Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Saudijska Arabija će nakon izbora u SAD-u normalizovati odnose sa Izraelom, kaže šef Mossada

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin, premijer Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen šef Mossada (Fotografija: Kobi Gideon / GPO)

Šef izraelske obavještajne agencije izjavio je da će uskoro doći do sporazuma o normalizaciji između Tel Aviva i Rijada, navodi Jerusalem Post

Yossi Cohen, šef izraelske obavještajne službe Mossad, rekao je da će Saudijci pričekati do američkih izbora 3. novembra, prije nego što najave sporazum “kao poklon” za pobjedničkog kandidata.

Cohen je nastavio sugerirajući da će Saudijci pričekati da se upoznaju sa demokratskim predsjedničkim kandidatom Joe Bidenom, prije nego što mu uruče poklon “normalizacije sa Izraelom”, ako pobijedi na izborima.

Izjave su date tijekom zatvorene rasprave, ali ih je objavio Jerusalem Post.

Vjerovatno je da je kolebanje Saudijca prema Bidenu povezano sa njegovim stavom prema Rijadu, a posebno saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, s obzirom na njegove prethodne oštre stavove protiv saudijskog prijestolonasljednika, nedugo nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

U izvještaju izraelskih medija se navodi da Izrael vjeruje da će svaka saudijska odluka biti praćena značajnim sporazumom o nabavci naoružanja s Washingtonom, slično američkom sporazumu o prodaji naprednog oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji je Izrael odobrio, ali koji se u Jerusalemu pokazao vrlo kontroverznim.

Saudijska Arabija još uvijek nema formalne veze sa jevrejskom državom, ali sada dozvoljava izraelske letove preko svog zračnog prostora.

U petak je američki predsjednik Donald Trump predvidio da će Saudijska Arabija uskoro uspostaviti veze s Izraelom

U razgovoru s novinarima, nakon telefonskog razgovora s premijerima Izraela i Sudana, kako bi najavio njihov sporazum o normalizaciji, Trump je rekao da se najmanje još pet arapskih država želi pridružiti diplomatskom sporazumu, koji uključuje potpisivanje sličnih sporazuma kao u slučaju Bahreina i UAE prošlog mjeseca.

“Imamo najmanje pet (arapskih država) koje se žele priključiti”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Komentari su uslijedili kada je izraelski kanal 12 objavio da će Oman vjerovatno biti četvrta arapska zemlja koja će normalizirati odnose s Tel Avivom, slijedeći korake Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Sudana.

Oman je prethodno pozdravio sporazume između Izraela, UAE i Bahreina prošlog mjeseca, izrazivši nadu da će to “doprinijeti postizanju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira na Bliskom istoku”.

Izrael je prošlog mjeseca postigao značajne sporazume s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, a u petak se sa Sudanom dogovorio o normalizaciji odnosa uz posredovanje SAD-a.

Dan kasnije, premijer Benjamin Netanjahu rekao je da se tim sporazumima “mijenja karta Bliskog istoka” i potvrdio da “biće još zemalja”.

Normalizacija s Izraelom vrlo je kontroverzna tema u arapskom svijetu, a izvještaji o sporazumima izazvali su proteste u cijeloj regiji.

Palestinci su se oštro protivili sporazumima, tvrdeći da takve odluke uklanjaju svaki motiv za Izrael da okonča okupaciju palestinskih teritorija.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021