Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Turska neće dopustiti Grčkoj da naruši balans vojne moći sa novim nabavkama borbenih aviona

Šef turske odbrambene industrije Ismail Demir govorio je o ravnoteži snaga između Grčke i Turske, alaudirajući da Turska neće dopustiti Grčkoj da ostvari nadmoć u vazduhu

Naglašavajući da Turska razvija bespilotni borbeni avion, prof. Dr. İsmail DEMİR dao je sljedeće izjave u gostovanju na turskom kanalu tv100:

„Šutimo o komentarima u vezi s promjenom ovog odnosa snaga (sa Grčkom). Neka misle da se odnos snaga promijenio. Ne priželjkujemo to, ali onog dana kada bude trebalo snagu pokazati na terenu, vidjet će ko ima moć.”

Bespilotna borbena letjelica MIUS


Šef Baykar kompanije Selçuk Bayraktar prethodno je dao važne izjave o razvoju nacionalnog sistema bespilotnog borbenog aviona (MIUS), koji razvija kompanija Baykar Defense.

U svojoj izjavi, Bayraktar je izjavio: “Borbeni avioni pete generacije razvijaju se širom svijeta, to su borbeni avioni sa posadom i kaže se da će nakon pete generacije bespilotni borbeni avioni započeti svoju dužnost. Naša proučavanja koncepata već su davno započela, ali nakon što smo napravili AKINCI, počeli smo raditi na našem bespilotnom borbenom avionu. Cilj nam je izvesti let prototipa prije 2023. godine. ”

Nove bespilotne letjelice AKINCI i AKSUNGUR, nedavno su izvele niz uspješnih testova preciznih napada nad metama na zemlji.

U prvom testu izvedenom 23.04.2021. godine, jurišna bespilotna letjelica AKINCI je izvršila uspješno testno gađanje preciznom municijom MAM-T.

U ispitivanju izvedenom 24. aprila, bespilotna letjelica AKSUNGUR lansirala je municiju KGK-SİHA-82 na testnom poligonu u gradu Sinopu. Municija koju je ispalio AKSUNGUR uspješno je pogodila cilj.

Turski Aksungur uspješno pogodio cilj udaljen 30 km sa navođenom bombom KGK-SIHA-82

Grčka, koja planira nabaviti ukupno 18 aviona Dassault Rafale proizvedenih u Francuskoj, od kojih je 12 polovnih, nastavlja pripreme za isporuku. Borbeni avioni, koje je francuska kompanija Dassault Aviation trenutno modernizovala na nivo F-3R, planiraju se isporučiti grčkom ratnom zrakoplovstvu u julu 2021. godine.

Letjelice će također biti u mogućnosti da koriste napredne rakete kao što su METEOR i SCALP-EG. Turska je kao odgovor pokrenula lokalnu modernizaciju svoje flote F-16 borbenih aviona, kojima će biti ugrađen lokalno proizvedeni AESA radar i ostali avionički sistemi.

Sistemska modernizacija F-16 od strane turskih kompanija je ekvivalent najnovijoj američkoj modernizaciji ovog aviona na varijantu block70.

Sa navedenim modernizacijama turska flota F-16 će biti u mogućnosti aktivno letjeti do 2040. godine, kada se očekuje da će njihovo mjesto potpuno preuzeti domaći borbeni avioni TFX TAI.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021