Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bosna i Hercegovina

Predsjednik pomorske asocijacije BiH zatražio pomoć Turske u pogledu nelegalnih aktivnosti Hrvatske

Fotografija: AA/ Članovi predsjedništva BiH u zvaničnoj posjeti Ankari

Predsjednik pomorskog društva Bosne i Hercegovine uputio je apel za pomoć Turskoj i ostatku međunarodne javnosti u pogledu nelegalnih aktivnosti Republike Hrvatske oko izgradnje Pelješkog mosta

Predsjednik pomorskog društva BiH, Izet Bajrambašić, uputio je apel zvaničnicima Turske, tražeći međunarodnu podršku ove države, pozivajući ih da pomognu u zaustavljanju Hrvatske koja zatvara izlaz na otvoreno more za našu državu.

“Cijenjeni turski prijatelji! Mogu vam ukrasti hljeb, mogu vam ukrasti čast, mogu vam ukrasti zemlju, mogu vam ukrasti i mir. Ali ukoliko vam ukradu obalu, ukrali su vam sve ovo odjednom. Pomozite da se glas Bosne i Hercegovine čuje! U toku je krađa naše obale i pomorskog prava. Nemojte nas ostavljati samim,” napisao je Bajrambašić na svom Twitter nalogu.

https://twitter.com/IzetBajrambasic/status/1352989104577912833

Direktor pomorskog društva u Bosni i Hercegovini uputio je sličan poziv upozorenja svim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BiH zbog odnosa Republike Hrvatske prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te pravu slobodnog pristupa naše države otvorenom moru.

Bajrambašić je također uputio slične apele predstavnicima Evropske unije kao i određenim Evropskim ambasadorima u BiH.

Karta koja pokazuje na koji način Republika Hrvatska blokira izlaz na otvoreno more za našu državu

Pomorsko društvo u Bosni i Hercegovini je osnovano s ciljem postizanja punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine te ostvarenje njenih međunarodnih prava mora, a jasno je da to nije moguće postići bez punog angažmana nadležnih institucija BiH, posebno na primjeni i ostvarenju prava, koja BiH ima na osnovu Konvencije UN o pravu mora (Konvencija).

Nažalost, osim što je BiH postala strankom Konvencije, notifikacijom o sukcesiji 12. januara 1994. godine, nadležne institucije BiH nisu uradile ništa više.

Kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te međunarodnih prava mora BiH od strane Republike Hrvatske (RH) su očigledna i dio su njenog zvaničnog zakonodavstva

Nebriga o ovim važnim državnim i društveno-političkim pitanjima pokazuje i činjenica da državne institucije (Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih/inozemnih poslova BiH) nisu već više od dvadest godina uradile jednu najobičniju formalnost vezano za član 287.

Konvencije, a koji se odnosi na izbor načina rješavanja eventualnih medunarodnih sporova nastalih u vezi tumačenja i/ili primjene Konvencije. Na tu proceduralnu obavezu mi smo Predsjedništvu BiH 16. august 2019. godine uputili inicijativu kao podsjetnik da se obavi ta formalnost iz pomenutog člana  Konvencije, kažu iz Pomorsskog društva BiH.

Republika Hrvatska (RH) je, umjesto da sporazumno sa BiH definiše plovni put slobodnog pristupa otvorenom moru BiH, usvojila Pomorski zakonik (08.12.2004., objavljeno: NN br. 181/2004 od 21.12.2004.),kojim je RH proglasila svoje unutrašnje morske vode, koje neprekidno obuhvataju i unutrašnje morske vode BiH.

Ovim zakonikom RH je utvrdila da se “Suverenitet RH na moru prostire na unutarnje morske vode…”Na taj način RH je ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te oduzela sva morska prava koja BiH ima kao obalna država.Ovakvo stanje odnosa RH prema BiH je neodrživo i toga su svjesni svi u RH i o tome su mnogi ugledni zvaničnici i eksperti pisali i govorili, pa je politika RH izmislila gradnju Pelješkog mosta, pored mnogih racionalnijih i pouzdanijih opcija, s ciljem, kako kažu „povezivanja kopnenog teritorija juga RH“.

Tijesno vezano s tim su izmislili da oni „daju BiH neškodljivi prolaz“, koji je inače garantovano međunarodnopravo svih, kako na moru, tako na rijekama, cestama i sl.   

Više informacija možete pogledati u ovom dokumentu, kao i u priloženom videu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021