Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ismail Haniyeh šef Hamasa

Bliski istok

Hamas i Fatah, uz podršku Turske nastoje da suzbiju američko-izraelsku zavjeru

Hamas i Fatah dogovorili su se da će održati predsjedničke izbore tokom razgovora u Turskoj

Palestinska grupa Fatah izjavila je u subotu da se sporazumom s rivalskim Hamasom želi suprotstaviti američko-izraelskim zavjerama protiv palestinske države.

“Sporazum je dio napora da se ujedini palestinska pozicija kako bi se prekinula američko-izraelskih zavjera”, rekao je zamjenik čelnika Fataha, Mahmoud al-Aloul, za službeni Radio Glasa Palestine.

Al-Aloul je rekao da se sporazumom Fatah-Hamas također ima za cilj suprotstaviti potezima nekih arapskih zemalja, koje normalizuju svoje odnose sa izraelskom okupatorskom državom.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein dogovorili su ranije ovog mjeseca, uz posredovanje Sjedinjenih Država, normalizaciju svojih odnosa s Izraelom.

Palestinci su sporazume o normalizaciji opisali kao izdaju njihove borbe za okončanje višedecenijske izraelske okupacije njihove zemlje.

Fatah i Hamas održali su prošle sedmice razgovore u Turskoj tokom kojih su se dogovorili za održavanje predsjedničkih izbora.

Ova dva suparnička pokreta bila su u konfliktu od 2007. godine, kada je Hamas zauzeo pojas Gaze od Fataha, nakon višednevnih uličnih borbi.

U međuvremenu, al-Aloul je pozdravio odbijanje Katara da predsjedava rotacijskim predsjedništvom Arapske lige, nakon što je Palestina odbila predsjedavati sjednicom panarapskog tijela, u znak protesta zbog nedavnih sporazuma o normalizaciji sa Izraelom.

“Uloga Arapske lige je “dezertirala” i nije uspjela obraniti svoju rezoluciju,” rekao je al-Aloul.

Šef Hamasa Ismail Haniyeh u subotu je pozdravio govor predsjednika Mahmuda Abbasa u Generalnoj skupštini UN-a, prema službenoj novinskoj agenciji Wafa.

U svom govoru u petak, Abbas je rekao da krovna Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) nije zadužila nijednu stranku da govori u njeno ime.

“Nećemo se prikloniti niti napustiti svoja prava, usprkos nepravednoj blokadi koja cilja našu nacionalnu odluku”, rekao je Abbas.

Tokom telefonskog poziva sa čelnikom Hamasa, Abbas je naglasio svoju podršku naporima usmjerenim na promicanje dijaloga između Fataha, Hamasa i drugih frakcija “kako bi se postigli željeni rezultati i održali izbori”.

Haniyeh je sa svoje strane ponovio podršku svoje grupe dijalogu za izgradnju nacionalnog fronta za suzbijanje zavjera protiv palestinskog naroda, objavila je agencija Wafa.

Pročitajte još

Analize i mišljenja

Put ka oslobađanju Palestine od izraelskog kolonijalizma mora ići preko sjedišta Palestinske uprave u Ramali Posljednjih dana Palestinska uprava (PA) podnijela je “neobičan” zahtjev...

Vijesti

Pokazujući najoštriju reakciju prema Izraelu, koji je prošlog mjeseca u Gazi masakrirao palestinske civile, Turska je ratificirala Sporazum o sigurnosnoj saradnji koji je potpisala...

Istočni Mediteran

Bilateralni razgovori o pomorskom razgraničenju između Turske i Palestine u Istočnom Mediteranu donijet će pozitivne rezultate, izjavio je u ponedjeljak šef Hamasa Ismail Haniyeh,...

Bliski istok

Iran je decenijama unazad počeo naoružavati palestinske frakcije. Međutim, iranska pomoć posljednjih godina posebno je značajna Iran je prvi put uspostavio veze s Hamasom...

Bliski istok

Većina raketa u arsenalima grupa iz Gaze postoji od izraelske operacije “Protective Edge” iz 2014. godine, ali neke su prvi put izašle na vidjelo...

Vijesti

Izraelski protivraketni sistemi nisu uspjeli zaustaviti masovne raketne napade Hamasove Al-Qassam brigade. Rakete su uzrokovale eksplozije širom Izraela i desetke ranjenih, prema informacijama iz...

Bliski istok

Međunarodna zajednica trebala bi se pridržavati pravog smjera za dvodržavno rješenje, kaže glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Kina je ponovila svoju podršku palestinskom pitanju,...

Bliski istok

Palestinci su odstranili delegaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) iz džamije Al-Aksa u Jerusalemu, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane u svijetu, zbog Abu Dhabijevog sporazuma...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021