Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Palestinci protjerali delegaciju UAE iz Al-Aksa džamije u Jerusalemu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ministar vanjskih poslova UAE Abdullah bin Zayed Al Nahyan i ministar vanjskih poslova Bahreina Abdullatif bin Rashid Al Zayani tijekom ceremonije potpisivanja Abrahamovih sporazuma u Bijeloj kući (Fotografija: Oliver Contreras/SIPA USA)

Palestinci su odstranili delegaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) iz džamije Al-Aksa u Jerusalemu, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane u svijetu, zbog Abu Dhabijevog sporazuma o normalizaciji s Tel Avivom, koji mnogi smatraju izdajom Palestinaca

Video zapis objavljen na Facebook stranici palestinskog informativnog centra Wadi Hilweh prikazuje trenutak kada je delegacija UAE odstranjena, nakon što su ušli u hram uz zaštitu izraelske policije.

Na snimku Palestinac optužuje delegaciju UAE za sporazum i traži da odmah odu. Nakon kratke svađe, vidi se kako grupa izlazi iz džamije.

Posjeta je uslijedila kad su Bahrein i Izrael u nedjelju potpisali sporazum kojim su formalizirali svoje diplomatske odnose. Palestinski premijer Muhammad Shtayyeh opisao je sporazum kao “besplatnu nagradu izraelskoj okupaciji, kako bi je potaknuli da otme još više palestinske zemlje i izgradi više naselja”.

“U džamiju Al-Aqsa trebalo bi se ulaziti kroz vrata njenih vlasnika, a ne kroz vrata izraelske okupacije”, rekao je Shtayyeh tijekom sedmičnog sastanka vlade u ponedjeljak.

“Tužno je vidjeti kako neke arapske delegacije ulaze u kompleks kroz izraelska vrata, dok vjernicima nije dopušten taj pristup kako bi se molili”, rekao je palestinski premijer.

UAE i Bahrein potpisali su 15. septembra sporazume, pod pokroviteljstvom SAD-a, o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Izraelom. Palestinske grupe osudile su sporazume, rekavši da se tim ignorišu prava Palestinaca i kako sporazum ne služi palestinskom idealu. Sporazum je narušio višedecenijski arapski konsenzus da neće doći do normalizacije odnosa s Izraelom, sve dok se ne sklopi mir s Palestincima, i bio je povod optužbi za “izdaju” zaljevskih država, podržanih od strane Zapada.

Palestinska uprava (PA) zadržava valjanost takozvanog “arapskog konsenzusa”. Prema tom konsenzusu, arapske države neće normalizirati odnose sa Izraelom, osim ako Izrael ispuni niz uvjeta. Jedan je zahtjev da se Izrael povuče s teritorija koje je okupirao u šestodnevnom ratu 1967. godine. Drugi je pristanak na palestinsku državu s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, a treći je pronalazak pravednog rješenja za milione palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021