Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Sjeverna Afrika

Rusija stala na stranu Etiopije u sporu oko brane na Nilu, Egipat u razočarenju

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama samita G20 (Foto: Kremlin.ru)

Neki Egipćani pozivaju na ponovno preispitivanje odnosa s Rusijom, nakon što Egipat ovog mjeseca u Vijeću sigurnosti UN nije dobio rusku podršku u sporu sa Etiopijom


Neki u Egiptu pozivaju da se preispitaju odnosi s Rusijom, na koju se dugo gledalo kao na saveznicu Kaira, usred optužbi da Moskva nije podržala stav Egipta o Velikoj etiopskoj renesansnoj brani (GERD).

Vijeće sigurnosti održalo je zasjedanje o brani na Plavom Nilu 8. jula na zahtjev Egipta i Sudana. Rijeka Nil Egiptu daje oko 85% godišnjih potreba za vodom.

Tunis, nestalna članica Vijeća, također je podnio nacrt rezolucije kojom poziva Etiopiju da obustavi tekuće drugo punjenje brane, dok pravno obavezujući sporazum o radu i punjenju brane ne bude postignut u roku od šest mjeseci.

Sastanak između egipatske i ruske visoke delegacije na marginama samita G20 (Foto: Kremlin.ru)

Egipat, čiji je ministar vanjskih poslova održao niz sastanaka s predstavnicima država članica Vijeća sigurnosti, uoči zasjedanja 8. jula, očekivao je da će Rusija i drugi saveznici pokazati podršku egipatskom stavu o brani, koju smatra “egzistencijalnom prijetnjom”.

Ruski predstavnik u vijeću prepoznao je politički i socio-ekonomski značaj brane za Etiopiju u izjavi koja je možda bila ‘uravnoteženija’ nego što bi Kairo preferirao.

Vasilij Nebenzya takođe je izrazio razumijevanje za ono što je naveo kao “legitimnu zabrinutost” Egipta i Sudana u vezi s mogućim negativnim uticajem brane, tokom sušnih godina, zbog odsustva sporazuma.

Pozvao je na pregovaračko rješenje oko brane i izrazio zabrinutost zbog eskalacije onoga što je nazvao “retorikom sukoba” između tri države.

“[Ova retorika] nije pogodna za pronalaženje rješenja zasnovanih na kompromisu,” rekao je Nebenzya. “Uvjereni smo da sporazumi o društveno-ekonomskom razvoju ne bi trebali dovesti do prijetnji miru i sigurnosti.”

Nedostatak ruske podrške egipatskom stavu o brani bio je šokantan za mnoge, u trenutku kada međunarodni stavovi o toj brani očigledno postaju odlučujuće pitanje za odnose Egipta s vanjskim svijetom.

Egipat GERD vidi kao prijetnju njegovom opstanku. Mnogoljudna zemlja već je siromašna vodom, a projekat etiopske brane mogao bi pogoršati nestašicu vode u Egiptu.

Neki smatraju da je Egipat polagao prevelike nade na sjednici Vijeća sigurnosti 8. jula da će se zaustaviti drugo punjenje brane, dok ne bude postignut pravno obavezujući sporazum.

“Ruska pozicija [o GERD-u tokom zasjedanja] bila je iznenađujuća”, napisao je 12. jula Emad Eddine Hussein, član Senata i urednik lista al-Shorouk. “Pozivam našu vladu i našeg predsjednika da preispitaju naše odnose sa svijetom. “

Međutim, iako bi ruski nedostatak podrške Egiptu oko etiopske brane trebao skrenuti pažnju na nelsaganja između Kaira i Moskve, treba imati na umu da su se korijeni ovih neslaganja mogli nastati prije nekoliko sedmica.

Isto neslaganje moglo bi imati velike implikacije na strateške odnose i trgovinu, smatraju analitičari.

Saradnja Egipta i Rusije

Kairo se okrenuo Rusiji, nakon vojnog udara u kojem je svrgnut demokratski izabrani predsjednik Muhammed Mursi, sredinom 2013. godine, kada je Egipat bojkotovan od strane većeg dijela svijeta, posebno Sjedinjenih Država – glavnog egipatskog dobavljača oružja do tada.

“Rusija je bila važan izvor naoružanja za Egipat nakon što su SAD obustavile isporuke oružja nakon 2013. godine”, rekao je Tarek Fahmi, profesor političkih nauka na kairskom univerzitetu za Al-Monitor. “Rusija je, zajedno s Kinom i Japanom, u to vrijeme spasila Egipat iz izolacije.”

Narednih godina odnosi između Rusije i Egipta dramatično su se proširili i kulminirali sveobuhvatnim sporazumom o strateškom partnerstvu u oktobru 2018. godine.

Egipat je od Rusije kupio oružje vrijedno milijarde dolara od 2014. godine, uključujući borbene avione, protuzračne odbrambene sisteme i fregate.

Rusija će osigurati 85% od 25 milijardi dolara potrebnih za izgradnju prve egipatske nuklearne elektrane u sjeverozapadnom dijelu arapske zemlje, a uspostavit će i industrijsku zonu u regiji Sueskog kanala koja bi trebala privući oko 7 milijardi dolara investicija.

Dvije strane su koordinirale svoje stavove o velikom broju regionalnih i međunarodnih pitanja, uključujući Libiju i Siriju.

“Rast egipatsko-ruskih odnosa dogodio se u vrijeme kada je Egipat pokušao diverzificirati svoje međunarodne veze”, izjavio je Saad al-Zunt, šef lokalnog Centra za političke i strateške studije, prenosi Al-Monitor.

Međutim, dvije zemlje su očito krenule svojim putem, a neki analitičari sudjelovanje Egipta kao posmatrača u pomorskim vježbama “Morski povjetarac”, koje je NATO održao u Crnom moru krajem juna, nazivaju jednim od razloga zašto Moskva možda nije podržala Kairo.

Rusija je sve opreznija zbog prisustva NATO-a u Crnom moru, a egipatsko sudjelovanje u vježbama sigurno je razljutilo Moskvu, smatraju analitičari.

Potezi Kaira i Moskve nakon zasjedanja Vijeća sigurnosti o GERD-u ukazuju na stvaran problem u njihovim odnosima, moguće promjene u savezima i moguće političke implikacije, navode analitičari.

“Bliski odnosi između Egipta i NATO-a nužno će naljutiti Rusiju, posebno s Egiptom koji kupuje oružje od država članica NATO-a poput Francuske,” rekao je Fahmi.

Rusija koordinira prisustvo trupa u Libiji s Turskom i usvaja tursko stajalište, da se povlačenje stranih trupa iz sjevernoafričke države treba izvoditi korak po korak, čak iako Ankara i Moskva podržavaju suprotstavljene strane u libijskom sukobu.

Egipat se, zajedno s nekoliko evropskih zemalja i Sjedinjenim Državama, zalaže za trenutno povlačenje stranih trupa iz Libije, prvenstveno turskih.

Rusija je 12. jula potpisala sporazum o vojnoj saradnji sa Etiopijom, dodatno zaoštravajući odnose s Kairom

Očekivanja u Kairu su da bi se odnosi između dvije zemlje mogle još više urušiti kako se njihovi interesi dalje razilaze. To će, smatraju analitičari, imati političke, ekonomske i strateške implikacije.

Topliji odnosi između Egipta i NATO-a obuzdavat će ruski utjecaj u sjevernoj Africi i istočnom Mediteranu kad se Egipat izvuče iz ruske orbite.

“Egipat i Evropska unija dijele puno interesa”, rekao je Zunt. “Zbog toga Egipat želi da ga EU i SAD podrže u vezi s GERD-om, što je za njega egzistencijalno pitanje.”

Egipat i Rusija su podržavali Halifu Haftara, zapovjednika pučističkih snaga koji kontrolira veći dio istočne Libije.

Umjesto da koherentno djeluju u istočnoj Libiji, dvije bi se države ubuduće mogle naći u borbi za utjecaj, smatraju analitičari. To bi moglo utjecati i na ekonomske odnose između dvije zemlje, što bi moglo izazvati dubok bijes u Egiptu, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo zabranu čarter letova za Egipat, šest godina nakon što je uvedena.

Egipat očekuje da će ga nakon ukidanja zabrane posjetiti milion ruskih turista, što će nadoknaditi neke od gubitaka koje je turistički sektor pretrpio zbog pandemije u posljednjih godinu i po dana.

Nakon urušavanja odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, posljednje urušavanje odnosa između Moskve i Kaira može ojačati poziciju Turske u Libiji, te navesti Rusiju da bliže sarađuje sa Ankarom nego što je to bio slučaj do sada. Ono što je još interesantno u cijeloj priči je da bi i Ankara mogla zvanično podržati Etiopiju, po pitanju brane na Nilu.

Tome ide u prilog da i sama Ankara ima sličan problem sa Sirijom, zbog Ataturk brane na Eufratu, dok su odnosi između Kaira i Ankare i dalje napeti bez naznaka za stvarnim poboljšanjem.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021