Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Treba li Zapad biti zabrinut zbog rastuće moći kineskog ratnog zrakoplovstva?

Kineski borbeni avion pete generacije J-20 (FOTO: Flickr)

Kina je razvila naprednu domaću industriju za razvoj i proizvodnju borbenih aviona, radara, senzora i oružja koje trenutno nadmašuje Rusiju u mnogim aspektima. Kao rezultat toga, po prvi put od 1945. godine, najveći izvor zračnih prijetnji za Zapad više ne dolazi iz Rusije, nego po prvi put iz Kine.


Kineska vojska je dugi niz godina ovisila o uvozu naoružanja uglavnom iz Sovjetskog Saveza, ali i same Rusije. Ova situacija počela je da se mijenja sa uvođenjem u operativnu upotrebu autohtonog kineskog presretača J-8 Shenyang osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ali značajniji napredak ostvaren je tek iza 2000. godine, kada su napravljeni veliki koraci ka uspostavljanju današnje kineske odbrambene industrije.

Iako je u posljednjih dvadeset godina kineska vojska i dalje uveliko ovisila o uvozu ruskog naoružanja, u zadnjih deset godina posebno situacija se ubrzano mijenjala. Značajan dio kineske vojne opreme danas vodi zapadno porijeklo, do čega se dolazilo većinom ilegalnim metodama, posebno putem industrijske špijunaže – po čemu su Kinezi poznati.

Međutim, mnogi poznavaoci prilika nisu svjesni kineskog pristupa ilegalno stečenoj tehnologiji. Ne radi se samo o lošim kopijama, kako je generalno zastupljeno mišljenje na Zapadu.

Kina kao glavni sigurnosni izazov za Sjedinjene Američke Države

Gledajući iz ugla američkog Pentagona, Rusija je značajan izazov za američke interese u svijetu. Međutim, Kina se smatra daleko ozbiljnijom i većom prijetnjom po američku hegemoniju, čak i većom nego što je to nekada bio Sovjetski Savez.

Kinesko naoružanje, gledajući iz percepcije mnogih država u svijetu, smatra se danas tehnološki naprednijim, pouzdanijim i što je najvažnije jeftinijim – u odnosu na ono što su Rusija ili u prošlosti Sovjetski Savez mogli da ponude.

Briga Pentagona nije jedino eventualni sukob sa Kinom, već i sa drugim državama koje bi mogle doći u posjed naprednih kineskih borbenih letjelica. Borbeni avioni koji se ovdje posebno ističu je jedomotorni laki borbeni avion J-10 i dvomotorni J-20 borbeni lovac pete generacije.

Napredni kineski višenamjenski borbeni avion J-10 opremljen zrak-zrak raketama i eksternim rezervoarima goriva (FOTO: Flickr)

Kod razvoja borbenog aviona J-10 smatra se da je primijenjen značajan postotak izraelske tehnologije, koju je Izrael koristio u razvoju autohtonog borbenog aviona poznatijeg kao Lavi.

Uprkos tome, J-10 je i dalje potpuno autohtoni kineski avion i smatra se kineskim ekvivalentom američkog F-16 višenamjenskog borbenog zrakoplova. J-10 je opremljen naprednom avionikom, AESA radarom, data-link sistemom koji podsjeća na američki Link-16, koje koriste NATO članice.

Također J-10 može da nosi široki spektar zrak-zrak i zrak-zemlja naoružanja, uključujući radarski navođene rakete, laserski navođenu municiju, kao i različite vrste municije sa GPS navođenjem. Ono što posebno zabrinjava Amerikance je brzina kojom Kina modernizuje i usavršava avioniku, radare i naoružanje ovog borbenog aviona, uzimajući u obzir poboljšanja njegovih sposobnosti iz J-10A konfiguracije do J-10C varijante, između kojih su značajno poboljšane letne i borbene sposobnosti aviona.

Ono što posebno privlači pažnju kada je riječ o konfiguraciji J-10C jeste da su se Kinezi potpuno oslonili na domaći W-10 motor, iako se radi o jednomotornom borbenom avionu, što govori do kojeg stepena pouzdanosti je W-10 motor usavršen.

Kineski J-16 i J-20

Gledajući izgled kineskog J-16, jasno se može zaključiti da se radi o naizgled eventualnoj kopiji ruskog Su-27/30 Flankera, da li tzv. obrnutim inženjeringom ili licenciranoj proizvodnji. Za dvomotorni višenamjesnki borbeni avion J-16 može se slobodno reći da su Kinezi prvi put u historiji proizveli kopiju koja je po mnogo čemu naprednija u odnosu na orginal tj. rusku porodicu Su-27/30 Flankera.

Višenamjenski borbeni avion J-16 za vrijeme vojne obuke 16. februara 2021. godine (FOTO: eng.chinamil.com.cn)

Težina borbenog aviona je smanjena sa većom upotrebom kompozitnih materijala. Korišteni su radarsko upijajuće boje kako bi se smanjio radarski odraz J-16 aviona, što ne posjeduje nijedan ruski avion iz porodice Su-27/30. Obzirom na smanjenu masu aviona, J-16 je u mogućnosti ponijeti više korisnog tereta i veću količinu goriva u odnosu na ruski pandam.

Avion je također opremljen AESA radarom te je u mogućnosti izvoditi sofisticirane elektronske napade na protivnika, što ne posjeduje nijedan od operativnih ruskih borbenih aviona do danas, jer Rusija još uvijek nije ovladala AESA radarskom tehnologijom na operativnom nivou.

Iako kineski AESA radari možda trenutno nisu jednake kvalitete i sposobnosti kao oni sa Zapada, ono što bi trebalo da zabrine Sjedinjene Države je kineska navika da konstantno rade na usavršavanju i nadogradnji postojećih sistema i sposobnosti.

Pored toga, kineski J-16 nadmašuje gotovo sve ruske višenamjenske borbene avione kada je riječ o izvođenju zrak-zemlja misija, jer posjeduje značajan arsenal navođene municije o kakvom ruski piloti mogu samo da sanjaju trenutno.

Njegove sposobnosti u zrak-zrak misijama također nadmašuju ruske. Pored toga što se oslanja na AESA radar, kineska zrak-zrak raketa PL-15 u mnogo čemu također nadmašuje ruske zrak-zrak rakete, i podsjeća dimenzijama na nešto veću varijantu američke AIM-120 uz nešto veći domet.

Kineski J-20 sa otvorenim unutrašnjim spremnikom naoružanja (FOTO: Weibo)

J-20 predstavlja avion koji je niskog radarskog odraza, iako ne u mjeri u kojoj je to F-22 ili F-35, ali koji za neprijateljske radare nije tako jednostavan za detektovati i pratiti. J-20 također ima veliki domet leta, opremljen je PL-15 raketama velikog dometa i AESA radarom – što predstavlja značajnu prijetnju za američke AWACS zračne radare i tankere za dopunu goriva u vazduhu.

J-20 predstavlja regionalnu prijetnju za sve američke saveznike u jugoistočnoj Aziji i šire. Međutim, predstavlja još veću prijetnju iz američkog ugla u kontekstu na kojem stepenu tehnologije će ovaj avion biti u narednih 10 godina, obzirom da Kina radi na konstantnom usavršavanju avionike, radara, umreženosti i naoružanja.

Borbeni avioni nisu jedino polje na kojem Kina prednjači u odnosu na Rusiju, i uveliko se približava sposobnostima i mogućnostima koje posjeduje Zapad. Kineski AWACS zračni radari koriste također AESA radare – što kineskom ratnom zrakoplovstvu daje veliku prednost na ovom polju u odnosu na Rusiju, čiji A-50

Borbeni avioni nisu jedino polje na kojem Kina prednjači u odnosu na Rusiju, i uveliko se približava sposobnostima i mogućnostima koje posjeduje Zapad. Kineski AWACS zračni radari koriste također AESA radare – što kineskom ratnom zrakoplovstvu daje veliku prednost na ovom polju u odnosu na Rusiju, čiji A-50 Beriev koriste stare sovjetske radare uglavnom.

Savremena zračna borba prvenstveno je određena ravnotežom i prednostima u situacijskoj svijesti. Snage koje mogu svojim posadama omogućiti vrhunsku svijest o neprijateljskom položaju, njegovom praćenju i identifikaciji imat će veliku prednost u svakom sukobu.

Najveći izazov za Kinu je možda nedostatak realnog borbenog iskustva za kineske pilote i vrlo ograničena obuka, vrlo loša strukturna organizacija ratnog zrakoplovstva i same njegove uloge, koja u određenim slučajevima nije u dovoljnoj mjeri definisana.

Ali uz sve navedeno, nije teško zaključiti kako Kina iz godine u godinu smanjuje kvalitativni i kvantitativni jaz u tehnološkoj prednosti koju Zapad trenutno posjeduje.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021