Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Turska će izgraditi fabriku i servisni centar za bespilotne letjelice u Ukrajini

Ukrajinske bespilotne letjelice Bayraktar TB2 - koje je Ukrajina počela aktivno koristiti ove godine (FOTO: Ukrajinsko ministarstvo odbrane)

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem ofanzivnih sposobnosti ukrajinske vojske.


Turska kompanija Baykar Defence će izgraditi u Ukrajini fabriku za proizvodnju i modernizaciju dronova Bayraktar TB2, kao i centar za njihovo testiranje, održavanje i obuku osoblja, potvrdio je generalni direktor kompanije Baykar Defence Haluk Bajraktar.

“Imamo mnogo projekata u fazi implementacije”, dodao je Bajraktar.

Između Turske i Ukrajine potpisan je memorandum o razumijevanju za uspostavu zajedničkog centra za obuku, testiranje i održavanje bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 na jugu Kijeva (FOTO: Twitter)

Naglasio je da je prvi uspješan test saradnje između Ukrajine i Turske bila proizvodnja drona Akinci sa motorom koji je proizveo ukrajinski Ivčenko-Progres. Nakon toga, turske kompanije počele su samovoljno sklapati ugovore sa ukrajinskim kompanijama. Sada se saradnja između dvije zemlje širi u svjetskim razmjerima.

“Prema sporazumima, Turska će izgraditi Bayraktar centar za testiranje, obuku osoblja i za održavanje za ukrajinsku vojsku i razvoj novih tehnologija u cilju stvaranja integralnog i pouzdanog sistema u Ukrajini”, izjavio je izvršni direktor Baykara.

Prema njegovim riječima, sada se strane pripremaju za potpisivanje dokumenata za izgradnju centra, nakon čega će ga Turska brzo izgraditi.

“Paralelno sa tim planiramo da izgradimo centar u Ukrajini, gdje ćemo provoditi istraživanje, unapređenje i proizvodnju bespilotnih platformi. Izgradnju i centra i proizvodnih pogona u potpunosti će finansirati Baykar”, rekao je Bayraktar.

Prema tvrdnjama Bayraktara, Turska se već odlučila za lokaciju na kojoj planira izgraditi svoje centre. Zemljište u Ukrajini je već kupila kompanija Baykar.

Jurij Misjagin, zamjenik predsjedavajućeg ukrajinske komisije za nacionalnu sigurnost, odbranu i obavještajni rad, izjavio je u aprilu ove godine da su bespilotne letjelice Bayraktar TB2 izvele izviđački let u regiji Donbasa i otkrile razne ciljeve “neprijateljskih elemenata.”

Nakon toga, ukrajinsko ministarstvo odbrane je nedavno također objavilo video snimke prvih uspješnih zračnih udara sa bespilotnim letjelicama Bayraktar TB2 protiv proruskih pobunjenika u Donbasu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021