Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Hava SOJ – Novo tursko strateško oružje za elektronsko ratovanje

Turska vojna industrija u posljednje vrijeme bilježi ubrzan rast domaće proizvodnje i smanjenje ovisnosti o vanjskom uvozu naoružanja.

Do danas, taj procenat je narastao na 70% ali i dalje ima tendenciju rasta.

Sada dolazi najteži dio, preostalih 30% u koje spadaju najkompleksnija naoružanja i sistemi.

Projekti koji sada dolaze na red su u odbrambenom sektoru najviše moguće tehnologije, i zahtjevaju jako puno vremena.

Kada su u pitanju ovakvi projekti o kojima velika većina država u svijetu može samo sanjati, i one rijetke koje mogu priustiti ovakvo nešto, imaju problem sa finansiranjem.

Dovoljno je da pogledamo primjer Rusije, država koja je veliki izvoznik nafte i prirodnog gasa od kojih zarađuje nevjerovatna finansijska sredstva.

Rusija se danas nalazi u velikim finansijkim problemima oko serijske proizvodnje Su-57 borbenog aviona, dok je od nekih drugih projekata skoro odustala.

Turska do danas nije imala ovakvih problema ali u budućnosti će se neminovno susresti sa njima.

Danas ćemo posebno spomenuti zračni projekat SOJ.

6. Marta 2000. godine izvršni odbor unutar turskog ministarstva odbrane započeo je rad na jednom projektu. Cilj ovog projekta bio je proizvesti domaći sistem na kopnu i u zraku za elektronsku podršku i elektronski napad.

Prvi dio bio je sistem Koral koji je već završen i uveden u službu unutar turske vojske, drugi je zračni sistem SOJ koji je trenutno u izradi.

Koral je uspješno testiran prvi put 2015 protiv grčke vojske, dok je kasnije korišten na granici sa Sirijom protiv ruske i američke.

Turski sistem Koral na sirijsko-turskoj granici

Koral je zvanično 2016. godine uveden u aktivnu službu unutar turske vojske.

U posljednjoj vojnoj operaciji “Izvor mira“ korišten je za ometanje i prekid komunikacije terorista YPG.

Uspješno je izvršio svoju zadaću i spriječio teroriste da sa udaljenosti aktiviraju postavljene eksplozivne naprave čija su meta bili turski vojnici.

Hava SOJ ili zračni sistem za elektronsku podršku i napad, je napredniji oblik sistema KORAL postavljen na zračnoj platformi Bombardier Global 6000 jet.

Na ovom projektu rade turske kompanije ASELSAN i TUSAŞ, TUSAŞ (Turska industrija za avijaciju i svemir) je zadužen da elektronski sistem koji proizvede ASELSAN integriše na avionske platforme.

Zadatak i mogućnosti HAVA SOJ sistema biće da locira neprijateljske sisteme komunikacije i radare, po potrebi ometa ili uspori njihov rad.

Zadatak ovog sistema biće da zbuni neprijateljski IFF sistem zadužen za prepoznavanje i identifikaciju prijatelj/neprijatelj.

U praksi to znači da će ukoliko ovaj sistem bude iskorišten protiv zračnih snaga neke države, neprijateljska država koja je meta, svoje avione na radarima vidjeti kao “Neprijateljske“, dok će turski avioni biti prikazani kao “prijateljski“.

 

Koral je već uspješno testiran u Siriji upravo na ovaj način, gdje su ruski i američki avioni greškom gađali teroriste koje su naoružavali.

Najveći nedostatak Korala je ograničen domet koji će biti otklonjen Hava SOJ sistemom.

Najveća prednost Hava SOJ sistema je ta što će biti u mogućnosti djelovati u bilo kojem dijelu svijeta, jer domet aviona iznosit će oko 11.000 kilometara.

Prikaz kako funkcioniše sistem Hava SOJ

Ovakav tip sistema u današnjem svijetu posjeduje tek nekoliko država, dok će Hava SOJ biti najnapredniji među njima.

Hava SOJ ima mogućnost tri vrste napada kojim neutrališe neprijateljske sisteme:

– Uništenje funkcionalnosti neprijateljskog sistema, kod ovog napada neprijateljski sistemi dolaze u stanje neispravnosti ili njihov rad biva usporen.

– Fizičko uništenje kojim se odgovarajućim oružjem neprijateljski sistem potpuno uništi.

– Dovođenje u zabludu neprijateljskih sistema i radara, njihovo pogrešno usmjeravanje. U ovom slučaju neprijatelj se dovodi u zabludu da su njegove jedinice meta koju treba uništiti, dok stvarnu metu ne prepoznaje kao takvu.

U prevodu Hava SOJ omogućit će turskim F-16 da neopaženi ulaze u zračne prostore drugih država, da efektivno i brzo neutrališu njihove sisteme protuvazdušne odbrane i zračne snage.

Pored kopnenih sistema Koral i Hava SOJ kao zračnog sistema, turske kompanije rade i na pomorskoj platformi sistema koja će biti ugrađena na turski nosač aviona TCG Anadolu i turske ratne brodove.

Sve ovo će napraviti od Turske svjetsku vele-silu u pogledu elektronskog ratovanja.

Autor: Tarık BaşTürk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021