Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Energija

Kina objavila da je otkrila rekordne zalihe nafte i plina

Foto: Flickr

Kineska nacionalna naftna korporacija otkrila je naftu i gas sa rezervama koje se procjenjuju na 900 miliona tona, izvijestili su kineski mediji


Otkriće rezervi dolazi nakon šest godina istraživanja u pokrajini Tarim Basin, u autonomnoj regiji Xinjiang, naseljenom Ujgurima, na sjeverozapadu Kine. Geologija terena je izazovna, kaže se u izvještaju, zahtijevajući izuzetno duboko bušenje, na rekordnih 8.470 metara dubine.

“Shvatili smo geološka pravila rezervi nafte i plina”, rekao je generalni direktor kompanije Tarim Oilfield, Yang Xuewen. “U naftnom polju Fuman sukcesivno smo izbušili 56 bušotina od 100 tona i pronašli novo područje sa rezervama nafte od milijardu tona (oko 907 miliona tona). To je najveće otkriće u istraživanju nafte u Tarim Basinu u posljednjoj deceniji. “

Pokrajina Tarim Basin sadrži najveća nalazište nafte i plina u Kini, s otkrivenim rezervama koje dosežu 16 milijardi tona. Proizvodnja ugljikovodika u pokrajini ove godine bilježi 2 miliona tona, u odnosu na 1,52 miliona tona prošle godine.

Kina ima bogate rezerve nafte i plina, ali njihov pronalazak je često izazov iz geoloških razloga, što je do sada sprječavalo zemlju da smanji veliku ovisnost o uvozu nafte i plina. Zemlja ovisi o uvozu za oko 70 posto svojih potreba za naftom, i na putu je da prestigne Japan kao najvećeg svjetskog uvoznika ukapljenog prirodnog plina ove godine.

Prema procjeni Reutersa iz decembra, Kina je prošle godine proizvela 3,87 miliona barela sirove nafte. To je bilo 1,6-postotno povećanje u odnosu na 2019. godinu, uprkos pandemiji, i uprkos kineskom uvozu energenata podstaknuto historijski niskim cijenama nafte. To je zemlju učinilo jednim od deset najvećih svjetskih proizvođača nafte, ali mnogo veća potražnja u odnosu na proizvodnju učinila je Kinu ovisnom o uvoznoj nafti i plinu.

Izvor: Oilprice

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021