Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Rusija će zatvoriti dijelove Crnog mora i Kerčki moreuz na 6 mjeseci

Fregata "Admiral Grigorovich" (Fotografija: rusko Ministarstvo odbrane / TASS)

Rusija će ograničiti plovidbu stranih vojnih i službenih brodova u dijelovima Crnog mora do oktobra. Radi se o potezu koji će dodatno pogoršati napetost s Ukrajinom i njenim zapadnim saveznicima

Tenzije između Moskve i Kijeva eskalirale su posljednjih sedmica nakon eskalacije borbi između ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine. Rusija je rasporedila svoje trupe duž ukrajinske sjeverne i istočne granice i na poluostrvu Krim, koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine. Ove sedmice Rusija je izvodila i mornaričke vježbe u Crnom moru.

Kerčki moreuz poznatiji kao Kerčka vrata koja razdvajaju Crno i Azovsko more

Prema saopštenju Odjeljenja za plovidbu i okeanografiju Ministarstva odbrane Rusije, objavljenom 14. aprila, planirana su zatvaranja određenih područja Crnog mora do 31. oktobra.

“Od 21 sat 24. aprila do 21 sat 31. oktobra zaustavit će se prolazak kroz teritorijalno more Ruske Federacije za strane vojne brodove i druga državna plovila”, prenosi državna novinska agencija RIA, pozivajući se na saopštenje ministarstva odbrane.

Ograničenja će utjecati na zapadni dio Krima, južnu obalu poluotoka od Sevastopolja do Hurzufa i “pravougaonik” kod poluotoka Kerč u blizini rezervata prirode Opuksky.

Konačno područje je u blizini moreuza Kerč, koji povezuje Crno more sa Azovskim morem i od presudne je važnosti za izvoz žita i čelika iz Ukrajine. Kerčki moreuz postao je poprište sukoba 2018. godine nakon što je Rusija tamo zaplijenila tri ukrajinska broda zbog navodnih kršenja teritorijalnih voda.

Ukrajina je mogla slobodno ploviti Kerčkim moreuzom zajedno s Rusijom do 2014. godine, kada je Moskva zatražila punu kontrolu nad plovnim putem nakon aneksije Krima. Kerčki moreuz je i mjesto na kojem je izgrađen most od 19 kilometara (12 milja) koji povezuje Krim s kopnom Rusijom, koji je Moskva otvorila 2018. godine.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je u četvrtak ograničenja plovidbe, koja su najavljena bez detalja ranije ove sedmice, kao “uzurpaciju suverenih prava Ukrajine”.

“Takve akcije Ruske Federacije su još jedan pokušaj, u kršenjima normi i principa međunarodnog prava, da uzurpiraju suverena prava Ukrajine kao priobalne države, budući da je Ukrajina ta koja ima pravo regulirati brodarstvo u ovim vodama Crnog mora “, naglašava se u dokumentu.

Također je naglašeno da ovaj korak grubo krši pravo na slobodu plovidbe zagarantovano Konvencijom Ujedinjenih naroda o pomorskom pravu prema kojoj “Rusija ne smije ometati niti zaustavljati tranzit kroz međunarodni moreuz do luka u Azovskom moru. ”

Ukrajina je pozvala međunarodne partnere da pojačaju pritisak na Moskvu kako bi postigli otkazivanje odluke o zatvaranju vodnog područja i okončanju eskalacije u Azovsko-Crnomorskom regionu.

Tokom videokonferencije, zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine Emine Džaparova obavijestila je zamjenicu pomoćnika američkog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad Karu MacDonald o najavljenom zatvaranju dijela vodnog područja Crnog mora od strane Rusije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021