Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Energija

Iran: SAD duguju Teheranu 70 milijardi dolara štete zbog propuštenih prihoda od nafte

Fotografija: REUTERS / Raheb Homavandi

Iran tvrdi da bi SAD trebale platiti Teheranu čak 70 milijardi američkih dolara kao naknadu za izgubljene prihode od nafte zbog američkih sankcija, kao preduvjet za povratak u nuklearni sporazum.

Kamal Kharrazi, predsjedavajući iranskog Strateškog vijeća za vanjske odnose, tijela koje savjetuje iranskog vrhovnog čelnika ajatolaha Ali Hamneija, rekao je da bi ovo plaćanje bilo preduvjet ako se izabrani američki predsjednik Joe Biden želi vratiti u takozvani iranski nuklearni sporazum, prema informacijama iz iranskih medija, prenosi Bloomberg.

Aktuelni američki predsjednik Donald Trump povukao se iz nuklearnog sporazuma 2018. godine, uvodeći sankcije protiv prodaje iranske nafte, transporta i bankarske industrije, prijeteći sankcijama svima koji sarađuju sa Iranom.

Velike strane kompanije, poput francuske naftne kompanije Total, požurile su se povući iz energetskih projekata u Iranu zbog potencijalnih sekundarnih američkih sankcija zbog poslovanja s Iranskom Republikom.

Novoizabrani predsjednik Biden obavezao se ponuditi Iranu put natrag do diplomatije i povratak nuklearnom sporazumu. Ako se SAD i Iran vrate na put diplomatije, postoji šansa da bi se mogle ublažiti stroge američke sankcije protiv iranskog izvoza nafte, što bi potencijalno otvorilo put za oko 2 miliona barela iranskog izvoza sirove nafte koja bi se vratila na tržište.

Prošlog mjeseca iranske vlasti činile su se sigurnim da bi mogle prodati čak 2,3 miliona barela nafte u sljedećoj iranskoj godini, koja započinje u martu 2021. godine, prema iranskom nacrtu zakona o budžetu.

U nacrtu zakona se predviđa da će Iran ostvariti prihode od prodaje 2,3 miliona barela nafte u godini koja počinje u martu ove godine.

Iran nastavlja izvoziti naftu, iako u znatno nižim količinama, uprkos periodu najvećeg pritiska od strane Sjedinjenih Država da se kroz napore iranski izvoz nafte svede na nulu.

Iran službeno ne izvještava o izvozu ili proizvodnji nafte, te pribjegava raznim inovativnim načinima da sakrije pravo porijeklo nafte koju izvozi.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021