Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turska vojska vrši veliko vojno raspoređivanje u sirijskom Idlibu

Turske snage u zoni deeskalacije kod Idliba (FOTO: EPA-EFE/Yahya Nemah)

Turske oružane snage (TSK) izvršile su veliko vojno raspoređivanje u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, nakon nekoliko mjeseci relativnog mira u regiji.

Prema turskom dnevniku Milliyet, konvoj od 70 vozila, koji se sastojao od tenkova i artiljerije, u četvrtak je prešao granicu sa Sirijom i ušao u Idlib. Vojni konvoj posebno je raspoređen kod turskih vojnih osmatračnica u Idlibu, kako bi pojačao njihovu vatrenu moć, ukoliko dođe do nove ofanzive sirijskog režima.

Osim raspoređivanja teškog naoružanja, turska vojska također je počela graditi novu vojnu bazu u južnom dijelu Idliba, izvijestio je turski dnevnik.

Novo raspoređivanje Turske uslijedilo je nakon porasta napetosti tijekom prošle sedmice u regiji, koju su snage režima Bashara Assada, kako se izvještava, ponovno bombardovale.

U srijedu su sirijski režim i Rusija ponovo gađali regiju, ubivši dvoje i ranivši 13 osoba

Napad se dogodio nakon višemjesečnog relativnog mira, zahvaljujući sporazumu o prekidu vatre između Turske i Rusije.

Od aprila 2018. napadi na posljednje uporište sirijske opozicije dramatično su se pojačali, i doveli su do toga da se novi valovi izbjeglica kreću prema turskoj granici, dovodeći Tursku, u kojoj se već nalazi više od 3,5 miliona Sirijaca, u težak položaj.

Kao rezultat toga, Turska, koja ima drugu po veličini vojsku u NATO savezu, usmjerila je trupe i opremu u regiju, kako bi zaustavila napredovanje sirijskog režima i izbjegla novi val izbjeglica.

Napadi na Idlib su bili zaustavljeni, nakon što je primirje potpisano u martu, ove godine.

Trenutno su turski vojnici smješteni u regiji, kako bi zaštitili lokalno stanovništvo i suprotstavili se terorističkim grupama.

Moskva je uspostavila veliku vojnu prisutnost u Siriji, gdje su ruske zračne snage, i vojne baze diljem zemlje, Assadu omogućile da posljednjih godina porazi sirijsku opoziciju, koja se digla protiv njegove autoritarne vladavine.

Turska je nedavno odbila ruski prijedlog za smanjenjem broja osmatračnica, pod kontrolom turske vojske, u zoni deeskalacije u sirijskoj provinciji Idlib, prema izvještajima ruske RIA Novosti

Regija je bilo subjekat više sporazuma o prekidu vatre, koje su često kršili Assadov režim i njegovi saveznici.

Regija Idliba je trenutno dom za 4 miliona civila, uključujući stotine hiljada onih, koji su proteklih godina raseljeni od strane režimskih snaga širom ratom zahvaćene Sirije.

Posljednjih mjeseci gotovo 1,7 miliona Sirijaca doselilo se u blizini turske granice zbog intenzivnih režimsko-ruskih napada.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021