Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pakistanski premijer Khan kaže da je pod pritiskom da prizna Izrael

Premijer Pakistana Imran Khan u posjeti Rijadu. 23. oktobar. 2018 godine


Pakistanski premijer rekao je da je bio pod “pritiskom” da prizna Izrael. Međutim, Islamabad nikada neće priznati “cionističku” državu dok se ne postigne pravedno rješenje za decenijama dugo palestinsko pitanje

U intervjuu na lokalnom televizijskom kanalu, emitiranom u četvrtak, navečer, Imran Khan je ipak odbio imenovati zemlje koje su vršile pritisak na njega da prizna Izrael.

Jesu li to nemuslimanske ili muslimanske zemlje koje su vršile pritisak na vas?” upitao je voditelj pokušavajući dobiti jasan odgovor.

Ostavite to (pitanje). Postoje stvari koje ne možemo reći. Imamo dobre odnose s njima (državama)”, rekao je Khan.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein nedavno su uspostavili diplomatske i ekonomske odnose s Tel Avivom. Neke druge države Zaljeva također razmatraju mogućnosti normalizacije odnosa s Izraelom.

Stanimo na svoje noge u ekonomskom smislu, onda ćete vi moći postaviti ova pitanja“, rekao je Khan, misleći na dugogodišnju ekonomsku ovisnost Islamabada o naftom bogatim zaljevskim državama, uglavnom Saudijskoj Arabiji i UAE.

Međutim, poručio je da on nema namjeru priznati Izrael sve dok ne bude postignut konsenzus kojim bi bio zadovoljan i palestinski narod.

Pozivajući se na utemeljitelja Pakistana, Muhameda Alija Džinnaha, koji je odbijao priznati Izrael, premijer Khan je rekao da će Islamabad nastaviti slijediti Džinnahov put u odnosu na Palestinu.

Khan je rekao kako Izrael ima snažan utjecaj na Sjedinjene Države, koje su među državama koje su vršile pritisak na Pakistan da normalizuje odnose sa Izraelom.

Odgovarajući na niz pitanja o budućim odnosima Islamabada s administracijom novoizabranog američkog predsjednika Joe Bidena, s posebnim osvrtom na Afganistan, Khan je rekao da neće biti “promjena” u trenutnoj afganistanskoj politici, koja ima za cilj zaustaviti dugogodišnji krvavi sukob kroz političke pregovore u ratom zahvaćenoj zemlji.

Afganistan nije pravi problem. Pravi problem je Izrael. Vidjet će se kako se on (Biden) nosi s tim. Da li će promijeniti Trumpovu politiku u vezi s Izraelom, ili će nastaviti s njom,” izjavio je premijer Pakistana.

Yossi Cohen, šef izraelske obavještajne službe Mossad, rekao je da će Saudijci pričekati američke izbore, prije nego što objave sporazum sa Izraelom, “kao poklon” za pobjedničkog predsjedničkog kandidata.

Izrael je uz posredovanje SAD-a postigao značajne sporazume o normalizacijama s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom.

Normalizacija s Izraelom vrlo je kontroverzna tema u arapskom svijetu, a izvještaji o sporazumima izazvali su proteste u cijeloj regiji.

Palestinci su se oštro usprotivili sporazumima, tvrdeći da takve odluke neutrališu svaki motiv za Izrael, da okonča okupaciju palestinskih teritorija.

Povezano: Izrael očekuje intervenciju Turske, ukoliko Biden postane novi američki predsjednik – Jerusalem post

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021