Connect with us

Hi, what are you looking for?

Pripadnici iračkih šiitskih milicija marširaju tokom parade kojom se obilježava dan al-Qudsa ili Dan Jerusalema u Bagdadu, u Iraku 23. juna 2017. godine | Fotografija: Reuters

Bliski istok

Proiranske milicije objavile video u kojem prijete turskim vojnicima u Iraku

Iračka šiitska oružana organizacija Harakat Hezbollah al-Nujaba, koju podržava Iran, zaprijetila je Turskoj u video zapisu koji je objavila na svom nalogu na društvenim mrežama.


U videu u kojem je pokret al-Nujaba zaprijetio Turskoj, administracija u Ankari opisana je kao okupator u Iraku, te se navodi kako je osoblje oružanih snaga Turske legitimna meta za proiranske milicije u Iraku. U videu se prijeti da će, ako turski vojnici ne napuste Irak, biti na meti militanata pokreta al-Nujaba.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje se za invaziju na Irak “kako bi skrenuo pažnju s unutrašnjih problema Turske”. Proiranska šiitska oružana organizacija nazvana “Pokret al-Nujaba” pojavila se 2013. godine kao ogranak šiitske oružane organizacije sa sjedištem u Iraku pod nazivom Asaib Ehli-l Haq.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar u posjeti turskim vojnicima na sjeveru Iraka (Fotografija: Tursko ministarstvo odbrane/Twitter)

Njen vođa je Ekrem al-Kabi odgovoran je za brojne napade na iračke sunite, u okviru različitih šiitskih organizacija, nakon američke invazije na Irak 2003. godine. Pokret al-Nujaba jedna je od šiitskih oružanih formacija u Iraku, koja naglašava svoju direktnu povezanost sa iranskom administracijom.

Pokret al-Nujaba, koji je od svog osnivanja dobivao intenzivnu podršku Irana, bio je uključen u rat u Siriji od 2013. godine, boreći se protiv protivnika Asadovog režima, i uključen je u mnoge masakre u ovoj zemlji.

Pokret bio je uključen u krovnu organizaciju, sastavljenu od velikog broja šiitskih oružanih formacija u Iraku, nazvanu Hashd al-Shaabi (tzv. Narodne mobilizacijske snage), koje su osnovane u Iraku 2014. godine, te je sudjelovao u borbama u Iraku i Siriji u skladu s direktivama ubijenog Kasima Sulejmanija, koji je prije atenta bio direktno povezan s iranskom administracijom u Teherenu.

Lider pokreta al-Nujaba, Ekrem al-Kabi, izjavio je u saopćenju iz 2015. godine da: “ako Khamenei želi, srušit ćemo iračku vladu” kako bi izrazio svoju vjernost vrhovnom vjerskom vođi Irana Aliju Khameneiju.

Pokret al-Nujaba takođe ima televizijski kanal pod nazivom Nujaba TV, koji od 2013. godine emituje iz Bagdada, glavnog grada Iraka. Zbog stepena lojalnosti i povezanosti pokreta al-Nujaba sa Iranom, procjenjuje se da je prijetnja koju predstavlja Turskoj poslata u skladu s iranskim direktivama.

Ustvari, iranski zvaničnici više i ne kriju svoje nezadovoljstvo turskim protuterostičkim operacijama na sjeveru Iraka.

“Odbacujemo vojnu intervenciju u Iraku, a turske snage ne bi trebale predstavljati prijetnju ili narušavati iračko tlo”, izjavio je u jednom TV gostovanju, u februaru ove godine, iranski ambasador u Bagdadu Iraj Masjedi.

Pojedini turski mediji su tvrdili da stotine članova terorističke PKK, u regionu Sindžara, prima plate od šiitske krovne organizacije Hashd al-Shaabi, koju podržava Iran.

Neposredno nakon što je Turska započela vojnu operaciju Kandža-Orao-2 na sjeveru Iraka protiv PKK, proiranska grupa Harakat Hezbollah al-Nujaba objavila je izjavu kojom prijeti napadom na Tursku, ukoliko Turska ne promijeni svoj položaj.

Ubrzo nakon toga, druga šiitska milicija pod kontrolom Irana, Asaib al Khayf, objavila je video snimak lansiranja projektila usmjerenog na tursku vojnu bazu u Bašici, u Iraku. Iako Iran optužuje Tursku za nepoštivanje međunarodnih granica Iraka, posljednjih godina iranske obavještajne službe izvršile su nekoliko atentata unutar Turske na kritičare iranskog režima.

Član iranskog konzulata u Istanbulu uhapšen je zbog pomaganja organizatoru ubistva Masouda Molavija Vardanjanija 2019. godine, objavili su ove godine turski mediji. Vardanjanijeva smrt je uspoređena sa smrću Jamala Khashoggija, Saudijskog novinara koji je ubijen u Saudijskom konzulatu u Istanbulu. Iako Vardanjani nije namamljen u konzulat, navodno je bio pod istim nadzorom iranskih obavještajaca.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021