Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Azerbejdžan i Bosna i Hercegovina ujedinjeni u promociji tragedije genocida u Hodžaliju i Srebrenici

Udruženje Majke Srebrenice u posjeti spomeniku žrtvama genocida iz Hodžalija

Radi se o proširivanju saradnje u cilju promocije genocida u Hodžaliju i srebreničke tragedije u međunarodnoj areni.


Bliska saradnja sa svim zemljama svijeta igra važnu ulogu u vanjskoj politici Azerbejdžana. Azerbejdžan također ima bilateralne odnose sa Bosnom i Hercegovinom, evropskom zemljom. Treba napomenuti da je Bosna i Hercegovina priznala nezavisnost Republike Azerbejdžan 9. februara 1995. godine, a istog dana su uspostavljeni diplomatski odnosi između dvije države. Odnosi prijateljstva i saradnje između dvije države i naroda se razvijaju i šire.

Članice srebreničkog udruženja Majke Srebrenice sa predstavnicima Agencije za državnu podršku nevladinim organizacijama Republike Azerbejdžan

Veoma je pozitivno što Bosna i Hercegovina podržava ispravan stav Azerbejdžana o rješenju jermensko-azerbejdžanskog nagorno-karabahskog sukoba, rezolucije i odluke međunarodnih organizacija po ovom pitanju. U sklopu ove politike, tadašnji predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je u septembru 2020. godine uputio pismo predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu u kojem osuđuje armenske napade: „Želim izraziti svoju oštru osudu armenskih artiljerijskih napada koji su eskalirali sukob u regionu Nagorno-Karabaha. Bosna i Hercegovina, koja ima vrlo bliske prijateljske odnose sa Republikom Azerbejdžan, poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Azerbejdžana”.

Što se tiče tragedije Hodžalija i Srebrenice, slične tragedije su doživjeli i narodi Azerbejdžana i Bosne. Svjetski historičari s pravom upoređuju genocid u Hodžaliju sa srebreničkom tragedijom, jednom od najvećih tragedija 20. stoljeća. Historija je pokazala da je više od 10.000 bosanskih Muslimana ubijeno u masakru od strane srpskih militanata u bosanskom gradu Srebrenici u julu 1995. godine.

Na 30. godišnjicu genocida u Hodžaliju, Azerbejdžan su posjetile nevladine organizacije koje predstavljaju žrtve srebreničke tragedije. Od 23. do 28. februara 2022. godine, na poziv Agencije za državnu podršku nevladinim organizacijama Republike Azerbejdžan, predstavnici nevladinih organizacija koje predstavljaju Bosnu i Hercegovinu prisustvovali su sastancima povodom 30. godišnjice tragedije u Hodžaliju u Azerbejdžanu.

Predstavnice Udruženja majki Srebrenice posjetile su Agenciju 24. februara. Sastanku su prisustvovali izvršni član Agencije Ajgun Alijeva, članovi Nadzornog odbora Agencije Azer Allahveranov i Zaur İbrahimli, zamjenik generalnog direktora Emil Chaparli, konsultant za međunarodne odnose Toğrul Mammadli i šef za upravljanje projektima Elnur Bağırlı.

Susret delegacija udruženja Majki Srebrenice i članova Agencije za državnu podršku nevladinim organizacijama Republike Azerbejdžan

Pozdravljajući goste, izvršna direktorica Ajgun Alijeva istakla je značaj sastanka održanog uoči 30. godišnjice genocida u Hodžaliju. Alijeva je gostima ispričala o uništenju grada Hodžalija sa više od 7 hiljada stanovnika i kako su armenski separatisti masakrirali civile najbrutalnijim metodama. 5379 stanovnika grada nasilno je protjerano u toku genocida iz Hodžalija, 1275 osoba je zarobljeno i prošlo je različite vrste mučenja i tortura. Navedeno je da još nije poznata sudbina 150 osoba, među kojima 68 žena i 26 djece, 487 osoba je izranjavano, a 8 porodica je zadobilo različite stepene povreda.

Brutalno je ubijeno 613 ljudi, uključujući 63 djece, 106 žena i 70 staraca, dok je roditelje je izgubilo 130 djece. Izvršna direktorica je istakla važnost zajedničkih aktivnosti NVO Srebrenica i Hodžalija kako bi pravda što prije stigla u Hodžali. Munira Subašić, svjedok i žrtva srebreničke tragedije i čelnica Udruženja majki Srebrenice, zahvalila je na pozivu da posjete Azerbejdžan.

Ona je istakla važnost ovakve posjete uoči 30. godišnjice tragedije u Hodžaliju. Munira Subašić, koja je u genocidu u Srebrenici izgubila 22 člana svoje porodice, dala je statistike o tragediji. Prema statističkim podacima, u tragediji je poginulo 10.770 ljudi, uključujući 1.402 djece i 570 žena, više od 20.000 žena je mučeno, a 550 djece izgubilo je oba roditelja. “Nakon ovog genocida, obećala sam sebi da ću pokušati da donesem pravdu za ove zločine počinjene nad nevinim ljudima. I zajedno sa 8.116 žena koje su izgubile svoje najmilije, krenule smo u borbu za pravnu ocjenu ovog genocida. Dobro razumijem kroz šta prolaze žrtve genocida u Hodžaliju.”

Ostali predstavnici koji su prisustvovali sastanku bili su svjedok genocida Suhra Sinanović, Hadžimešić Ajša, novinar Jasmin Imamović, sa azerbejdžanske strane članovi nadzornog odbora Azer Allahveranov i Zaur İbrahimli.

Predstavnici nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine sastali su se sa grupom ženskih lidera nevladinih organizacija koje djeluju u Azerbejdžanu. Svrha sastanka je bila razmjena mišljenja o genocidu u Hodžaliju i Srebrenici, o žrtvama genocida, međusobnim odnosima i zajedničkom djelovanju.

Posjeta srebreničkog udruženja azerbejdžanskom gradu Šuši

Predstavnici nevladinih organizacija iz Srebrenice su posjetili grad Šušu. Tokom posjete, gosti su posjetili ravan Čildir, Vagifov mezar, Govhar aginu džamiju i kapije Ganje.

Gosti su se sastali sa grupom stanovnika Hodžalija i članovima porodica nestalih. Svrha sastanka održanog u uredu agencije bila je upoznavanje porodica koje su izgubile svoje rođake u genocidu u Hodžaliju i Srebrenici, kako bi se razgovaralo kako o genocidu tako i o njihovoj borbi. Na skupu koji je održan povodom 30. godišnjice genocida u Hodžaliju, minutom šutnje odata je počast sjećanju na žrtve genocida.

Predstavnici bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija susreli su se sa šeficom Agencije Ajgun Alijevom i u Uredu za veterane rata, rada i oružanih snaga. Gosti su se sastali i sa porodicama palih boraca i predstavnicima boračkih nevladinih organizacija. Svrha sastanka je bila informisanje gostiju o Prvom Karabaškom ratu, Aprilskom ratu i domovinskom ratu. Šefovi nevladinih organizacija, supružnici šehida i svjedoci genocida u Hodžaliju upoznali su goste sa događajima koji su se dogodili kao rezultat armenske agresije nad Azerbejdžanom.

Predstavnici nevladinih organizacija koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu i uposlenici Agencije također su posjetili spomenik podignut žrtvama iz Hodžalija. Udruženje majki Srebrenice i grupa nevladinih organizacija koje djeluju u Azerbejdžanu uputile su zajednički poziv međunarodnim organizacijama.

U pozivu se navodi da su genocid u Hodžaliju prije 30 godina i genocid u Srebrenici prije 25 godina među najkrvavijim i neizbrisivim stranicama svjetske historije:

“Kao porodice šehida iz Azerbejdžana, koji su bili svjedoci genocida u Hodžaliju i srebreničke tragedije, zahtijevamo da sve međunarodne organizacije i države koje uvažavaju humanistički pristup preduzmu efikasne mjere za razotkrivanje agresorske politike Armenije. Istovremeno, mora se čuti glas više od milion žrtava armenske agresije, a zločini Armena moraju biti međunarodno osuđeni.”

Saradnju treba dalje proširiti u smislu promoviranja tragedije iz Hodžalija i Srebrenice u međunarodnoj areni. Zato je važno da svijet podigne zajednički glas protiv počinjenih genocida protiv čovječnosti na zemlji.

Autor: Adil Adilzade, član javnog sindikata za podršku novinarima u okviru azerbejdžanskog ministarstva za dijasporu

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021