Connect with us

Hi, what are you looking for?

Prijestolonasljednik Abu Dhabija i zamjenik vrhovnog komandanta Oružanih snaga UAE Mohammed bin Zayed Al Nahyan na razgovorima u Rusiji 15, Oktobar. 2019 (FOTO: Kremlin.ru)

Bliski istok

Zbog čega UAE iznenadno žele “normalizaciju” odnosa sa Turskom?

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan obavio je telefonski razgovor s de-fakto liderom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prijestolonasljednikom Abu Dhabija, Muhammedom bin Zajedom, u kojem je razgovarano o odnosima između Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Dvojica lidera razgovarali su o odnosima svojih zemalja i regionalnim pitanjima, navodi se u saopćenju turskog predsjedništva. U saopćenju se ne navodi kada je došlo do razgovora.

Državna novinska agencija UAE objavila je da su lideri “razmatrali izglede za jačanje odnosa između dva naroda na način koji služi njihovim zajedničkim interesima i njihovim narodima”. Erdogan je ranije rekao da su zemlje, koje se razilaze u nekoliko pitanja, posljednjih mjeseci ostvarile napredak u bilateralnim odnosima.

Rusija se pokazala kao ključni saveznik Ujedinjenih Arapskih Emirata u sukobima u Libiji i Siriji (FOTO: Kremlin.ru)

Poziv je uslijedio dvije sedmice nakon što je Erdogan ugostio visokog zvaničnika iz Emirata i razgovarao sa njim navodno o investicijama Tursku. Međutim, mnogi analitičari su sumnjičavi da su investicije bile glavna tema razgovora.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Tahnoun bin Zayed Al Nahyan našao se u zvaničnoj posjeti Turskoj, kao jedan od najviših zvaničnika Emirata koji je posjetio Ankaru posljednjih nekoliko godina.

Dvije zemlje su se gotovo u svim regionalnim sukobima našle na suprotnim stranama, uključujući sukob u Libiji, gdje su UAE i Turska posljednjih godina podržavali suprotne strane.

“Nekoliko mjeseci … počevši od naših obavještajnih službi, održavajući neke od razgovora s administracijom Abu Dhabija, stigli smo do određene tačke”, naglasio je Erdogan.

“Također razmišljam o sastanku sa šeikom Muhammedom bin Zajedom”, dodao je.

Dvije zemlje, koje su podržavale suparničke strane u sukobu u Libiji, smatraju se regionalnim rivalima u borbi za širi regionalni utjecaj. Turska je prošle godine optužila UAE da su svojim intervencijama u Libiji i Jemenu unijeli kaos na Bliski istok, dok su UAE i nekoliko drugih zemalja kritizirali turske vojne akcije u regiji. Odnosi između Turske i UAE dosegli su najniži nivo kada je Erdogan izjavio da bi Ankara mogla prekinuti diplomatske veze s administracijom Abu Dhabija, nakon normalizacije između UAE i Izraela.

Turski zvaničnici rekli su da UAE podržava terorističke organizacije koje na meti imaju Tursku, koristeći te grupe kao prikladno političko i vojno oružje u inostranstvu.

Agresivna vanjska politika UAE dovela je do toga da postanu dio koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, u Jemenu koja je 2015. započela razornu zračnu kampanju, čime je dodatno eskalirala kriza u ratom razorenoj zemlji. U Libiji je Abu Dhabi podržao pučističkog generala Halifu Haftara i pokušao zbaciti sa vlasti legitimnu Vladu nacionalnog jedinstva (GNA), priznatu od Ujedinjenih naroda. U Siriji su Emirati podržavali režim Bašara Asada u njegovoj ofanzivi protiv sirijskog naroda.

Abu Dhabi se 2017. godine našao na čelu regionalnog bloka koji je nametnuo blokadu Katara, nakon što su optužili Dohu da podržava Muslimansko bratstvo i da održava bliske odnose sa Iranom. Međutim, u januaru je Abu Dhabi slijedio poteze Saudijske Arabije u podizanju regionalne blokade Katara.

Veze Turske s Kairom bile su loše otkad je egipatska vojska, na čelu sa Sisijem, svrgnula prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, Muhameda Mursija, nakon organizovanih demonstracija protiv njegove vladavine.

Motivi Ujedinjenih Arapskih Emirata za “pomirenje” sa Turskom

U junu ove godine je objavljeno, u pojedinim medijskim izvještajima, da UAE nastoje popraviti svoje odnose s Turskom i drugim regionalnim zemljama. Turska je posljednjih mjeseci ublažila tenzije s brojnim arapskim državama, poput Saudijske Arabije i Egipta, jačajući dodatno svoje već bliske odnose sa Katarom i Kuvajtom.

Erdogan je ponovio da se Turska nada da će maksimizirati svoju saradnju s Egiptom i zaljevskim zemljama “na principu win-win”, u vrijeme kada se Ankara angažovala u diplomatiji kako bi popravila svoje snažne veze sa zaljevskim arapskim zemljama i Kairom nakon nekoliko godina napetosti.

Već zategnuti odnosi sa Saudijskom Arabijom gotovo su se potpuno urušili nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu – ubistvo za koje je Erdogan rekao da je naređeno sa najvišeg nivoa u Rijadu.

Međutim, sa dolaskom novog američkog predsjednika situacija i okolnosti na Bliskom istoku su doživjele zaokrete. Pored nedavnih povlačenja američke vojske iz Saudijske Arabije i drugih država, arapski blok na čelu sa Saudijskom Arabijom i UAE gotovo da nije uspio ostvariti niti najmanji rezultat u blokadi Katara, niti sa potezima protiv Ankare.

Naprotiv, doživjeli su pravi debakl u sukobu u Libiji ali i Siriji, gdje nisu uspjeli ostvariti nikakav značajan napredak. Slična situacija događala se u Sudanu i Somaliji. Iako su u vojnom udaru Emirati i Izrael uspjeli svrgnuti sudanskog lidera Omera el-Bešira, koji je važio za najbližeg saveznika Ankare u Africi, nedavna prijateljska posjeta sudanske delegacije Turskoj i njihove poruke pomirenja govore kako se situacija ne razvija onako kako bi to u Abu Dhabiju željeli.

Posljednjih mjeseci govori se također o velikom raskolu između Abu Dhabija i Rijada, što je dovelo Emirate u usamljenu poziciju, obzirom da su iz Rijada, Kaira i samog Izraela počeli dolaziti signali o mogućoj normalizaciji sa Ankarom.

Sve ovo ne znači da će doći do stvarnog pomirenja između Ankare i Abu Dhabija, jer podrška koju Emirati pružaju Halifi Haftaru u Libiji, Asadu u Siriji, kao i prijeteći vojni odnosi koji održavaju sa Grčkom i dalje su tu. Iako će se borba za regionalnu dominaciju na Bliskom istoku i u Africi nastaviti, Emirati polako počinju da shvataju da nisu dorastao igrač koji bi mogao stati na put Ankare, čak i onda kada iza sebe imaju podršku drugih moćnih sila.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021