Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Sjeverna Afrika

Haftar pokrenuo “rat protiv terorizma”, zatvorivši libijsku granicu sa Alžirom

Libijski pučistički general Halifa Haftar (Foto: Twitter)

Prema mišljenju regionalnih stručnjaka, ratni diktator Halifa Haftar šalje svoje snage u borbu protiv ISIL-a samo kako bi sakrio svoje ‘ratne zločine’ i ostao relevantan u libijskom ratu


Halifa Haftar, samozvani maršal u libijskom sukobu, nedavno je objavio da je svoje snage, koje većinski čine strani plaćenici i manjinski lokalne milicije, poslao u borbu protiv ISIL-a na jugu Libije. Potez dolazi tri sedmice nakon što je Haftar bio domaćin takozvane vojne parade, kako bi pokazao snagu svojim rivalima, među kojima je i Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju, koju su priznale Ujedinjene nacije.

Za regionalne stručnjake, Haftar se ponaša kao prevarant, primjenjujući razne trikove kako bi i dalje ostao relevantan u libijskom sukobu, a njegov najnoviji potez protiv ISIL-a smatra se još jednim činom obmane koji će odvratiti svijet od njegovih navodnih zločina.

U maju prošle godine, kada su se njegove snage napredovale prema Tripoliju, granatirajući i bombardujući grad, napadajući područja naseljena civilima, Međunarodni krivični sud (ICC) upozorio je Haftara protiv “potencijalnih ratnih zločina”.

“Prošlo je više od godinu dana otkako je započela ofanziva milicija, sa sjedištem na istoku, poznata kao Libijska nacionalna vojska, na čelu s generalom Khalifom Haftarom”, rekao je tužitelj ICC-a, Fatou Bensouda, pred Vijećem sigurnosti. “Moju kancelariju posebno zabrinjava veliki broj civilnih žrtava, za koje se uglavnom izvještava da su posljedica zračnih napada i granatiranja.”

Svoje snage poslao je u petak u zračnu bazu Tamanhat na jugu zemlje, prema medijskim izvorima, tvrdeći da će oni pokrenuti ofanzivu protiv “terorista”, za koju mnogi kažu da će biti usmjerena na ISIL.

Lokalni izvori tvrde da su se u Haftarovim vojnim konvojima nalazili pripadnici milicijske grupe Kaniyat, koju su SAD prethodno stavile na crnu listu zbog ratnih zločina i masovnih grobnica pronađenih u gradu Tarhuni.

Do raspoređivanja Haftarovih snaga na jugu je došlo nakon samoubilačkog napada 6. juna, u vozilu prepunom eksploziva, na kontrolnu tačku policijskih snaga u gradu Sabha, na jugu Libije. Dvojica policijskih službenika su ubijena, a četiri ranjena. Teroristi ISIL-a preuzeli su odgovornost za napad.

Međutim, stvarni motivi Haftarovih snaga su možda posve drugačiji. Lokalni mediji navode da su Haftarove snage zatvorile granicu s Alžirom u južnoj Libiji, proglašavajući to područje vojnom zonom, i raspoređujući svoje milicije na granici. Alžir se u kontekstu libijskog rata svrstao na stranu legalne libijske vlade u Tripoliju, dok je predsjednik ove zemlje u prošlosti poručio Haftarovim snagama da je Tripoli “crvena linija” za Alžir.

Libijski vojni okrug Sabha objavio da istražuju sumnjiva kretanja Haftarovih snaga u regiji

Potvrđujući da je Ministarstvo odbrane jedini nadležni organ u regiji, snage vojnog okruga Sabha upozorile su Haftara da ne krši prekid vatre.

Iako Haftar pokušava uvjeriti međunarodnu zajednicu u svoj otpor protiv ISIL-a, nekoliko izvještaja otkrilo je da se njegove milicije i samozvana Libijska nacionalna vojska (LNA) sastoje od milicija Shabiha, iz sirijske provincije Deir Ezzor, koje su povezane s Assadovim režimom, te su još poznatiji kao bivši pripadnici ISIL-a i ratni zločinci.

Haftar je uništio nekoliko demokratskih pokušaja za postizanje mira u ratom zahvaćenoj sjevernoafričkoj zemlji.

Narod Južne Sabhe, Sirta i strateški važne Al-Jufre ispašta zbog kršenja prekida vatre od strane Haftarovih milicija, koje se sastoje od ruskih plaćenika Wagnera, sudanskih milicija Janjaweed i lokalnih Haftarovih snaga, koje su manjina.

Dok se Libija, uz posredovanje Ujedinjenih nacija, priprema za izbore 24. decembra, nakon decenije dugog rata, Halifa Haftar pokušava sačuvati svoju tiransku vlast, ignorišući međunarodne i unutrašnje pokušaje da se u zemlji uspostavi stabilan mir.

Prema saopćenju Haftarovih milicija, trupe su upućene na jug radi podrške, unatoč negiranju zvaničnih vladinih snaga.

Iako Haftar nema legitimitet u zemlji, stručnjaci vjeruju da očajnički pokušava produžiti svoj utjecaj pod okriljem borbe protiv ISIL-a, kako bi obnovio svoj imidž u očima svojih saveznika i zauzeo poziciju u budućnosti Libije.

UN su u više navrata pozivale da strani borci i plaćenici moraju napustiti Libiju “bez ikakvog daljnjeg odgađanja”, ali Haftar je odbio provesti takve odluke. Nastavlja finansirati i upravljati stranim plaćenicima koji su raspoređeni u istočnoj Libiji, ignorirajući pozive međunarodne zajednice.

Medijski centar operacije Vulkan bijesa objavio je videozapise koji prikazuju učestale letove ruskih borbenih aviona kako lete na nebu iznad Sirta i Al-Jufre.

Rusija je u prošlosti pokušavala urušiti mirovne inicijative. Moskva je isprva podržala napore UN-a za posredovanje u sukobu u Libiji 2019. godine, pod vodstvom bivšeg specijalnog izaslanika UN-a Ghassana Salame.

Ipak, istodobno je blokirala rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 2019. godine, u kojoj se Halifa Haftar poziva da zaustavi vojnu ofanzivu na Tripoli protiv vlade GNA, koju podržava UN.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021