Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Velika Britanija razmatra priznavanje nezavisnosti Turske Republike Sjeverni Kipar

Britanski ministar diplomatije Dominic Raab (L) i predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Ersin Tatar

Britanija može pomoći u pružanju “historijske prilike” za mirno rješavanje političke krize koja je podijelila ostrvo Kipar tokom razgovora u Ženevi sljedeće sedmice

Govoreći ekskluzivno za Sunday Express, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Ersin Tatar pozvao je vladu Borisa Johnsona da stane iza njegovog plana za dvodržavnim rješenjem koji će predložiti na pregovorima. Tatar smatra da nakon što je Brexit oslobodio Britaniju, ona sada može ispuniti svoju ulogu neutralnog garanta za istočno mediteransko ostrvo, osiguravajući da se prema kiparskim Grcima i kiparskim Turcima postupa uravnoteženo.

Britanski Sunday Express je objavio informaciju, pozivajući se na zvanične izvore, da britanski ministri razmatraju službeno priznavanje Sjevernog Kipra kao nezavisne zemlje.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Ersin Tatar (Fotografija: Ersin Tatar/Twitter)

Hiljade britanskih građana na sjevernom Kipru također će moći lakše putovati dok bi ovaj dio otoka mogao postati popularna destinacija za ljetovanje i odmor.

Za vrijeme pregovora o Brexitu, britanskim građanima koji žive na sjevernom Kipru prijetili su hapšenjem i novčanim kaznama ukoliko pređu na jug otoka, dok su lideri EU pokušavali izvršiti pritisak na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Dogovor bi potencijalno mogao donijeti i dugoročni sporazum za dvije britanske vojne baze na Kipru.

Ostrvo je podijeljeno od 1964. godine kada su etnički sukobi natjerali kiparske Turke da se povuku u enklave radi svoje sigurnosti.

Zatim je 1974. godine puč kiparskih Grka usmjeren na aneksiju od strane Grčke doveo do vojne intervencije Turske, kao države koja je garant sigurnosti kiparskih Turaka.

Turska Republika Sjeverni Kipar (TRNC) zvanično je osnovana 1983. godine.

Od tada je postojalo nekoliko pokušaja stvaranja federalnog rješenja na ostrvu. Posljednjem takvom pokušaju je posredovao bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan 2004. godine, što su kiparski Grci odbacili na referendumu, iako su kiparski Turci podržali inicijativu.

Nedavno je bivši britanski ministar vanjskih poslova, Jack Straw, priznao da je napravljena greška tim što se dopustilo Kipru da postane članica EU dok se to pitanje ne riješi.

Predsjednik Tatar, čija je pobjeda na izborima prošle godine inicirala novu rundu razgovora, izjavio je kako ne želi više gubiti vrijeme.

“Sve ove godine gubimo dragocjeno vrijeme,” dodaje Tatar.

Istakao je da je otkriće rezervi nafte oko ostrva samo povećalo tenzije.

„Oni [kiparski Grci] mole se za vrijeme jer su vjerovali svih ovih godina da će Turska promijeniti svoje prioritete, odustati i povući se,” izjavio je Tatar.

„S događajima u istočnom Mediteranu ostrvo je postalo još važnije. Turska se nikada neće predati ili se predomisliti. I dalje će vjerovatno sve više podržavati kiparske Turke. ”

Tatar smatra da je plan dvodržavnog rješenja sada jedini put naprijed i koji ima punu podršku turske vlade.

„Ono što trenutno imamo je miran suživot sa dvije susjedne države.”

„Različiti ljudi, drugačiji jezik, drugačija historija, drugačija kultura. Stoga je bilo naše pravo da uspostavimo vlastitu državu što smo i učinili.”

„Od 1974. smo razdvojeni. Mlada generacija se ne poznaje. Imaju drugačiji jezik, kulturu i iskustva. Bilo je toliko gorkih iskustava da nema nade za federalni odnos u budućnosti. Stoga tražimo da naša država bude priznata,” izjavio je Tatar.

Rješenje je opisao kao dobitničko za obje strane, koje će omogućiti dvjema državama da počnu sarađivati, dijeleći resurse, istovremeno ublažavajući tenzije između Grčke i Turske.

Tatar je održao “pozitivne razgovore” s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije, Dominicom Raabom, i evropskom ministricom Wendy Morton, ali rekao je da britanski osjećaj za “poštenu igru” može pomoći u iznalaženju rješenja.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021