Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bosna i Hercegovina

Američki borbeni avioni F-16 dolaze u BiH, kako bi održali zajedničku vojnu vježbu

F-16 (Fotografija: U.S. Air Force)

Bilateralna vježba’ omogućit će Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i spremnosti, kao i stvoriti pretpostavke za uvođenje novih sposobnosti OS BiH.

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država učestvovat će na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja će se realizirati 18. i 19. novembra na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH

U saopćenju se navodi da će ova vježba omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima. 

Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati uz kompjuterski podržanu vježbu (CAX) i terensku vježbu (FTX), a Oružane snage SAD-a će učestvovati sa dva aviona F-16, te će vršiti podršku snagama na terenu. 

Avioni, koji će pružati blisku zračnu podršku na lokaciji poligona Glamoč, neće koristiti bojevu municiju, već će, nakon poziva za podršku, izvršiti lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje. 

6. augusta 2020. godine održana je inicijalna planska konferencija između OS BiH i predstavnika američke vojske

Inicijalnu plansku konferenciju ove godine predvodio je zamjenik komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH, brigadni general Kenan Dautović.

Bilateralna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (OS SAD) planirana je da se realizuje na lokacijama Centra za borbene simulacije “Manjača”, poligona za obuku OS BiH Glamoč i aerodroma Dubrave. Ukoliko situacija sa pandemijom COVID-19 dozvoli, vježba bi trebala realizovati u vremenskom periodu od 16. do 20. novembra 2020. godine sa učešćem do 50 pripadnika OS SAD i 150 pripadnika OS BiH.

Cilj vježbe je da Oružane snage BiH, kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC) unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe, saopšteno je iz Oružanih snaga BiH.

Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) je izraz koji se u oružanim snagama Sjedinjenih Država, i snagama nekih drugih država, koristi za kvalificiranog pripadnika vojske, koji usmjerava djelovanje borbenih aviona u bliskoj zračnoj podršci i drugim zračnim operacijama sa svog položaja.

S obzirom, da se ovaj tip vojne vježbe održava nedaleko od granice sa Hrvatskom i na Manjači, i sam vremenski okvir u kojem vježba dolazi, nosi snažnu poruku posvećenosti Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021