Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Koji su motivi Viktora Orbana zbog kojih pruža podršku Miloradu Dodiku?

Mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (FOTO: Twitter)

Glavno pitanje koje se nakon posjete mađarskog premijera Banja Luci postavlja jeste: Zašto bi Viktor Orban pružao veću javnu političku podršku Miloradu Dodiku nego što to čini predsjednik Srbije Aleksandar Vučić?


Nedavna posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Banja Luci bila je pomalo neočekivana za mnoge na Zapadu. Velikoj većini ljudi i analitičara nije ni najmanje jasno šta to Viktor Orban traži u Banja Luci.

U Mađarskoj je sa pojavljivanjem Viktora Orbana na političkoj sceni došlo do ozbiljnog porasta nacionalizama, te se u najvišim političkim krugovima zadnjih godina uveliko govori o ideji povratka Mađarske na njene historijske granice.

Premijer Viktor Orban je prije nekoliko godina javno objavio kartu na kojoj teritorija današnje Srbije tj. Vojvodina i hrvatska Slavonija ulaze u okvire teritorije buduće Mađarske.

Za one neupućene će ovo na prvi pogled zvučati kao dobra šala, ali činjenica da je danas cijeli sistem države Mađarske, počevši od obrazovanja, jačanje odbrambenih i ofanzivnih kapaciteta mađarske vojske, usmjeren ka reviziji granica na Balkanu – što pokazuje da je stvar ozbiljna.

Mađarska je također posljednjih godina počela tražiti alternative svojim zapadnim saveznicima i dobavljačima naoružanja, pa je tako postala članica Turkijskog vijeća sa državama iz centralne Azije, te je svoje potrebe za naoružanjem počela upotpunjavati preko nekih novih dobavljača, uključujući Tursku.

Nekoliko hrvatskih portala su objavili kako se u Mađarskoj proteklih godina pojavila društvena igra za mlade pod nazivom “Spriječi Trianon“.Tema igre je ustvari Trianonski ugovor potpisan 4. juna 1920. godine. Ovim ugovorom Mađarska je izgubila veliki dio teritorije, koja uključuje današnje teritorije Hrvatske, Srbije i drugih država. Igra se zasniva na osvajanju evropskih država i njihovih gradova.

Promijeni historiju” je jedna od poruka igre, koja ima za cilj potaknuti ideju o reviziji granica i vraćanju izgubljenih teritorija kod mađarske omladine.

Orbanove računice sa Miloradom Dodikom

Glavno pitanje koje se nakon Orbanove posjete Banja Luci postavlja jeste: Zašto bi Viktor Orban pružao veću i javnu političku podršku Miloradu Dodiku nego što to čini predsjednik Srbije Aleksandar Vučić?

Kada se pogleda ogroman porast izdvajanja za mađarski budžet odbrane puno toga se može zaključiti. Za 2015. godinu Mađarska je za svoj budžet odbrane izdvojila blizu 600 miliona dolara. Ovaj iznos je u 2021. godini dosegao cifru od 2,7 milijarde dolara, što gotovo sigurno signalizira ozbiljne ratne pripreme u ovoj državi, koja se sve više fokusira na ofanzivna oružja i kroz obrazovanje, društvene igre i djelovanjem na mađarsko javno mnijenje priprema svoju populaciju za potencijalni budući konflikt.

Slična situacija je i u pogledu Srbije, gdje je primjetan porast izdvajanja za odbranu i nabavke naoružanja. Međutim, za razliku od Srbije, Mađarska nema otvorenih pitanja sa Bosnom i Hercegovinom niti teritorijalnih pretenzija.

Mađarska ne bi dobila ništa značajno od eventualnih sukoba u Bosni i Hercegovini ili njene podjele izuzev jedne stvari. Ono što Orban sa svojom podrškom Dodiku možda želi jeste uvući Srbiju u novi sukob u BiH, prema kojem se trenutno kreće režim u Republici Srpskoj. Svaki sukob u BiH će neizbježno uključivati Srbiju i to će dovesti do značajnih posljedica po region.

Tim bi se pokrenula revizija novih granica na Balkanu, što je cilj vladajućih u Budimpešti. Srbija bi se u ovoj situaciji našla na meti zapadnih sankcija, kao država koja je narušila suverenitet susjedne međunarodno priznate zemlje, vidljivo ekonomski i na svaki drugi način oslabljena, dok bi njena međunarodna pozicija bila ponovo urušena.

Ovo bi omogućilo Mađarskoj, koja ne krije regionalnu ekspanzionističku ambiciju, prostor za aktivniju političku i svaku drugu ulogu u cijeloj regiji. Vrijeme će pokazati da li će Milorad Dodik postati korisno oružje preko kojeg će Viktor Orban uspjeti dovesti do nametanja zapadnih sankcija protiv Srbije, dugoročno rušeći njen međunarodni položaj i slabeći trenutno rastući zamah srpske ekonomije.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021