Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Njemačka ne prihvata američki put konfrontacije sa Rusijom i Kinom

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden (FOTO: Twitter)

Angela Merkel i Joe Biden ostaju “prijatelji sa neslaganjima” oko projekta Sjevernog toka 2. Istovremeno, Njemačka ne prihvata američki put konfrontacije s Rusijom i Kinom.


Čelnici Njemačke i Sjedinjenih Država, nakon sastanka u Vašingtonu 15. jula, ukazali su da su Sjedinjene Države i Njemačka imale nesuglasice oko Sjevernog toka 2, ali bili su jednoglasni da Ukrajina treba ostati tranzitna zemlja za ruski plin.

Pokušaj da se sva neslaganja svedu na Sjeverni tok 2 nije uspio. Strateške praznine između Njemačke i Sjedinjenih Država su mnogo šire.

Doček njemačke kancelarke u Bijeloj kući od strane američkog predsjednika (FOTO: Twitter)

Sjedinjene Države frustrira činjenica da Njemačka, imajući budžetski višak, ne ispunjava svoje finansijske obaveze za finansiranje NATO-a u iznosu od 2% BDP-a. Amerikanci su ogorčeni i odnosom Njemačke prema Rusiji, partneru s kojim je Njemačka više nego spremna voditi dijalog.

Štoviše, Sjedinjene Države nisu sretne što je Kina postala glavni njemački trgovinski partner u posljednjih pet godina, dok Pentagon na Kinu gleda kao glavnog neprijatelja Sjedinjenih Država.

Njemačka se kreće ka “neutralnosti u švicarskom stilu”: “Sljedeći kancelar Njemačke trebat će odlučiti je li Njemačka sa Zapadom ili će slijediti jedinstveni ekonomski put u kojem se pretvarate da je svaka zemlja moralno jednaka”, izjavio bivši američki ambasador u Njemačkoj Richard Grenell za FoxNews.

“Zapanjujuće je da su neki od trenutnih kandidata nagovjestili da ne žele da biraju između Amerike i Kine; komunistički Kinezi su vrlo sretni da to čuju”, izjavio je bivši ambasador.

Međutim, ko god postane novi kancelar Njemačke na jesen nakon izbora, njemačka vanjska politika teško da će se puno promijeniti. Vanjska politika SAD-a nije se promijenila sa dolaskom Bidena, iako je bio teški kritičar svog prethodnika Donalda Trumpa. Objektivna kombinacija mnogih faktora neće dopustiti da se to dogodi.

Merkel je više puta naglasila da nema Evrope bez Rusije, da se po svaku cijenu mora održavati izravan dijalog s Rusijom. Predložila je održavanje samita EU-Rusija, koji nije održan od vremena krimskog referenduma.

Berlin se jasno drži stava da je Sjeverni tok 2 koristan za Njemačku sa stanovišta ekonomije. U isto vrijeme, Berlin je spreman podržati političko pitanje tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu. Ovo pitanje će ostati nepromijenjeno, jer nijedan njemački lider neće djelovati na štetu svojih proizvođača, promovirajući ukapljeni prirodni gas, američke proizvodnje, koji je vrlo skup.

SAD nikada neće okončati političku prepirku oko ruskog plina jer je to instrument pritiska i na Njemačku i na Rusiju. Vašington ovo uzima kao priliku da pokuša Njemačku suprotstaviti prema Rusiji. Problem s kojim se Sjedinjene Države ovdje suočavaju je taj što EU ima glavnog konkurenta za kupovinu ruskog plina – jugoistočnu Aziju. Cijene bilo kojeg plina u Aziji i dalje su oko 20-30% više nego u Evropi. Dakle, niko u Sjedinjenim Državama ne zna kako da prisili Evropu da smanji kupovinu plina iz Rusije.

Izvor: pravda.ru

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021