Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Izrael razmatra opciju udara na Iran bez vojne podrške SAD-a

Američki tanker KC-46 vrši nadopunu goriva u vazduhu u višenamjeski borbeni avion F-35 (Fotografija: U.S. Air Force/Ethan Wagner)

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti i domet leta svojih borbenih aviona F-35, jačajući paralelno i protuzračnu odbranu protiv krstarećih raketa i bespilotnih letjelica.


Izrael je sposoban da preduzme vojnu akciju protiv Irana čak i bez podrške SAD, izjavio je visoki izraelski zvaničnik. Izraelska vojska (IDF) će koristiti “različite sposobnosti” ako bude potrebno da zaustavi nuklearni program Teherana, izjavio je Ram Ben-Barak, koji je na čelu Odbora za odbranu i vanjsku politiku Knesseta.

Izrael neće dozvoliti Iranu, koji je najveći agresor na Bliskom istoku, a možda i u svijetu, da stekne nuklearne kapacitete, izjavio je Ben-Barak za izraelski radio FM103. Odbio je elaborirati vojne planove IDF-a, ali je rekao da “Iranci razumiju naše obavještajne i ofanzivne sposobnosti”.

Izraelski lovac F-15 prati američki bombarder B-1B iznad Izraela (FOTO: IDF)

Na drugom mjestu, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Yaakov Amidror rekao je da se Izrael samostalno mora pripremiti za udar na Iran, prenosi Israel Hayom. SAD neće poduzeti nikakvu vojnu akciju protiv Teherana, rekao je on na konferenciji održanoj na Univerzitetu Reichman, dodajući da svijet “neće maknuti prstom” da zaustavi nuklearnu prijetnju.

Paralelno, neimenovani stručnjak za sigurnost izjavio je za medije da izraelska vojska može zadati težak udarac iranskom nuklearnom programu bez pomoći SAD-a. Izrael posjeduje vrhunske obavještajne sposobnosti i zna kako neutralizirati protuzračnu odbranu i radare, rekao je on, dodajući da se zračne snage mogu udružiti s vojnom brigadom komandosa i podmorničkom flotom u napadu širokog spektra.

Međutim, drugi stručnjaci dovode u pitanje sposobnost ili spremnost Izraela da sam pokrene veliki napad na Iran. U međuvremenu, izraelska vojska nastavlja da jača svoje sposobnosti i unapređuje vojne opcije protiv Irana. Izraelska vojska jača svoje kapacitete za dopunu gorivom u vazduhu za zračne udare na velikim dometima i ubrzava nabavke kako bi se pripremila za napad, potvrdio je šef izraelskog ratnog zrakoplovstva Amikan Norkin. Konkretno, Norkin je nedavno bio u SAD-u kako bi lobirao za dodatno jačanje izraelskih zračnih snaga.

Ratni scenariji koji su se uvježbavali u Grčkoj relevantni su za sukob sa Iranom i njegovim proxy grupama, smatra izraelski vojni analitičar Ron Ben-Yishay.

Važno je da su avioni izraelske vojske, koji su letjeli za Grčku, prelazili sličnu udaljenost od one između Izraela i iranskog nuklearnog postrojenja u Natanzu, navodi se u tekstu izraelskog vojnog analitičara.

Štaviše, avioni su točili gorivo u zraku i simulirali udare na ciljeve na grčkoj teritoriji prije slijetanja u lokalnu zračnu bazu.

Let u drugoj zemlji također je omogućio izraelskim pilotima da se bore u različitim vremenskim uslovima, dodaje se u izvještaju. Vježba je pružila pilotima priliku da izađu iz zone komfora i izvršavaju misije u stranom okruženju, kao što je to slučaj tokom rata, izjavio je zapovjednik izraelskog ratnog zrakoplovstva za izraelski portal Ynet.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021