Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Francuska i Grčka sklopile odbrambeni pakt protiv Turske

Francuski predsjednik Macron sa grčkim premijerom Mitsotakisom (FOTO: Twitter)

Novi vojni savez o međusobnoj odbrani oslikava zajednički grčko-francuski napor da se suprostave rastućoj moći Turske


Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis opisao je novi vojni savez sa Francuskom kao ljubavnu priču. “Historija nas želi zajedno”, rekao je Emmanuelu Macronu, francuskom predsjedniku, u Parizu 28. septembra. “Isto važi i za geografiju.” Macron je rekao da je Grčka “civilizacija koja nas je inspirisala i omogućila nam da budemo svoji”. Zatim su dvojica lidera ozvaničili novi vojni savez koji su nazvali “strateškim” odbrambenim paktom.

Francusko-grčki odnos uspostavljen je na temeljima zajedničkog rivalstva sa Turskom, čija se sve snažnija mornarica prošle godine našla naspram grčkih ratnih brodova kod Kipra, i ispred francuskih ratnih brodova nedaleko od obale Libije.

Blok protiv Turske, uključujući Francusku, Grčku, Izrael, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate, postupno se oblikovao. Premijer Mitsotakis, željan da dobije francusku podršku i ojača grčke oružane snage, već je pristao da kupi 18 borbenih aviona Rafale od Francuske u januaru, po cijeni od 2,5 milijardi eura (2,9 milijardi dolara), i još šest u septembru. Sada će kupiti i tri nove francuske fregate, sa naknadnom mogućnošću još jedne.

Francuske Belharra fregate koje će biti isporučene Grčkoj (FOTO: Twitter)

To je veliki iskorak za grčku mornaricu, koja ima samo 13 zastarjelih fregata protiv novije i nadmoćnije turske flote. To je ujedno i pravovremena utješna nagrada za Naval Group, francusku odbrambenu kompaniju u većinskom državnom vlasništvu, kojoj je Australija otkazala unosnan ugovor o kupovini podmornica 15. septembra, u sklopu aukus pakta s SAD-om i Britanijom. Grčka bi svoju prvu fregatu trebala preuzeti 2025. godine.

Ipak, obje strane su željele pokazati da ovo nije samo ugovor o nabavci i prodaji oružja. Govoreći o sporazumu sa Grčkom, Macron je naglasio kako “Ojačava … našu stratešku autonomiju i naš evropski suverenitet”. Premijer Mitsotakis se složio da je to “prvi hrabri korak ka evropskoj strateškoj autonomiji.”

Francuski zvaničnici prikazali su Anglosaksonski pakt kao demonstraciju američke nepouzdanosti i poziv na buđenje za Evropljane da više sarađuju po pitanjima odbrane.

U tu svrhu, novi sporazum također uključuje upečatljiv element koji nedostaje Aukusu: klauzula o uzajamnoj odbrani. Francuska i Grčka već su dužne podržavati jedna drugu u slučaju napada, putem člana pet prema povelji NATO-a i člana 42:7 Lisabonskog ugovora EU. Premijer Mitsotakis je rekao da partnerstvo sada “nadilazi” te obaveze. Odluka o formalizaciji posebnog, bilateralnog saveza sugerira da su i Macron i Mitsotakis zabrinuti da bi, u slučaju ozbiljne krize na Mediteranu, Turska mogla spriječiti i blokirati NATO iznutra.

Ideja o klauzuli o uzajamnoj odbrani, koja je jača od NATO-ovog člana pet koji obavezuje saveznika samo da poduzme “ono što smatra potrebnim”-nije bez presedana. No, takvi bilateralni sporazumi su loša vijest za NATO, smatra Wess Mitchell, bivši američki dužnosnik State Departmenta.

Štoviše, unatoč retorici o evropskom suverenitetu i autonomiji, udruživanje Francuske i Grčke više odražava podjele unutar EU nego njezinu koheziju. Sporazum u konačnici ne uključuje ostatak EU i ignoriše postojanje NATO-a. Posljednjih godina obje zemlje postale su frustrirane nespremnošću EU bloka da izvrši veći pritisak na Tursku. Posebno je Njemačka, sa svojom velikom turskom dijasporom i ekonomskim vezama, željna da ublaži ili izbjegne takve mjere.

Prvi isporučeni grčki borbeni avion Dassault Rafale (FOTO: Dassault Aviation)

Njemačka također prodaje napredne dizel-električne podmornice turskoj mornarici. Međutim, ono što posebno privlači pažnju, kada je riječ o novim fregatama koje Grčka kupuje, jesu sistemi protuzračne odbrane kojim će grčki ratni brodovi biti opremljeni.

Fregate će sa svojom visokom tehnologijom i sistemima naoružanja dugog dometa, djelovati kao multiplikator snage u Egejskom moru i istočnom Mediteranu, a osim povećanih sposobnosti, bit će potpuno kompatibilne za misije sa borbenim avionima Rafale.

U kombinaciji sa najsavremenijim protivavionskim projektilima ASTER-30, u njihovoj najnovijoj konfiguraciji, francuske fregate pripadaju novoj generaciji “digitalnih” fregata i opremljene su vrhunskim SeaFire radarom.

Kombinacija SeaFire i raketa ASTER-30 ponudit će jedinicama grčke mornarice prostornu protuzračnu odbranu na udaljenostima većim od 100 km, dok će u isto vrijeme grčka mornarica imati antibalističke sposobnosti.

Drugim riječima, prvi put u svojoj historiji grčka mornarica će nabaviti brodove koji će moći obarati zračne ciljeve na vrlo velikim udaljenostima, a moći će osigurati i zaštitu od balističkih projektila. Nabavka navedenih ratnih brodova će predstavljati ozbiljan izazov za tursku mornaricu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021