Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Tenzije između Turske i Rusije rastu u Idlibu nakon neuspjelih pregovora

Turska vojska za vrijeme operacije "Proljetni štit" protiv sirijskog režima

Turski zvaničnici pripremaju se za najgori mogući scenario, jer su razgovori u Ankari jasno dali do znanja da Moskva ne želi novi dogovor

Nakon godina zračnih udara, sukoba, krvi i agonije, posljednja sirijska pokrajina Idlib, koja je bila pod kontrolom sirijske opozicije, posljednjih šest mjeseci uživala je relativni mir.

Po prvi put aktivisti i civili nisu živjeli pod stalnim strahom od napada snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih ruskih saveznika.

Ali situacija se promijenila prošle sedmice, tokom diplomatskih razgovora na visokom nivou u Ankari između ruskih i turskih zvaničnika.

Istog dana, ruski borbeni avioni bombardirali su opozicione položaje na periferiji Idliba, dok su autobusi civila koje je Asadova vlada prevozila u blizini turskih vojnih osmatračnica, navodno, pokušavali probiti turske vojne barikade.

Turski izvor upoznat sa situacijom rekao je za Middle East Eye da su razgovori između turskih i ruskih zvaničnika propali jer “ruski medvjed” nije pristao ni na jedno razumno rješenje. “Neće da slušaju”, rekao je izvor.

Ruski zvaničnici ponovili su istu tačku razgovora na brojnim sastancima, ukazujući na odgovornost Turske, prema njenim obvezama iz sporazuma iz Sočija, da se riješi nekih grupa u provinciji Idlib, poput Hay’at Tahrir al-Shama.

Niko to ne bi naglas rekao u Ankari, ali oni koji pomno prate dešavanja u Siriji u turskom sigurnosnom establišmentu znaju da je Rusija izazvala najnoviju rundu sukoba u Idlibu u martu, koja je na kraju prouzrokovala smrt više od 60 turskih vojnika i gubitak velikog dijela teritorije u blizini strateške magistrale M5.

Izgubljeno je povjerenje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u njegovog ruskog kolegu Vladimira Putina. Od tada se Turska usredotočila na to da ne ponovi istu grešku.

Idlib je izuzetno važan za tursko vodstvo koje vjeruje da sebi ne može priuštiti još jednu sirijsku izbjegličku krizu, usred teške ekonomske situacije, s negodovanjem protiv Sirijaca koje je u porastu u Turskoj.

Ankara je izvršila brojna vojna razmještanja u Idlibu slanjem specijalnih snaga, oklopnih vozila, uključujući tenkove, i protuzračne odbrambene sisteme. Takođe je stvorila jedinstvenu ratnu komandu sa opozicionim naoružanim grupama u gradu Hatay, kako bi brzo odgovorila na svaki napad koji bi mogao doći od Assadovih snaga.

“Turska obučava stotine Sirijaca u Idlibu protiv moguće ofanzive koju bi vodio sirijski režim”, rekao je jedan sirijski stručnjak za MEE. „Turska je sada uspostavila intenzivnu kontrolu u Idlibu. Režimske snage ne bi se mogle kretati kao u martu. “

Jedan od osnovnih koraka koje je turska vojska poduzela je raspoređivanje sistema protuzračne odbrane. “Assad više ne može slati svoje borbene avione”, rekao je stručnjak.

“Dakle, ako vidite zračnu operaciju, sada znate da su to definitivno Rusi.”

Tokom sastanaka u Ankari prošle sedmice, turski zvaničnici pokušali su objasniti svojim ruskim kolegama da Turska sada ima veću kontrolu nad Idlibom, i da HTS više nije prijetnja koja je prije bila. “Sad smo na terenu i HTS se ne može slobodno kretati”, rekao je jedan turski zvaničnik.

„Žele da iz Idliba izvučemo HTS i druge. Gdje ćemo ih poslati? Mnogi mještani ih također vide kao heroje protiv režima. “

Rusko-turske zajedničke patrole pod napadima

Posljednjih mjeseci turske i ruske vojne patrole, na strateškoj autocesti M4, našle su se na udaru nove i nepoznate militantne skupine nazvane Khattab al-Shishani. Napadi su naljutili Rusiju, zbog čega je zatraženo od Turske da Asadu ustupi teritoriju ispod M4.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je prošlog vikenda da su zajedničke patrole obustavljene iz sigurnosnih razloga, dvosmisleno dodavši da sirijska vlada nije imala potrebe za provođenjem bilo kakvih operacija u Idlibu.

“Možda žele da vjerujemo da Assad neće uskoro napasti”, rekao je turski zvaničnik. “Ali mi mu ne vjerujemo.”

Iako je općenito uvjerenje stručnjaka koji se bave Sirijom, da je neizbježan napad ruske i sirijske vlade, postoje i drugi koji se ne slažu s tim. Neki zvaničnici u Ankari vjeruju da bi Rusija bila oprezna u svojim potezima u Idlibu, jer joj je Turska potrebna kao partner u Libiji.

Neki stručnjaci smatraju da bi Turska još uvijek mogla ispuniti ruska očekivanja i zaustaviti predstojeći rat.

Suhail al-Ghazi, nerezident sa Instituta Tahrir, rekao je da, uprkos bijesu zbog napada na zajedničke patrole, Moskva također nije ispoštovala dogovor ne zaustavljajući svakodnevno granatiranje asadovog režima.

„Prema izvorima iz HTS-a i Slobodne sirijske vojske, Turska će pokrenuti sigurnosnu operaciju na području koja okružuje autoput u Idlibu, kako bi neutralizirala prijetnju od grupe Khatab al-Shishani i ostalih ćelija, koje su dva puta napadale baze turske vojske,” rekao je izvor.

“Ova operacija, kada / ako bude uspjela, riješit će problem s Rusijom i Rusija neće imati izgovor za pokretanje vojne operacije u Idlibu.”

Pripreme za napad

Drugi kažu da je Rusija koristila istu retoriku prije sukoba početkom ove godine, ponavljajući da sirijska vlada nema razloga za provođenje operacija u Idlibu.

„Čini se da Rusija relativno šuti, ali je vojno spremna za operaciju. Mogla bi otpočeti svakog trenutka ”, kaže Levent Kemal, regionalni analitičar, veteran i novinar.

„Tenzije su se povećale od razgovora u Ankari. Režimska bombardovanja postali su rutina. Ne bih se iznenadio da u oktobru ponovo počnu neprijateljstva u Jabal al-Zawiji, što je ključno za odbranu grada Idliba. “

Turski zvaničnici vjeruju da bi sve veći broj slučajeva koronavirusa i sankcije sirijskoj vladi mogli spriječiti svaki ruski pokušaj. Ipak, također kažu da zahtjevi njihovih ruskih kolega neće uskoro završiti. Oni vjeruju da bi Moskva svaki put pronašla novi razlog da na Ankaru vrši pritisak da učini nemoguće.

“Bili su iznenađeni našim otporom u martu protiv njihove ofanzive”, rekao je zvaničnik. „Neće nam reći, ali mi znamo što žele. Žele da odemo iz Sirije. “

  • Tekst je preuzet i prilagođen sa Middle East Eye

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021