Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Egipat optužuje Katar za potkopavanje mirovnih pregovora zbog podrške libijskoj vladi

Katarski ministar odbrane Khalid bin Muhammad al-Attiah čeka dolazak svog turskog kolege, kako bi se sastali sa premijerom libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fayezom al-Sarrajem u glavnom gradu Tripoliju, dana 17. augusta 2020. godine (Fotografija: AFP/Getty Images)

Katar je potpisao sporazum s libijskom vladom sa sjedištem u Tripoliju o izgradnji i obuci vojnih snaga, što Egipat vidi kao pokušaj podrivanja trenutnog napretka ka političkom rješenju u Libiji

Katar je potpisao vojni sporazum 13. novembra s vladom Nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju, da „obučava i gradi vojne kapacitete“ buduće profesionalne libijske vojske.

Ovaj korak omogućava Kataru da pojača svoje vojno prisustvo na libijskom teritoriju.

Vojni sporazum, koji je prvi takve vrste s Katarom, dolazi nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju 26. oktobra ove godine, između ministra unutrašnjih poslova Libije i njegovog katarskog kolege za sigurnosnu saradnju u Dohi.

Sporazum je zaključen u prisustvu katarskog ministra unutrašnjih poslova Khalida Bin Khalife Bin Abdul Aziza al-Thanija, libijskog ministra vanjskih poslova Mohameda Taher Siale i libijskog ministra unutrašnjih poslova Fathija Bashaghe.

Sporazum je pokrenuo mnoga pitanja, posebno nakon što su libijske sukobljene strane u oktobru potpisale trajni prekid vatre, nakon godina rata i nakon što su se suparničke strane dogovorile da održe izbore pod pokroviteljstvom UN-a u roku od 18 mjeseci.

Kao odgovor na katarsku intervenciju da vojno podrži GNA u ratu protiv pučističkih snaga (LNA) sa sjedištem na istoku, pod vodstvom Halife Haftara, glasnogovornik LNA Ahmed al-Mismari rekao je u izjavi od 26. oktobra da bilo koji vojni sporazum s GNA predstavljaju kršenje ishoda pregovora zajedničke vojne komisije 5 + 5 u Ženevi, i da je licemjeran pokušaj podrivanja onoga što su se strane dogovorile u Švicarskoj, uključujući prekid vatre i okončanje stranih intervencija u libijskim unutrašnjim pitanjima.

Dana 23. oktobra, misija podrške UN-a u Libiji objavila je da su delegacije GNA i LNA potpisale potpun i trajni sporazum o prekidu vatre, koji predviđa povlačenje svih plaćenika i stranih boraca iz Libije u roku od tri mjeseca, i obustavu svih sporazuma o vojnim obukama u Libiji.

Šef Arapske organizacije za ljudska prava u Libiji, Abdul Menhem al-Horr, rekao je za Al-Monitor da je katarski sporazum očito kršenje sporazuma o prekidu vatre.

Horr je ustvrdio da je vremenski okvir sporazuma sumnjiv, jer je zaključen samo nekoliko dana nakon sporazuma o prekidu vatre, i usred tekućih pregovora u Tunisu o održavanju izbora. To može ukazivati ​​na skrivene motive, jer Katar opskrbljuje GNA plaćenicima i finansijskom podrškom, bez potrebe za bilo kakvim sporazumima, dodao je.

U međuvremenu, Tunis je domaćin foruma libijskog političkog dijaloga radi priprema za predsjedničke i parlamentarne izbore.

Horr je optužio Katar da čini sve što je u mogućnosti da onemogući politički proces u Libiji i zaustavi primirje i da sebi priskrbi utjecajnu ulogu i prisustvo u Libiji.

Vojni savjetnik na Naserovoj vojnoj akademiji Gamal Mazloum rekao je za Al-Monitor da Katar Libiji nema šta za ponuditi, jer nema jaku vojsku koja ga kvalificira za obuku snaga GNA.

Mazloum optužuje Katar da podržava samo GNA i odbija da ujedini sve stranke pod jedan kišobran, kako bi se produžio haos i naškodilo nacionalnoj sigurnosti Egipta.

Zamjenik premijera Katara i ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, rekao je 9. jula tijekom govora na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a da je jedini način da se riješi libijska kriza podrška GNA.

„Egipat je dobro svjestan opasnosti takvih sporazuma i uloge Katara i Turske u pružanju podrške milicijama u Libiji. Iz tog razloga, podržao je pregovore u Ženevi i razgovore pod pokroviteljstvom Tunisa, te predlaže inicijative i održava sastanke za ujedinjenje sukobljenih strana. Ali ovi pokušaji ili inicijative neće uspjeti usred raspoređivanja naoružanih milicija, ” dodao je Mazloum.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi 6. juna najavio je inicijativu za rješavanje libijske krize koja je zahtijevala poštivanje međunarodnih i inicijativa UN-a, proglasivši prekid vatre i najavljujući protjerivanje stranih plaćenika s libijskog teritorija. Međutim, inicijativa nije uspjela.

Dana 23. oktobra, egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je Ženevski sporazum o prekidu vatre i potvrdilo kontinuiranu podršku Egipta u osiguravanju stabilnosti Libije i očuvanju njenog suvereniteta, naglašavajući važnost toga da strane snage napuste zemlju.

„Budući da inicijative Kaira nisu uspjele postići svoje ciljeve, Egipat je zauzeo odlučan stav kada su milicije, uz podršku Turske i Katara [napredovale protiv LNA]. Egipat je zaprijetio vojnom intervencijom kako bi zaštitio egipatske granice od infiltracije, ” izjavio je Mazloum.

„Katar se u velikoj mjeri kosi s Egiptom, jer vjeruje da je egipatski režim osujetio njihov projekt Muslimanskog bratstva, rušenjem bivšeg predsjednika Muhammeda Mursija, i doprinio sa Saudijskom Arabijom, UAE i Bahreinom blokadi istog. Stoga je u katarskom interesu da situacija ostane nepromijenjena. ” – Dodao je Mazloum.

Plaćenici ruskog Wagnera i Janjaweed milicije su mjesecima unazad raspoređeni na prvim linijama fronta Sirte-Jufra, bez naznaka o povlačenju

Da optužbe na račun Katara i Turske nisu opravdane, govori činjenica da međunarodni napori nisu ni najmanje usmjereni na povlačenje stranih snaga sa istoka Libije. Pojedini turski analitičari kažu kako se mirovni pregovori pokušavaju iskoristiti samo za razoružavanje GNA, kako bi Haftarove milicije, uz podršku Rusije i UAE ponovo pokrenule napade na Tripoli.

Glasnogovornik Operativne sobe Sirte-Jufra, pod zapovjedništvom Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), Abdelhadi Drah, rekao je da su uočene masovne vojne mobilizacije snaga Halife Haftara u Bengaziju i drugim gradovima istočne Libije, koji se kreću prema zapadnoj regiji.

Nekoliko izvora potvrdilo je ranije da su se snage ruskog Wagnera i sudanskih milicija Janjaweed kretale po gradovima Sirte i Jufri, dok su kopali rovove i instalirali sisteme protuzračne odbrane od zapadnog Sirta do Ras Lanufa i Jufre.

Uzimajući u obzir informacije da UN, EU i ostali sudionici libijskog mirovnog procesa nisu poduzele bilo kakve korake ka povlačenju ruskog Wagnera i sudanskih milicija, Turska i Katar nisu odustale od podrške svom libijskom savezniku.

Jasno je da se libijskom mirovnom procesu nije ozbiljno pristupilo sa ciljem da se primirje zaiste provede, naprotiv, primirje je samo iskorišteno za konsolidaciju Haftarovih snaga i dopremanje novih zaliha naoružanja.

Problem i zastoj u libijskim mirovnim pregovorima je nastao onda kada je legalna libijska vlada GNA zatražila povlačenje stranih plaćenika iz Sirta, što UAE i Rusija, kao i sam Haftar odbijaju učiniti.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je čvrst stav svoje zemlje prema Vladi nacionalnog sporazuma (GNA), i obećao da će nastaviti pružati podršku u donošenju stabilnosti, mira i prosperiteta Libiji i njenom narodu.

Katar i saveznik Turska podržali su GNA, sa sjedištem u Tripoliju, u sukobu protiv ilegalnih milicija koje je predvodi pučistički general Halifa Haftar, podržan od strane UAE, Rusije i Francuske.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021