Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Turska je postala najpouzdaniji partner Ukrajine, uprkos izdaji Zapada i neprijateljstvu Rusije

Doček ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog od strane turskog predsjednika u Ankari 07.08.2019 (FOTO: Press služba turskog predsjednika)

Odnosi između Ukrajine i Turske su u velikom usponu, što je posljedica ruske okupacije ukrajinskog poluotoka Krim, ali i embarga koji su zapadne države nametnule Turskoj


Odnosi među državama ne stvaraju se i ne analiziraju na osnovu prijateljstva ili neprijateljstva, već su politički interesi i tok globalnog razvoja ono što države ili okuplja ili razdvaja. U slučaju Ukrajine i Turske, dvije države imaju interese da se suprotstave Rusiji u Crnom moru, a odnosi među nacijama sada su na pragu da postanu strateški.

Ukrajinske bespilotne letjelice Bayraktar TB2 – koje je Ukrajina počela aktivno koristiti ove godine (Foto: Ukrajinsko ministarstvo odbrane)

Moskva je također varijabla u jednačini. Odnosi Turske i Rusije nisu opisani kao crni ili bijeli, već sivi, jer Ankara pomaže u očuvanju ravnoteže između Evrope i Rusije. Odnosi Ukrajine s Rusijom dodatno su se zaoštrili kada je Rusija 2014. godine ilegalno okupirala poluotok Krim, što je međunarodno priznata ukrajinska teritorija. Ovo je događaj koji je dodao novu dimenziju u odnosima Turske i Ukrajine, otvarajući put njihovom trenutnom stanju.

Prema riječima vojnog analitičara Yusufa Akbabe, koji je govorio za Dailysabah, rusko prisustvo na Krimu je sigurnosni problem i za Kijev i za Ankaru, pa je aneksija crnomorskog poluotoka zbližila nekada udaljene zemlje.

Bliske veze, u ovom slučaju, u početku znače bliske odbrambene odnose, koji su objema zemljama potrebni zbog geografskog položaja na kojem se nalaze.

Akbaba je rekao da Turska isporučuje Ukrajini odbrambenu opremu po standardima NATO-a i po ekonomičnim cijenama, što čini opremu te zemlje dobrom alternativom za Kijev, koji se bori da spasi svoju ekonomiju s ivice ponora.

Osim toga, napomenuo je, Turska je otvorena za razvoj zajedničkih projekata umjesto za prodaju gotovih sistema za korištenje poput onih koje nude evropske zemlje. Otvorena je i za proizvodnju turskog naoružanja na ukrajinskom tlu, sa uključenim transferom tehnologije, što zemlju stavlja korak ispred kao potencijalnog dobavljača.

Ukrajinska vojska u svom inventaru ima borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB2, turske proizvodnje, kojima upravljaju kopnene i mornaričke snage, kojima je nedavno isporučena prva serija bespilotnih letjelica. Kijev je također potpisao ugovor o kupovini ratnih brodova od Turske.

Međutim, odbrambeni odnosi između dvije zemlje nadilaze Tursku, i njenu prodaju bespilotnih letjelica i izgradnju ratnih brodova, jer i ukrajinske kompanije mogu ponuditi mnogo proizvoda.

Citirajući mnoge ukrajinske zvaničnike, dodaje Akbaba, u skladu sa potražnjom, brojni podsistemi koje proizvodi ukrajinska odbrambena industrija mogu se integrirati u turske proizvode.

Korveta izgrađena u okviru projekta MILGEM koje će biti isporučene Ukrajini (FOTO: STM)

Ukrajina će Turskoj također isporučiti brojne komponente i dijelove, od kojih su možda najznačaniji helikopterski motori. Kompanija Turkish Aerospace Industries (TAI) nedavno je najavila da će koristiti ukrajinski motor u svom budućem jurišnom helikopteru teške klase, T-929 ili ATAK 2. Motori helikoptera bit će proizvedeni prema nedavno potpisanom ugovoru sa ukrajinskim proizvođačem motora, kompanijom Motor Sich.

Činjenica da Ukrajina isporučuje motore za helikoptere ATAK 2, dok domaći motor ne bude spreman, pokazuje da je Ukrajina postala alternativni dobavljač za Tursku, prema mišljenju Akbabe. On je podvukao da se ukrajinski motori koriste i u najnovijoj bespilotnoj letjelici Akıncı, koju proizvodi kompanija Baykar.

“Zajednički projekti motora s Ukrajinom još će se povećati”, dodaje Akbaba.

Sporazum i transfer tehnologije u skladu su s embargom nametnutim protiv Turske koja dobiva takve proizvode.

Posebno po pitanju tehnologije motora, Akbaba je rekao da Turska namjerava nabaviti tehnologiju iz Ukrajine “jer se u tim područjima Turska često suočava s embargom”. Ukrajini je takođe potreban transfer tehnologije, posebno u elektronskim komponentama vazdušnih sistema, kako bi određeni proizvodi zamijenili odbrambenu opremu iz sovjetskog doba.

Slična situacije važi i turske korvete, Ada klase, za koje je Kijev zaključio ugovor o kupovini. Turbine proizvedene u Ukrajini koristit će se na korvetama MILGEM prilagođenim za ukrajinsku mornaricu, dodaje Akbaba, ali je predvidio da će Zapad vjerojatno Turskoj uvesti embargo na turbine. Turska može zaobići embargo kupovinom turbina iz Ukrajine, što je prema Akbabi najvažniji faktor zbog kojeg će Ankara graditi ratne brodove za Kijev.

“Možemo pretpostaviti da je novo partnerstvo već započelo,” tvrdi Akbaba u izjavi za Dailysabah.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021