Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska i Katar planiraju preuzeti upravljanje na pet aerodroma u Afganistanu

Afganistanski ministar vanjskih poslova Emir Khan Muttaqi sa turskim ministrom diplomatije na marginama samita OIC-a (FOTO: Twitter)

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu.


Turske i katarske kompanije potpisale su memorandum o razumijevanju za zajedničko upravljanje na pet aerodroma u Afganistanu, potvrdio je ove sedmice turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Delegacija stručnjaka otputovat će prvo u Dohu, a zatim u Kabul kako bi razgovarali o načinima za upravljanje kabulskim međunarodnim aerodromom Hamid Karzai”, izjavio je Čavušoglu tokom sastanka sa svojim malezijskim kolegom na marginama samita Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u pakistanskom glavnom gradu Islamabadu.

Čavušoglu je dodao da će delegacije Turske i Katara predstaviti “zajedničke prijedloge privremenoj vladi u Afganistanu predvođenoj talibanima”, napominjući da će se o prijedlozima razgovarati narednih dana.

“Aerodromima ćemo upravljati zajedno sa Katarom ako uslovi budu povoljni”, istakao je Čavušoglu, ističući da nema obaveze za tursku stranu ako njeni uslovi ne budu ispunjeni.

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed Bin Abdulrahman Al-Thani potvrdio je da je sa Čavušogluom razgovarao o “potencijalnoj saradnji sa afganistanskom privremenom vladom za upravljanje aerodromom u Kabulu”.

Na samitu OIC-a se također razgovaralo o planovima za izgradnju nove željezničke pruge između Kabula i glavnog uzbekistanskog grada Taškenta.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021