Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Sjeverna Afrika

Nakon vojnog udara, Sudan se ponovo približava Ankari, što izaziva paniku u Egiptu

Predsjednik Sudanskog Suverenog vijeća Abdel Fattah al-Burhan u predsjedničkom kompleksu zajedno sa turskim predsjednikom (FOTO: Twitter)

Sudan je u subotu saopćio da je posjeta predsjedavajućeg Suverenog vijeća zemlje Abdela Fattaha al-Burhana Turskoj dio napora za proširenje opsega saradnje između dvije zemlje.


“Posjeta je jasno potvrdila interes turskog vodstva za odnos sa Sudanom i njegovo poštovanje izbora sudanskog naroda i njihovu podršku prijelaznoj vladi”, izjavila je ministrica vanjskih poslova Mariam al-Mahdi, u izjavi objavljenoj u saopćenju Suverenog vijeće Sudana.

U saopćenju se navodi da je posjeta podcrtala i čvrstu želju za izgradnjom čvrstih odnosa između dvije strane “zasnovanih na strateškoj viziji i win-win računici”.

Predsjednik Sudanskog Suverenog vijeća Abdel Fattah al-Burhan potpisuje sporazum o saradnji sa turskim predsjednikom (FOTO: Press služba turskog predsjednika)

Tokom posjete potpisano je nekoliko sporazuma i memoranduma o razumijevanju, uglavnom u oblastima energije, odbrane, finansija i medija.

Opisujući njegovu posjetu kao “uspjeh”, al-Mahdi je rekao da je posjeta “u okviru snažnih historijskih odnosa koji vežu dvije zemlje i zajedničke želje da se prošire horizonti saradnje između njih”.

Erdogan je u četvrtak, na konferenciji za novinare s al-Burhanom, rekao da je Turska “opredijeljena da stoji uz bratski narod Sudana i njihovu administraciju”, izrazivši nadu da će al-Burhanova posjeta najaviti novo poglavlje prijateljskih veza između dvije zemlje.

Turski predsjednik također je izrazio zadovoljstvo uklanjanjem dospjelih i zaostalih dugova Sudana prema Svjetskoj banci, Afričkoj razvojnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), kao i uključivanjem sudanskih banaka u međunarodni bankarski sistem.

Erdogan je dalje naglasio da će Turska pojačati napore kako bi doprinijela razvoju Sudana i poboljšanju njegove infrastrukture. Međutim, ono što je najupečatljivije bile su informacije da su turske kompanije i agencije poput TIKE još uvijek prisutne na sudanskom otoku Suakin, koji se nalazi u Crvenom moru.

Nadalje, Turska i Sudan namjeravaju postići obim trgovinske razmjene od 2 milijarde dolara (17 milijardi TL) u narednih pet godina, izjavio je u petak potpredsjednik Fuat Oktay, ističući potencijal većih ekonomskih veza između dvije zemlje.

Motivi sudanskog vojnog vijeća za približavanje Turskoj

Prije vojnog udara u Sudanu, iza kojeg se smatra da stoje UAE i Izrael, sudanski lider Omer el-Bešir važio je za jednog od najbližih saveznika Ankare u Africi.

U to vrijeme govorilo se o uspostavljanju turske vojne baze u Crvenom moru, na otoku Suakin. Također počelo se govoriti i o investicijama i saradnji u drugim sektorima u Sudanu, što je zabrinjavalo turske konkurente u Africi i na Bliskom istoku.

Nakon svrgavanja Omera el Bešira, na vlast u Sudanu dolazi vojna hunta koja nastoji uspostaviti bliske odnose sa Izraelom i SAD-om, dok Turska i njeni interesi bivaju ostavljeni po strani. Međutim, izgleda da se ova situacija sada mijenja.

Nakon svrgavanja Omera el-Bešira, realizacija brojnih projekata koje je Turska započela u Sudanu, u vrijednosti između 300 i 400 miliona dolara, nije zaustavljena. Uz Tursku, glavni partner u ovim projektima bile su kompanije iz Katara.

Pored ovih investicija, nakon vojnog udara, Turska se u tom periodu nije miješala u sudansku unutrašnju i vanjsku politiku, koja je bila usmjerena ka normalizaciji sa Izraelom, zbližavanju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptom i Saudijskom Arabijom, što se pokazalo kao vrlo mudra odluka Ankare.

Posjeta sudanske delegacije Turskoj je u arapskim medijama posljednjih dana privukla veliku pažnju. Iako su nastojali umanjiti njen značaj, posjeta je vrlo značajna jer sudanska delegacija, na čelu sa al-Burahnom i ministrom odbrane, pokazala je ozbiljno interesovanje za tursku namjensku industriju, izražavajući želju da se sudanska vojska opremi turskim naoružanjem.

Ove informacije su sa velikim razočarenjem primljene od strane Sisijevog režima u Egiptu, koji je smatrao kako je Sudan njegov glavni saveznik u obračunu sa Etiopijom, koju podržava Turska, zbog punjenja velike brane na Plavom Nilu. Sudan je za Tursku značajan također iz ugla situacije u Libiji, jer glavni dio vojnih snaga u redovima pučističkog generala Halife Haftara čine sudanske Janjavid milicije.

Iz drugog ugla, Egipat strahuje da bi uz posredovanje Turske Sudan mogao da ublaži svoju oštru poziciju prema Etiopiji, po pitanju brane, te bi u ovoj situaciji Sisijev režim ostao usamljen u regiji. Iako to niko nije očekivao da će se ovo dogoditi, uz vještu i mudru politiku Ankare, odnosi između Sudana i Turske se ponovo vraćaju na period prije vojnog udara, kada je ova zemlja bila najznačajniji turski partner u Africi.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021