Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bosna i Hercegovina

Predsjednik Azerbejdžana uputio je pismo Bosni i Hercegovini

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev

Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev uputio je pismo zahvale Šefiku Džaferoviću, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Želim da vas u svoje ime i u ime naroda Azerbejdžana iskreno pozdravim, da vam izrazim zahvalnost na objektivnom stavu Bosne i Hercegovine o vojnoj provokaciji Armenije protiv Azerbejdžana.

27. septembra 2020. godine oružane snage Armenije, koristeći tešku artiljeriju, izvele su bombardiranje naših stambenih područja i vojnih formacija smještenih duž borbene linije, ubijajući naše vojnike i gotovo 20 civila, uključujući dvoje djece, i ranivši preko 50 civila.

Azerbejdžanska vojska pokrenula je potrebne kontraofanzivne mjere da zaustavi ovu vojnu agresiju.

Ova provokacija nastavak je tridesetogodišnje politike agresije Armenije na našu zemlju. Odnedavno, posebno tokom jula i augusta, armenske vojne provokacije protiv Azerbejdžana postale su učestalije, dok je političko-vojno rukovodstvo te zemlje davalo neprijateljske izjave, čiji je cilj svjesno podrivanje pregovaračkog procesa.

U međuvremenu, očigledno kršeći međunarodno pravo, Armenija je provela nezakonitu migraciju stranih državljana na okupirane teritorije Azerbejdžana, i uspostavila vojne jedinice sačinjene od hiljada dobrovoljaca koji se bore širom naše zemlje.

Azerbejdžanska vojska jeste i nastaviće da brani teritorijalni integritet naše zemlje na našem tlu. Nagorno-Karabah je sastavni dio Azerbejdžana, historijska zemlja naših predaka. Čitava međunarodna zajednica priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana.

Zahvaljujem vam još jednom na pravednom stavu Bosne i Hercegovine prema rješavanju sukoba oko Ngorno-Karabaha, između Armenije i Azerbejdžana, na osnovu normi i principa međunarodnog prava, u skladu s teritorijalnim integritetom, suverenitetom i nepovredivošću međunarodno priznatih granica naše zemlje, prema relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Naš narod jako cijeni ovu podršku Azerbejdžanu od vaše zemlje.

Vjerujem da će se tradicionalne veze prijateljstva i uzajamno korisne saradnje između naših zemalja i dalje razvijati i dosljedno širiti radi interesa naših naroda.

Svoje najbolje želje upućujem vama i želim vječni mir i prosperitet prijateljskom narodu Bosne i Hercegovine “, napisao je predsjednik Azerbejdžana.

Prethodno je predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, uputio pismo podrške prijateljskoj državi Azerbejdžan, osuđujući napade Armenije.

Izvor: en.trend.az

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021