Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Izdaja stoljeća: Sporazum između UAE i Izraela omogućava Jevrejima molitvu u džamiji Al-Aksa

Izraelski naučni centar specijaliziran za Jerusalemska pitanja zaključio je da sporazum o normalizaciji između Izraela i UAE donosi neviđenu promjenu u vjerskim svetištima i ograničava muslimanska prava u svetištu Al-Akse.

Izvještaj organizacije Terrestrial Jerusalem kaže da sporazum pruža legitimitet Židovima da se mole u uzvišenom svetištu Al-Akse, što mnogi čine već svakodnevnim upadima, i ograničavanjima prava muslimana na molitvu u okupiranom Jerusalemu.

NGO je nezavisni centar specijaliziran za praćenje promjena i događaja u Jerusalemu. Vodi ga poznati izraelski politički analitičar i aktivist Daniel Seidman. Prema pojedinim medijima, on je “najupućenija osoba” o tome šta se događa u Jerusalemu.

Sporazum između UAE i Izraela, kaže se u izvješću, uključuje značajnu promjenu statusa Svetog grada u korist Izraelaca. To je učinjeno na takav način da uklanja svaku nadu da će Jerusalem postati prijestolnica buduće palestinske države.

Konkretna klauzula uključena u zajedničku izjavu UAE i Izraela, objavljena prije nekoliko dana, čini se da je isprva u interesu muslimanske zajednice: “Muslimani koji u Izrael dođu u miru imaju pravo moliti se u džamiji Al-Aqsa.”

Centar napominje da je ovo prvi put da se izraz “džamija Al-Aksa” upotrebljava u međunarodnom dokumentu, a ne Al-Haram Al-Sharif ili uzvišeno Svetište Al-Aksa.

Međutim, “Prvi put se pravo muslimana svodi samo na džamiju Al-Aqsa”, kaže se u izvještaju, umjesto na cijelo svetište.

Međutim, muslimani čitavo svetište smatraju džamijom Al-Aqsa, a ne samo zgradom džamije koja je uz njezin južni zid. Izraelci kažu da je džamija Al-Aksa ta posebna zgrada, a sve ostalo unutar zidova svetišta je “Brdo hrama”. To znači da Izrael donosi značajnu promjenu u Svetom gradu uz odobrenje arapske zemlje, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ista klauzula također navodi da „druga sveta mjesta ostaju otvorena u Jerusalemu za mirne pripadnike drugih religija“. To znači dopustiti Židovima da se mole u Plemenitom svetištu Al-Aksa, osim gore spomenute zgrade džamije. Kao što izvještaj tvrdi, ovo je redefiniranje vjerskih mjesta i promjena statusa džamije Al-Aqsa, opet uz odobrenje UAE.

Sada postoji bojazan da će sporazum između UAE i Izraela dovesti do prostorne podjele svetišta Al-Akse, slične onoj koju je Izrael nametnuo u džamiji Ibrahimi u Hebronu. Ova džamija je podijeljena između muslimana i Židova do te mjere da je židovski dio sada veći od onog koji je dodijeljen mnogo većoj muslimanskoj zajednici u gradu.

“Dogovor stoljeća” američkog predsjednika Donalda Trumpa insistirao je na tome da se ljudima svih religija mora dopustiti da se mole u Plemenitom svetištu Al-Aqsa, uključujući džamiju Al-Aqsa, i niz drugih mjesta unutar zidine starog Hrama.

Ovo je također ograničilo pravo muslimana samo na džamiju Al-Aqsa, umjesto na cijelo svetište.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021