Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Sisi nastoji uspostaviti alijansu sa Izraelom i Sudanom, protiv turske opsade s juga

(Fotografija: AP/Emrah Gurel)

U pokušaju da se suprotstavi turskom utjecaju u regiji Crvenog mora i ambicijama turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, postoje izvještaji da je Egipat formirao trojni savez s Izraelom i Sudanom

Yeni Safak, turski list koji je blizak vladi u Ankari, izvijestio je 14. novembra da će egipatski, izraelski i sudanski visoki vojni zvaničnici održati sastanak, čiji datum i mjesto nisu otkriveni, kako bi razgovarali o sigurnosnoj koordinaciji u Crvenom moru, sa ciljem da ograniče turski utjecaj u regiji, na egipatski zahtjev, jer Sisiju “nije lako” s turskom ekspanzijom u Somaliji.

List je nagovijestio da će na sastanku sudjelovati i egipatski zvaničnici obavještajne službe, egipatski zamjenik ministra odbrane i egipatski vojni zapovjednik Južne regije.

Komentarišući rastući turski utjecaj u Somaliji i pridruživanje Egipta alijansi, general-major Hatem Bashat, član egipatskog parlamentarnog odbora za afrička pitanja, rekao je 16. novembra da je Egipat jako svjestan “zlonjamernih” turskih poteza u Somaliji koja nastoji kontrolirati Crveno more.

Bashat je u izjavi za novinare rekao da će Egipat osigurati arapski svijet od tih ambicija putem saveza i sporazuma, kako bi formirao lobi sposoban za suzbijanje bilo kakvih prijetnji, kao što je to učinio u Sredozemnom moru putem Foruma za plin u Istočnom mediteranu.

Turski utjecaj u Somaliji u posljednje vrijeme raste. Turska je 7. novembra najavila isplatu somalijskih dugova prema MMF-u. Radi se o skoro 2,4 miliona SDR ( Special Drawing Rights), što važi za rezervnu valutu MMF-a.

Turski ambasador u Somaliji, Mehmet Yilmaz, obećao je tokom sastanka sa somalijskim premijerom Mohamedom Hussein Robleom, u Mogadišu 6. novembra, da će se pojačati bezuvjetna turska podrška za Somaliju

Istog dana, Roble je posjetio turski vojni centar za obuku, u Mogadišu, gdje je pohvalio turske oficire na njihovoj visokoj obuci. Rekao je da je centar “model koji donosi nadu za obnovu vojske“.

U tom kontekstu, Altaqi Mohamed Othman, sudanski pisac i analitičar, rekao je za Al-Monitor da je Turska pribjegla Somaliji, kako bi nadoknadila utjecaj koji je izgubila u Sudanu, alaudirajući na vojni puč protiv bivšeg predsjednika Omara al-Bašira, koji je važio za turskog strateškog saveznika, tim što je dodijelio Turskoj ostrvo Suakin u Crvenom moru.

Erdogan je rekao, 26. novembra 2017. godine, da se Bašir složio da Turskoj preda administraciju nad ostrvom Suakin u Crvenom moru. Takav korak su pojedini analitičari smatrali pokušajem stavljanja Egipta, na čelu sa Sisijem, u obruč.

Othman je dodao da je odlazak Bašira okončao tursku ambiciju da kontrolira Sudan, što je podstaklo Egipat da se približi Sudanu i uspostavi vojne i strateške saveze za očuvanje arapske sigurnosti.

14. novembra, jedinice egipatskih elitnih snaga Saiqa i zračnih snaga stigle su u zračnu bazu Marwa, u Sudanu, kako bi sudjelovale u zajedničkim egipatsko-sudanskim vojnim vježbama nazvanim “Orlovi Nila- 1“, prvi put u historiji dvije zemlje.

Egipatske snage u Sudanu za vrijeme vojne vježbe “Nile Eagles 1”

Komentarišući pridruživanje Egipta savezu s Izraelom i Sudanom, Othman je rekao da Egipat pokušava iskoristiti normalizaciju izraelsko-sudanskih veza, kako bi izgradio savez koji bi se suprotstavio turskim ambicijama u Crvenom moru.

„Ovaj savez ne uključuje samo tri strane. Uključuje i Saudijsku Arabiju koja ima odnose s Izraelom, iako nezvanične s obzirom na osjetljivost njihove pozicije, ” dodaje Othman.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je 23. oktobra da se Sudan složio da normalizira odnose s Izraelom.

Povezano: Kako bi se suprostavila UAE, Somalija je potpisala sporazume sa Turskom

Othman očekuje da će se ovaj savez pokazati snažnim i uspješnim, s obzirom na prisustvo Izraela, koji se plaši turskih i iranskih prijetnji u Crvenom moru, i nastoji zaustaviti turski napredak u regiji.

Amani al-Tawil, stručnjak za afrička pitanja iz Centra za političke i strateške studije Al-Ahram, mišljenja je da je Egipat također otvorio vojnu bazu na jugu, na obali Crvenog mora, kako bi se suprotstavio turskim prijetnjama i ambicijama u regiji.

Egipat je najavio 22. januara početak zajedničkih egipatsko-saudijskih pomorskih vježbi pod nazivom Morgan-16, u Crvenom moru, s ciljem jačanja pomorske sigurnosti u regiji i suočavanja s prijetnjama

Tawil je rekao da Turska nastoji uspostaviti područja utjecaja u Crvenom moru, s obzirom na stratešku važnost lokacije kao glavne pomorske transportne rute za globalnu trgovinu.

Hulusi Akar u posjeti Somaliji, septembar, 2017. godine

30. septembra 2017. godine Turska je u Somaliji svečano otvorila vojnu bazu, kao i tursku vojnu akademiju za vojnu obuku izvan Turske, južno od glavnog grada Mogadišua.

Erdogan je najavio 20. januara početak istraživanja nafte u somalijskim vodama.

Turski uvoz energenata u 2019. godini iznosio je skoro 41,1 milijardu dolara, prema turskom statističkom institutu.

U tursku osovinu u Africi može se dodati i Etiopija, koja je posljednjih godina postala ozbiljna egipatska meta, zbog novoizgrađene brane na Plavom Nilu.

Turska uživa snažno i trajno partnerstvo s Etiopijom. Pored podrške školama i džamijama, glavni grad Adis Abeba je prvo afričko odredište turskih investicija u vrijednosti 2,5 milijarde od ukupnih 6 milijardi dolara.

Nadalje, premijer Etiopije Abiy Ahmed pristao je na saradnju sa Somalijskom saveznom vladom, glavnim saveznikom Ankare na Rogu Afrike, okončavajući tako dugogodišnje rivalstvo između Adis Abebe i Mogadišua.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021