Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Energija

Borba za dominaciju između Rusije i Saudijske Arabije za kinesko naftno tržište

Mohammad bin Salman (Fotografija: kremlin.ru)

Rusija i Saudijska Arabija bore se za prvo mjesto među kineskim dobavljačima sirove nafte, pri čemu je trenutno Rusija u vodstvu, ali Saudijska Arabija daje sve od sebe da se popne na prvo mjesto

Analitički podaci koje navodi Reuters pokazuju da je Rusija u prvih 11 mjeseci godine u Kinu izvezla u prosjeku 1,7 miliona barela sirove nafte, a Saudijska Arabija nešto malo manje, sa prosječnom stopom izvoza između 1,6 i 1,7 miliona barela.

Utrka se nastavlja jer se Kina pojavila kao jedina zemlja u svijetu koja je još uvijek “žedna” za naftom. U ranijem izvještaju Reutersa ove sedmice kaže se da je Kina povećala uvoz sirove nafte iz Rusije, Sjedinjenih Država i Angole u posljednjih nekoliko sedmica, dok druge države smanjuju narudžbe.

Štaviše, kineski uvoz nafte će nastaviti rasti i u 2021. godini, uprkos očekivanjima slabe potražnje na globalnom nivou. Prema izvještaju, uvoz nafte u Kinu sljedeće godine mogao bi dosegnuti 12 miliona barela dnevno.

Ove godine, nakon što su cijene nafte pale zbog pandemije koronavirusa, kineski uvoz sirove nafte je porastao, dosegnuvši najviši nivo od blizu 13 miliona barela u junu. U sljedeća dva mjeseca uvoz je opao, ali relativno umjereno, s prosjekom koji je ostao iznad 11 miliona barela na dan.

Izvoz za tekući kvartal je još uvijek slabiji od izvoza u trećem kvartalu, zbog punjenja prostora za skladištenje i još uvijek niske potražnje za naftom. Međutim, u ovom tromjesečju Saudijska Arabija bi mogla prestići Rusiju kao najvećeg izvoznika: veći dio godine Rusija je isporučivala više nafte u Kinu, ali u novembru je Saudijska Arabija bila ispred Rusije.

“Čini se da je Rusija nadmašila Saudijsku Arabiju i ove godine zauzela prvo mjesto” rekao je jedan analitičar iz Vortexa za Reuters.

“To je vrlo neizvjesna utrka i ostaje da se vidi ko će biti krajnji pobjednik.”

Potražnja za sirovom naftom vjerovatno će se oporaviti sljedeće godine, nakon obećavajućih vijesti o vakcini protiv koronavirusa, navodi Fitch Ratings.

U svom najnovijem izvještaju o globalnoj robnoj strategiji, rejting agencija je primijetila velike šanse da cjepivo protiv Covid-19 uskoro dobije hitno odobrenje, i postane glavni faktor za oporavak globalne potražnje za naftom.

Međutim, cijene nafte su i dalje depresivne zbog ponovnog povećanja slučajeva Covid-19 u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Izvor: Oilprice.com

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021