Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Azerbejdžan uputio protestnu notu Ruskoj Federaciji zbog pljačke prirodnih resursa

Ruski mirovnjak podiže ruku kako bi zaustavio fotografisanje, dok je kontrolni punkt postavljen na ulazu u Stepanakert, regionalni glavni grad Nagorno-Karabaha, 13. novembra. (Fotografija: Jack Losh/Foreign policy)

Protesti azerbejdžanske javnosti i ekoloških aktivista na putu Šuša-Lačin se nastavljaju dok ruske trupe blokiraju put.

Protesti azerbejdžanske javnosti i ekoloških aktivista na putu Šuša-Lačin, traju od 12. decembra. Demonstracije su rezultat opravdanog nezadovoljstva azerbejdžanske javnosti nelegalnom ekonomskom aktivnošću, pljačkom prirodnih resursa i nanošenjem štete životnoj sredini na teritorijama Azerbejdžana na kojima su raspoređene ruske mirovne snage.

Azerbejdžanski ekolozi, koji predstavljaju nevladine organizacije (NVO), protestovali su rano u ponedeljak protiv ilegalne eksploatacije prirodnih resursa u regionu gdje je privremeno stacioniran ruski mirovni kontingent. Demonstranti su uzvikivali slogane tražeći okončanje ilegalne pljačke prirodnih resursa.

Demonstracije se održavaju na putu Lačin-Šuša, gdje su aktivisti postavili šatore, odbijajući ruski zahtjev da napuste lokaciju dok im ne bude dozvoljen ulazak u region gdje se nalaze dva rudnika.

Prethodno, nakon pregovora sa ruskim mirovnim snagama
komande 3. i 7. decembra 2022. godine, grupa stručnjaka iz Ministarstva za ekologiju i prirodne resurse, Službe za državnu imovinu pri Ministarstvu ekonomije i AzerGold CJSC 10. decembra, trebalo je da počne preliminarni monitoring u skladu sa informacijama o nelegalnoj eksploataciji mineralnih nalazišta, kao i nastajanje ekoloških i drugih posljedica toga na teritoriji Azerbejdžana.

Planirano je da se izvrši inspekcija stanja životne sredine na nalazištu zlata ‘Gizilbulagh’ i rudniku bakra-molibdena ‘Damirli’, te nadzor različitih područja, uređenje katastarske evidencije, procjena potencijalnih rizika i prijetnji po životnu sredinu, kao i po podzemne i površinske izvore vode.

Međutim, uprkos dolasku grupe, u pratnji ruskih mirovnih snaga, u oblasti na kojoj trebao biti izvršen monitoring, azerbejdžanska strana suočila se sa provokacijama. Planirana početna inspekcija i monitoring nije izvršen zbog činjenice da ruski mirovnjaci ne samo da nisu stvorili potrebne uslove, već su i spriječili da se cijeli proces nastavi.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Azerbejdžan uputilo je u nedjelju, 11. decembra 2022. godine diplomatsku notu Rusiji u vezi sa “ilegalnim eksploatacijom” prirodnih resursa u oslobođenom regionu Karabaha, jer je dan ranije azerbejdžanskim službenicima bio spriječen ulazak na to područje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021