Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Putin želi testirati novu izraelsku vladu u Siriji ali izraelska odmazda bi mogla biti žestoka

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je komandno mjesto ruske vojske u Siriji 7. Januar 2020. godine (FOTO: Kremlin.ru)

Rusija nastoji iskoristiti promjenu vlasti u Izraelu kako bi uspostavila određenu kontrolu nad izraelskim vojnim operacijama na teritoriji svog saveznika Sirije, objavio je Bloomberg.


Do sada je Kremlj zaokret u svojoj politici prema izraelskim napadima u Siriji uglavnom pokazivao samo retorički, nespreman da riskira vojni sukob s Izraelom. No, nakon godina toleriranja izraelskih napada u Siriji, za vrijeme bivšeg premijera Benjamina Netanjahua, Moskva želi učiniti više kako bi sirijskog predsjednika Bašara al-Asada osnažila naspram nove vlade u Izraelu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin “nije vezan nikakvim prethodnim sporazumima” s Netanjahuom, rekla je Elena Suponina, stručnjak za regiju Bliskog istoka iz Moskve. Rusija želi da Izrael ograniči svoje napade na Siriju “i da koordinira napore protiv terorizma”, dodala je.

Ruski zaokret u sirijskoj politici mogao bi prisiliti Izrael da promijeni svoju strategiju, u nastojanjima da spriječi Iran da poveća svoju regionalnu moć, ili da pređe na alternativne metode napada. To također predstavlja rizik od raspirivanja političkih tenzija između Putina i novog izraelskog premijera Naftalija Bennetta, koji je naslijedio Netanjahua u junu.

Ruska asertivnost na Bliskom istoku dolazi od vojne intervencije iz 2015. godine, koja je izvedena u znak podrške Asadu protiv pobunjenika koje su podržavale Sjedinjene Države. Iako Izrael rutinski i kratko obavještava Moskvu o napadima, kako bi izbjegao nanošenje štete ruskom osoblju u Siriji, nikada ne traži dozvolu za vojne akcije.

Predsjednik Vladimir Putin i bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu u Sočiju, 23. August 2017. godine (FOTO: Kremlin.ru)

Rusija bi mogla pojačati obuku pripadnika sirijske vojske i njihove protuzračne odbrane, kako bi ograničila izraelske zračne napade na milicije koje podržava Iran, izjavila je osoba bliska Ministarstvu odbrane u Moskvi, tražeći da se ne imenuje jer je stvar povjerljiva. Cilj je izvući obećanja od Bennetta o koordinaciji izraelskih akcija s ruskom vojskom, rekao je drugi zvaničnik iz Moskve upoznat s tim pitanjem.

Dvije zemlje su se već gotovo sukobile oko Sirije 2018. godine, uprkos priznanju da je sirijska protuzračna odbrana oborila ruski avion, ubivši 15 vojnika. Putin je za incident okrivio Izrael jer su izraelski avioni u to vrijeme izvodili napade na ciljeve u Siriji. Rusija je, kao odgovor, prebacila napredne protivavionske sisteme u Siriju.

Nema naznaka da su izraelske zračne misije trenutno spriječene, iako je ministarstvo odbrane u Moskvi tvrdilo da su sirijski sistemi protuzračne odbrane, koje je isporučila Rusija, osujetili tri izraelska napada u posljednje dvije sedmice. Izrael i drugi izvori negirali su ruske tvrdnje.

“Nastavit ćemo gađati iranske ciljeve u Siriji”, rekla je Giora Eiland, bivša šefica izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost. “Ovo je jedno od postignuća Izraela protiv Irana posljednjih godina i nećemo od toga odustati.”

Ruske tvrdnje izazvale su kritike Bennettovih protivnika zbog neformalnog sporazuma s Rusijom, koji omogućava jevrejskoj državi da napadne proiranske milicije u Siriji, izbjegavajući pritom sukob s Asadovim snagama.

Glasnogovornici izraelskog premijera i ministarstva odbrane odbili su komentirati ove navode. Promjena vlade “neće imati nikakvog utjecaja na naše odnose”, potvrdio je izraelski ambasador u Rusiji Alexander Ben Zvi, prenosi Bloomberg.

Postizanje dogovora bit će izazov dok novi izraelski premijer ne izgradi lične veze s Putinom, smatra Pinchas Goldschmidt, glavni rabin iz Moskve, koji je i predsjednik Konferencije evropskih rabina sa kontaktima u obje zemlje.

Bennett i Putin prvi put su razgovarali tri sedmice nakon što je postao premijer, iako još nisu zakazali sastanak. Netanjahu je imao 13 telefonskih poziva i tri puta se sastao s Putinom u posljednje dvije godine, dok je bio na funkciji, navodi se na web stranici Kremlja.

Njegova opoziciona stranka Likud uhvatila se u koštac s kontroverzom, rekavši da ako su izvještaji o ruskim naporima da se obuzdaju izraelske akcije u Siriji tačni, “tada je propala vlada izgubila još jedno strateško dobro koje je Izrael uživao za vrijeme vlade Netanjahua”.

“Ovdje se radi o oponašanju pritiska na Izrael, a ne o bilo kakvim stvarnim koracima, iako bismo mogli krenuti u tom smjeru”, smatra Aleksandar Šumilin, bivši ruski diplomata. “Ipak, nema izgleda za bilo kakav ozbiljan sukob s Izraelcima.”

Rusija će se morati obratiti Izraelu ukoliko želi prekinuti neformalni sporazum, a “krajnji zaključak je da se ništa nije promijenilo”, dodao je Zvi Magen, bivši izraelski ambasador u Rusiji, “Rusija zna da ako pokuša nametnuti promjene silom, Izrael će reagirati silom.”

Izvor: Bloomberg

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021