Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Energija

Afganistan posjeduje jedne od najvećih rezervi “nafte 21. stoljeća”

Za proizvodnju baterija za električna vozila potrebne su velike zalihe kobalta i litijuma (Ilustracija: Financial Times)

Istraživanje američke geološke službe iz 2007. godine otkrilo je gotovo 1 bilion dolara vrijednosti u mineralnim nalazištima u Afganistanu, daleko iznad bilo kojih prethodno poznatih rezervi, i dovoljno da iz temelja promijeni afganistansku ekonomiju, a možda i sam afganistanski rat


Ranije nepoznata nalazišta, uključujući ogromna nalazišta gvožđa, bakra, kobalta, zlata i kritičnih industrijskih metala poput litijuma, toliko su velika i sadrže toliko minerala koji su od suštinske važnosti za modernu industriju da bi se Afganistan na kraju mogao transformirati u jedno od najvažnijih rudarskih poduzetničkih centara u svijetu. U internom memorandumu Pentagona, na primjer, stoji da bi Afganistan mogao postati “Saudijska Arabija litijuma”, koji je ključna sirovina u proizvodnji baterija za električna vozila i druge elektronske uređaje.

Iako bi trebalo mnogo godina da se razvije rudarska industrija, potencijal je toliko velik da stručnjaci u toj industriji vjeruju da bi mogao privući velika ulaganja čak i prije nego što rudnici postanu profitabilni, pružajući poslovne mogućnosti koje bi mogle odvratiti pažnju od rata.

Karta koja pokazuje vrijednosti i lokacije afganistanskog rudnog bogatstva

Američki zvaničnici također naglašavaju da će otkrića minerala gotovo sigurno imati dvosmislen utjecaj jer bi novootkriveno mineralno bogatstvo, umjesto da donese mir, moglo navesti talibane u još žešću borbu da preuzmu kontrolu nad državom.

Američki zvaničnici strahuju da će Kina, u cilju da se domogne resursa, pokušati dominirati razvojem afganistanskog rudnog bogatstva, što bi uznemirilo Sjedinjene Države s obzirom na velika ulaganja u regiju. Budući da danas praktično nema rudarske industrije i infrastrukture, Afganistanu će trebati decenije da u potpunosti iskoristi svoje vrijedno mineralno bogatstvo.

Afganistanska ekonomija uništena je višedecenijskim ratovima, a bruto domaći proizvod zemlje procjenjuje se na oko 20 milijardi dolara. Zemlja je bila centar proizvodnje i trgovine opojnim drogama, posebno kada je riječ o opijumu.

Nedostatak infrastrukture otežava transport i izvoz prirodnih resursa, dok su visoki porezi koje je nametnula afganistanska vlada obeshrabrili potencijalne investitore. Kao rezultat, rudarski sektor trenutno doprinosi samo između sedam i 10 posto BDP-a Afganistana.

Turska planira postati jedan od glavnih proizvođača na polju električnih automobila i proizvodnji baterija

U decembru 2019. godine Turska je predstavila prve prototipe svojih novih električnih vozila u sjeverozapadnom gradu Gebze. Na ceremoniji predstavljanja turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će lokalno proizvedeni automobili ispuniti dugo očekivani san zemlje o samostalnosti u proizvodnji automobila.

Predstavljeni prototip prvog turskog električnog automobila (Foto: Twitter)

Tokom ceremonije, predsjednik Erdogan je poručio da će izgradnja tako velikog kompleksa radikalno promijeniti percepciju ljudi o autohtonoj turskoj industriji proizvodnje automobila.

“Planiramo dovršiti (izgradnju) fabrike za 18 mjeseci i uzeti naše (prvo) vozilo s proizvodne trake u posljednjem kvartalu 2022. godine.”

“Turska će postati najveći proizvodni centar komercijalnih električnih i integriranih vozila u budućnosti automobilske industrije,” obećao je Erdogan u svojim izjavama iz marta ove godine.

Ono što je još interesantno jeste da je Erdogan najavljivao i povećanje proizvodnje baterija za električne automobile. Ovdje Afganistan može odigrati glavnu ulogu, naravno, na obostranu komercijalnu korist. Turska može postati pouzdan partner koji će investirati i razvijati afganistansku rudarsku industriju, kao i saobraćajnu infrastrukturu zemlje, te značajno utjecati da se tmurna ekonomska slika zemlje znatno popravi. Naravno, sve pod uslovom da se postigne prekid vatre između zaraćenih strana.

Prema procjenama Međunarodne energetske agencije (IEA), porast ekološki prihvatljivih energetskih tehnologija će neizbježno povećati potražnju za ključnim mineralima. Potražnja za litijem mogla bi skočiti preko 40 puta do 2040. godine, prema predviđanjima agencije za održivi razvoj, kako svijet bude nastojao da se izbori sa posljedicama klimatskih promjena i rastom potražnje za električnim automobilima.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021