Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Odustaje li Izrael od direktne konfrontacije sa Turskom, usmjeravajući se na obračun sa Katarom?

Predsjednik Turske za vrijeme zvanične posjete Dohi, i doček od strane katarskog emira, šeika Tamima bin Hamad Al Thanija 24.07.2017 (FOTO: Press služba predsjednika Turske)

Nakon bombardovanja zgrade u kojoj je bila smještena katarska medijska kuća Al Jazeera u Gazi, Izrael nastoji urušiti ugled države Katar, prikazujući je kao finansijera iranske Revolucionarne garde (IRGC), koju su SAD proglasile terorističkom organizacijom.


Američko Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo je istragu na osnovu navoda izraelske vlade, u kojima se tvrdi da je katarska kraljevska porodica finansirala iransku Revolucionarnu gardu (IRGC), koju su SAD proglasile terorističkom organizacijom, izvijestila je u petak internetska novinska agencija Washington Examiner.

Izvještaj izraelske vlade kaže da je glasnogovornik State Departmenta dao informacije novinskoj agenciji, sa sjedištem u Washingtonu, o tekućoj istrazi, ističući da, “Katar i Sjedinjene Države imaju snažno strateško, sigurnosno i protuterorističko partnerstvo.”

“Katar je jedan od najbližih vojnih saveznika Sjedinjenih Država u regiji. Američko-katarska vojna i sigurnosna saradnja doprinose sigurnosti i stabilnosti regije “, dodao je glasnogovornik State Departmenta.

Odlazeći izraelski predsjednik Reuven Rivlin otkrio je navodno finansiranje IRGC-a od strane Dohe na prošlomjesečnom sastanku sa američkim predsjednikom Bajdenom, izvijestio je Washington Examiner.

Izraelski diplomatski zvaničnik, koji je odlučio ostati anoniman, izjavio je za portal Times of Israel da su te informacije za SAD bile šokantne.

„Bojimo se da bi se vraćanjem na JCPOA [iranski nuklearni sporazum, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije], Sjedinjene Države mogle spriječiti Iran da dođe do bombe u godinama koje su pred nama, ali jednom kada sporazum zakaže, Iran će odmah moći ponovo pokrenuti svoje napore i imat će stotine miliona dolara dodatnih sredstava koja su im osigurane ublažavanjem sankcija koje sporazum pruža ”, tvrdi anonimni izraelski izvor.

Izraelske vlade obično odbacuju i negiraju lažne vijesti, prema tvrdnjama Washington Examinera, ali to nisu učinile u ovom slučaju, sugerirajući da bi obavještajni podaci mogli biti ozbiljni i da su zaista proslijeđeni američkoj vladi. Novinska agencija je također izvijestila da je pokušala kontaktirati nekoliko izraelskih državnih zvaničnika po tom pitanju, uključujući ministarstvo vanjskih poslova te zemlje, ali nije bilo zvaničnog odgovora.

U četvrtak se američki državni sekretar Antony Blinken sastao s katarskim zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Mohammedom bin Abdulrahmanom al-Thanijem, kako bi razgovarao o krizama u Libanu, Jemenu i Afganistanu, gdje su naglašene naizgled bliske veze dvije zemlje, dok su katarski zvaničnici pozdravili američke napore za “mir i sigurnost” u regiji.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan za vrijeme jednodnevne radne posjete Dohi sa emirom Katara, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem 02.07.2020 (FOTO: Direktorat za komunikacije turskog predsjedništva)

Novi izraelski predsjednik Isaac Herzog obratio se predsjedniku Turske, Recepu Tayyipu Erdoganu i regionalnim liderima, pozivajući ih na zajedničku saradnju. “Siguran sam da kada se okupimo oko stola sa šalicom kafe, možemo čitavu našu regiju pomaknuti prema boljoj budućnosti kroz saradnju na kulturnim i drugim pitanjima.”

“Kad sjednete oko stola na kafu, vidjet ćete da razlike i nesuglasice nisu toliko velike i zastrašujuće ”, izjavio je Herzog u video poruci.

Čini se da Izrael mijenja strategiju u obračunu sa regionalnim protivnicima, odustajući od direktne konfrontacije sa Turskom, kako bi se obračunao sa najbližim regionalnim saveznicima Turske, poput Katara.

Katarski i turski mediji se smatraju zaslužnim za direktno medijsko izvještavanje o nedavnim sukobima u Gazi, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u svjetskoj javnosti zbog izraelske agresije, te je Izrael zbog međunarodnog pritisaka bio primoran obustaviti napade.

Izzet er-Rishk, član Političkog biroa Hamasa, izjavio je da je tokom izraelskih napada na Gazu, Turska preokrenula “otrovne strelice” onih koji su ignorirali zločine počinjene od cionističkog okupatora, dok je katarska medijska kuća Al Jazeera bila meta direktnog izraelskog zračnog napada.

Stoga je jasno kako Izrael ne vidi previše manevarskog prostora protiv ove dvije države na Bliskom istoku, te se koristi mudrom starom taktikom “ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se”, kako bi se ove dvije države eventualno udaljile jedna od druge oko Palestinskog pitanja.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021