Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Palestinci: “Naša arapska braća su nas napustila”

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas

Tokom sastanka arapski ministri vanjskih poslova odbili su podržati palestinski nacrt rezolucije kojom se osuđuje sporazum o normalizaciji između Izraela i UAE

Palestinci su reagirali ogorčeno i duboko razočarano na odbijanje Arapske lige da osudi sporazum o normalizaciji između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Odbijanje ministara vanjskih poslova Arapske lige da prihvate palestinski nacrt rezolucije protiv sporazuma Izrael-UAE, otvorit će put ostalim arapskim državama da uspostave odnose s Izraelom, upozorili su palestinski dužnosnici.

Zvaničnici su demantirali izvještaj u kojem se sugerira da Palestinci razmišljaju o povlačenju iz Arapske lige, u znak protesta zbog odnosa prema Palestincima.

“Prvo smo mislili da su Ujedinjeni Arapski Emirati jedina zemlja koja nam je zabila nož u leđa”, rekao je visoki palestinski zvaničnik u Ramali za Jerusalem Post.

„U srijedu smo vidjeli kako je nekoliko drugih arapskih zemalja izdalo palestinski narod i palestinsko pitanje. Ovo je crni dan u historiji Palestinaca i Arapa. “

Abdulkhaleq Abdulla, emiratski profesor političkih nauka, komentirajući neuspjeh Palestinaca da uvjere Arapsku ligu da osudi UAE, napisao je na Twitteru: „Palestinska delegacija je naišla na odbijenicu na sastanku Arapske lige, koja je odbila palestinski nacrt rezolucije koji osuđuje mirovni sporazum između UAE i Izraela. To se događa prvi put u historiji Arapske lige zbog gluposti korumpiranog palestinskog rukovodstva. “

Tokom sastanka putem video konferencije u srijedu, arapski ministri vanjskih poslova “potvrdili su svoje privrženost miru kao strateškoj opciji i rješavanju arapsko-izraelskog sukoba na temelju međunarodnog prava, rezolucije međunarodnog legitimiteta i Arapske mirovne inicijative iz 2002. godine.”

Također su izrazili podršku pozivu predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa na uspostavljanje međunarodnog višestranačkog mehanizma za nadzor bliskoistočnog mirovnog procesa.

Međutim, odbili su odobriti palestinski nacrt rezolucije kojim se odbacuje sporazum između Izraela i UAE, nakon što su nekoliko arapskih zemalja, uključujući UAE, Bahrein, Egipat, Jordan, Maroko i Sudan prigovorili palestinskoj oštroj formulaciji.

“Svaka suverena država ima neosporivo pravo voditi svoju vanjsku politiku na način na koji želi, a to je nešto što ovo vijeće (Arapska liga) poštuje i podržava”, rekao je generalni sekretar Arapske lige Ahmad Aboul Gheit tijekom sastanka.

Njegova je primjedba bila usmjerena na Palestince, čiji je ministar vanjskih poslova Riad Malki tijekom sastanka pozvao arapske zemlje da odbiju sporazum Izrael-UAE, pod izgovorom da krši Arapsku mirovnu inicijativu.

Ova inicijativa kaže da će Arapi normalizirati svoje odnose s Izraelom u zamjenu za potpuno povlačenje na linije prije 1967. godine, i uspostavljanje nezavisne palestinske države s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Jedan od prvih palestinskih zvaničnika koji je reagirao zbog odgovora koji su arapske zemlje dale Palestincima bio je Mohannad Aklouk, palestinski izaslanik u Arapskoj ligi.

“Sa svim ponosom, Palestina je tražila odluku arapskih ministara vanjskih poslova kojom se odbacuje i osuđuje emiratska normalizacija (sa Izraelom), i spriječava arapsko propadanje i čuva nasljeđe Arapske lige,” napisao je na Facebooku Mohanad Aklouk.

„Ali Palestina to nije mogla nametnuti, pa je nacrt rezolucije propao. Imamo dostojanstvo, šehide, zatvorenike i izbjegličke kampove slave, i ovo nam je dovoljno. “

Palestinski “neuspjeh da dobiju saglasnost svih arapskih zemalja da osude odluku UAE izuzetno je opasan”, objavio je Izvršni komitet Palestinske oslobodilačke organizacije PLO.

“Insistiranje UAE da nastave sa potpisivanjem mirovnog sporazuma s izraelskim okupatorom predstavlja flagrantno negiranje palestinskog naroda i njegovih prava”, kaže se.

“Arapska braća su napustila palestinsko pitanje u vrijeme kada ga čitav svijet podržava”, rekao je član Izvršnog odbora PLO (Palestinske oslobodilačke organizacije) Ahmed Majdalani.

Arapska liga je “dokazala da ne može samostalno donositi odluke”, rekao je. “Umjesto toga, podložna je političkom novcu i američkom pritisku.”

Izbjegavajući Palestince, Arapska liga je “dala zeleno svjetlo za slobodnije sporazume o normalizaciji s Izraelom”, rekao je Majdalani. Optužio je Arapsku ligu da se “priklonila okupaciji protiv palestinskog naroda”.

Tayseer Khaled, još jedan član Izvršnog odbora PLO-a, optužio je Arapsku ligu da govori „dvostrukim jezikom“. S jedne strane, Arapska liga odbila je palestinski nacrt rezolucije koja poziva na osudu normalizacije s Izraelom, rekao je. S druge strane, možda da bi izbjegla neugodnosti, Arapska liga je potvrdila da se drži takozvane Arapske mirovne inicijative, dodao je Tayseer Khaled.

Ono što se dogodilo tijekom sastanka Arapske lige bio je još jedan pokazatelj da arapske zemlje više ne “brane i ne pomažu Palestince u njihovoj borbi” protiv Izraela, rekao je Za’areer.

Hamas i nekoliko palestinskih frakcija osudili su Arapsku ligu i optužili njene članove da “odstupaju od svoje uloge i dužnosti prema palestinskom narodu i palestinskom pitanju”.

Izvor: jpost.com

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021