Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Novih 5.400 izraelskih naselja razotkrivaju sporazum o normalizaciji arapskih država sa Izraelom kao “podvalu”

Izraelska politika rušenja kuća dovela je do uništenja hiljada palestinskih domova (poput ove u Hebronu na Zapadnoj obali) i prisilnog raseljavanja hiljada Palestinaca.

Arapsku proglašenu obustavu aneksije, i sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata o normalizaciji s Izraelom, samo je ohrabrilo Izrael da nastavi nekontrolisano graditi naselja

U prošli petak je Palestina osudila najnoviji izraelski potez izgradnje 5.400 novih naselja na Zapadnoj obali.

To “pobija izraelsku tvrdnju da je zamrznuo izgradnju naselja, kako bi se okrenuo normalizaciji s arapskim državama” i “odražava sistematsko američko i izraelsko kršenje međunarodnog prava i rezolucija”, navodi palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Također se obratio i glasnogovornik Hamasa, Hazem Qasem, ističući da je konstantno širenje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali razotkrilo lažne tvrdnje arapskih država.

„Ove tvrdnje [UAE] [da je normalizacija s Izraelom zaustavila izgradnju naselja] imaju za cilj zavesti arapsko javno mnijenje i zataškati zločin normalizacije,” rekao je glasnogovornik Hamasa za Press TV.

UAE su pokušale opravdati svoj sporazum o normalizaciji kao najbolji mogući ishod, opisan kao prvi, ali neophodan korak ka rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba.

Ministar vanjskih poslova UAE, šeik Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, tvrdio je da je dogovor njegove zemlje s Izraelom natjerao Tel Aviv da odbaci svoj plan aneksije.

Umjesto cjelokupne aneksije, Palestinci podnose stalno komadanje i gubitak zemlje, pretvarajući okupirane teritorije u de-facto aneksiju jer su gradovi, kvartovi i enklave odsječene jedni od drugih.

Ujedinjeni Arapski Emirati nisu bili jedini koji su dali obećanja. U septembru 2020. godine, Trumpov savjetnik iz Bijele kuće Jared Kushner rekao je da je mirovni plan Trumpove administracije pokušaj “spašavanja dvodržavnog rješenja” jer zaustavlja Izrael u daljnjem širenju svog prisustva na Zapadnoj obali.

Stvarnost je mnogo okrutnija

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) objavio je da je Izrael od početka godine srušio više od 506 palestinskih zgrada na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jerusalemu.

OCHA također izvještava da je izraelska država odobrila stotine jedinica za naseljavanje na Zapadnoj obali, nakon što se izraelski premijer vratio sa potpisivanja sporazuma o normalizaciji sa UAE u Washingtonu.

Peace Now, nevladin izraelski pokret, potvrdio je da je vlada odobrila izgradnju 3.412 naselja u istočnom Jerusalemu.

Prema izvještaju Peace Now grupe, više od 428.000 doseljenika živi u 132 naselja i 124 ispostave nasumičnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Mnogi Izraelci vjeruju da bi premijer Netanjahu mogao izgraditi još više, kako bi smirio svoju desničarsku bazu, koja se naljutila kad nije uspio ispuniti obećanja o aneksiji.

Palestinska vlast također ima puno toga da izgubi. Da bi odvratili izraelske planove za aneksiju u maju, ograničili su saradnju s izraelskim režimom, odbijajući prihvatiti porezne prihode ili provoditi sigurnosnu koordinaciju.

Iako aneksija trenutno nije na stolu, Palestinska uprava ipak oklijeva ponovno pokrenuti saradnju nižeg nivoa sa Izraelom, što se doživljava kao bojkot sporazuma o normalizaciji zaljevskih država.

Nader Said, anketar sa sjedištem u Ramali rekao je u intervjuu za New York Times, da pakt samo ozvaničava i formalizira ono što je se cijelo vrijeme “kuhalo” između Izraela i Emirata.

Za Saida, distrakcija koja je došla s tim sporazumom omogućila je Izraelu samo da “učvrsti kontrolu nad više naselja i puteva”.

Izraelski najnoviji potez našao se na meti žestokih kritika brojnih vlasti, uključujući Turske, koja je u nedjelju najoštrije osudila datu saglasnost Izraela za izgradnju novih naselja.

“Izvještaji izraelskog premijera Netanjahua o odobravanju dodatnih ilegalnih naselja na Zapadnoj obali novi su dokaz okupatorske ideologije ove zemlje, koja zanemaruje međunarodno pravo i rezolucije Ujedinjenih nacija”, navodi se u priopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Naglašavajući da nedavni događaji dokazuju da Izrael nije odustao od svoje “politike aneksije”, u izjavi se navodi: “Nedavne tvrdnje nekih zemalja da su zaustavile provedbu ovih planova [aneksije] potpisivanjem sporazuma o normalizaciji s Izraelom, jasno pokazuje da je to samo podvala. “

Ministarstvo je naglasilo da Turska ne priznaje “ove nelegitimne poteze Izraela” i pozvalo je međunarodnu zajednicu da se odupre naporima koji udaraju na prava palestinskog naroda i njihov ideal nezavisnosti.

Naglašavajući da palestinska zemlja pripada narodu Palestine, Turska je obećala da će i dalje biti uz palestinski narod i podržavati njihove ideale.

Izvor: TRT World

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021