

Gledajući njegov kataloški opis, S-400 je u pogledu mogućnosti angažovanja nad metama na velikim udaljenostima i visinama daleko ispred sistema Siper. Međutim, u praksi to nije tako.

Iako je Rusija predstavila S-400 kao sistem nove generacije, njegova tehnologija potiče iz sovjetskog perioda. U pogledu elektronike i senzora, S-400 godinama zaostaje za svojim zapadnim konkurentima.

Gledajući iz drugog ugla, Siper koristi najnoviju tehnologiju sa Zapada, što ga u određenim segmentima stavlja ispred ruskog konkurenta. U pogledu umreženosti tj. data-linka, Siper posjeduje daleko veće mogućnosti nego ruski S-400, imajući u vidu da je potpuno kompatibilan sa ostatkom NATO radarske infrastrukture i drugih sistema.

Siper, za razliku od turskog S-400, neće se oslanjati samo na sopstvene osmatračke i nišanske radare, već će koristiti široku radarsku infrastrukturu turske vojske, uključujući AWACS zračne radare i druge sisteme, što je velika prednost.

Turska će u narednim godinama vjerovatno nastaviti sa usavršavanjem ovog sistema, te ćemo u narednim godinama vjerovatno svjedočiti i testiranju mornaričke konfiguracije sistema, kojom će biti opremljene nove turske fregate i budući razarači.

Krajnji cilj turskih kompanija je razviti efikasan domaći protivbalistički sistem, čemu Turska posebno teži zadnjih godina.

Pročitajte još

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Dok se u azerbejdžanskoj javnosti govori o neprijateljskim vojnim vježbama susjednog Irana, proteklih dana objavljeni su detalji iz prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata koji govore o...

Vijesti

Iran je frustriran azerbejdžanskim vojnim partnerstvom sa Turskom i Pakistanom, te teškim porazom Armenija koja važi za glavnog iranskog regionalnog partnera. Teheran je u...

Odbrana i naoružanje

Novi vojni savez o međusobnoj odbrani oslikava zajednički grčko-francuski napor da se suprostave rastućoj moći Turske Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis opisao je novi vojni...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021