Tursko strateško oružje koje je testirano na ruskoj i američkoj vojsci

Koral je sistem koji je osmišljen i proizveden od strane turskog Aselsana, radi se o sistemu koji je probudio veliku znatiželju i na Zapadu i na Istoku.

Koral je vrsta elektronskog sistema koji u današnjem svijetu svega nekoliko država može da proizvede.

Najjednostavnije govoreći Koral sistem ima dvije osobine, elektronska podrška i elektronski napad.

Elektronska podrška na terenu u prevodu znači da osigura komunikaciju turske vojske i spriječi bilo kakvo presretanje komunikacija od neprijateljskih snaga.

Elektronski napad je nešto kompleksniji, ima za cilj neutralisanje neprijateljskih meta elektronskim ometanjem ali detaljnije o tome ćemo u drugom dijelu ovog teksta.

Efektivni domet ovog sistema trenutno je 150 kilometara, u ovom dometu može locirati sve neprijateljske avione, helikoptere, tenkove i radare i uz to “zavarati” sve njihove sisteme. Može ujedno locirati cijelu neprijateljsku komunikaciji i prekinuti je po potrebi.

Na početku rata u Siriji ruski borbeni avioni su nekoliko puta ulazili u turski zračni prostor bez dozvole, nakon toga turska vojska je postavila četri ovakva sistema na granicu sa Sirijom.

Cilj je bio odvratiti ruske avione od narušavaja turske granice čiji piloti ne bi znali šta ih je “snašlo” u trenu kada bi se približavali turskoj granici.

Drugi cilj je bio testirati sami sistem na terenu i njegovo djelovanje jer bez testova u realnim uslovima sukoba ne možete znati koliko je sistem efektivan.

Koral je u ovome zadatku bio uspješan, ruski avioni su počeli iznenadno nestajati sa radara na sjeveru Sirije, kasnije su se ruski piloti “naslijepo” vraćali u svoje sirijske baze.

Amerika je isto tako iskusila velike probleme na sjeveru Sirije zbog ovog turskog sistema. Amerika je 2016. godine bombardovala pobunjeničke frakcije na sjeveru Sirije iza kojih stoji Turska dok ih je YPG sa kopna napadao, turska vojska tada ponovo odlučuje staviti Koral u funkciju.

Dva američka borbena aviona primili su elektronske signale poslate od Korala, avioni su primili kordinate za bombardovanje koje obično primaju iz svojih komandnih centara.

Na američku žalost, američki borbeni avioni ovaj put nisu primili kordinate pobunjenika već je meta bila teroristička organizacija YPG koju su američki avioni bombardovali.

Rezultat američkog napada je bio 73 poginula pripadnika YPG-a, Amerika je izjavila kako je ovo greška i sve se na tome završilo.

Sličan scenarij dogodio se i sa Rusijom koja je bombardovala YPG, Amerika je tada optužila ruse kako bombarduju Kurde međutim rusi su negirali navode.

Kasnije nakon brojnih istraga utvrđeno je kako iza ovih elektronskih ometanja na sjeveru Sirije stoji turska vojska.

Upravo je američki The Wall Street Jorunal pisao o ovim događajima, čak je i ruski stručnjak Konstantin Sivkov komentarisao Koral riječima:

Konstantin Sivkov

“Ne znamo tačno šta je sistem Koral, može predstavljati prepreku za rakete sistema S-400”, Sivkov je to izjavio u kontekstu da Koral ometa rad S-400 radara i lansiranih raketa.

Još jedan ruski stručnjak komentarisao je Koral: “Koral je izuzetno opasan sistem, dobili smo neke informacije da u regiji sjevera Sirije sve naše sisteme “zasljepljuje””

Rusi to sa pravom govore jer su zajedno sa Asadovim režimom čak četri puta gađali pogrešne mete, umjesto FSA iza kojih stoji Turska.

Koral je položio svoje prve testove, trenutno se radi na povećanju dometa sistema na 200 kilometara i osnaživanju elektronskog napada.

Zbog toga što se radi o strateškom naoružanju, Turska nijednoj drugoj zemlji nije prodala i isporučila ovaj sistem.

Autor: F.T

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite: