Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Irak najavio kupovinu turskih bespilotnih letjelica, jurišnih helikoptera i sistema za elektronsko ratovanje

Turski sistem za elektronsko ratovanje Koral proizveden od strane kompanije Aselsan (FOTO: Aselsan)

Irak je najavio nabavku turskih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2, jurišnih helikoptera T-129 Atak i sistema za elektronsko ratovanje kako bi ograničio manevar iranskih bespilotnih letjelica i dronova u zemlji.


Irački ministar odbrane Juma Inad Sadun najavio je sporazum sa Turskom o kupovini bespilotnih letjelica Bayraktar TB2, 12 helikoptera T129 ATAK i 6 mobilnih sistema za elektronsko ratovanje KORAL, objavili su turski mediji.

Irački ministar odbrane, koji je prošle sedmice prisustvovao međunarodnom sajmu odbrambene industrije u Istanbulu, održao je sastanke sa visokim zvaničnicima turskih odbrambenih kompanija.

Jurišni helikopter T-129 Atak proizveden od strane turske kompanije TAI (FOTO: Turkish Aerospace Industries)

Sadoun, koji je gostovao na iračkom TV kanalu Al Sharkiye, rekao je da su “postigli konsenzus” o nabavci bespilotnih letjelica Bayraktar TB2, da “namjeravaju” kupiti 12 helikoptera T129 ATAK, te je također poslao “zahtjev za kupovinu” 6 mobilnih sistema za elektronsko ratovanje.

Poznato je da je Irak u prošlosti bio blisko zainteresiran za proizvode kompanija Baykar, TAI, FNSS i ASELSAN. Irački zvaničnici odbrane redovno su posjećivali ove kompanije tokom svojih posjeta Turskoj.

Irak turske bespilotne letjelice, koje su pokazale učinkovit borbeni performans u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, želi prvenstveno nabaviti kako bi ih iskoristio u borbi protiv terorizma, kao jeftinu i učinkovitu alternativu skupim američkim borbenim avionima F-16 koje Irak posjeduje.

Međutim, pitanje koje se ovdje postavlja je: Zašto Iraku trebaju sistemi za elektronsko ratovanje poput Korala?

Odgovor vjerovatno nije teško pretpostaviti. Radi se o proiranskim milicijama i njihovom sve učestalijem korištenju sofisticiranih iranskih dronova i bespilotnih letjelica, kojima su posljednjih mjeseci napadali američke vojne baze.

Od kraja 2019. iračke šiitske milicije, koje podržava Iran, izvršile su više od 300 napada protiv američkih meta i interesa, ubivši četvoricu Amerikanaca i oko 25 drugih, uglavnom Iračana. Poboljšana preciznost napada bespilotnih letjelica i dronova, u odnosu na dosadašnje raketne napade, ove godine označila je eskalaciju i izazvala zabrinutost vlade u Bagdadu.

Iz drugog ugla, Turska želi osnažiti svoje odnose sa Bagdadom, kako bi se obračunala ili barem ograničila utjecaj proiranskih milicija u ovoj zemlji, koje prijete turskom vojnom prisustvu na sjeveru Iraka.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021