Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Saudijska Arabija zbog straha od Irana, ponovo nastoji da se približi Turskoj

Turski predsjednik Erdogan i Saudijski kralj Salman (Fotografija: Ured turskog predsjednika)

Kralj Saudijske Arabije Salman pozvao je predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kako bi koordinirao napore uoči predstojećeg samita G20, koji će se održati 21. i 22. novembra, navodi se u saopćenju iz direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika u petak.

U saopćenju se navodi da su lideri razgovarali o bilateralnim odnosima i razmatrali teme kojima će se baviti na predstojećem samitu.

Predsjednik Erdogan i kralj Salman složili su se da kanali dijaloga budu otvoreni, kako bi se poboljšali bilateralni odnosi i riješili problemi, navodi se u izjavi.

Saudijska Arabija preuzela je predsjedavanje G20 u decembru 2019. godine i predsjedavat će virtualnim samitom lidera 21. i 22. novembra.

Očekuje se da će samitu prisustvovati Njemačka, SAD, Turska, Argentina, Australija, Brazil, Kina, Indonezija, Francuska, Južna Afrika, Južna Koreja, Indija, Velika Britanija, Italija, Japan, Kanada, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija i Evropska komisija.

Prema službenim izjavama, dvodnevni virtualni samit planira se baviti poboljšanjem globalne ekonomije i tržišta, kao i jačanjem međunarodne trgovine, zajedno sa načinima za sprečavanje moguće pandemije u budućnosti i distribucijom COVID- 19 vakcina, sigurnosti hrane, upravljanjem vodnim resursima, klimatskim promjenama i borbom protiv korupcije.

Tenzije su nedavno porasle između nekoliko zaljevskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju i Tursku, zbog turske politike u regiji

Prošlog mjeseca, Saudijci su pokrenuli kampanju bojkota turskih proizvoda sa ciljem ekonomske destabilizacije Ankare.

Poziv na bojkot uslijedio je nakon što je Erdogan izjavio da neke zemlje u Arapskom zaljevu imaju na meti Tursku.

U znak poboljšanja veza, kralj Salman je ranije ovog mjeseca naredio hitnu pomoć Turskoj za žrtve nedavnog smrtonosnog zemljotresa koji je pogodio turski grad Izmir.

Međutim, pojedini politički analitičari vezuju Saudijske poteze za pobjedu Bidena na američkim predsjedničkim izborima.

Naime, Saudijska Arabija se plaši kako će SAD ukinuti sankcije Iranu i ponovo se vratiti nuklearnom sporazumu, što će omogućiti Iranu da ekonomski ojača i dođe do naprednog oružja, vraćajući se tako politici ekspanzije u Zaljevu, posebno u Jemenu.

Za vrijeme mandata predsjednika Baracaka Obame, odnosi između Turske i Saudijske Arabije bili su jako dobri. Međutim, ovo se promijenilo dolaskom predsjednika Trumpa, koji je posredovao u normalizacijama odnosa između arapskih država i Izraela.

Saudijski ministar vanjskih poslova, Adel al-Jubeir, rekao je čak da će kraljevstvo razmotriti naoružavanje nuklearnim oružjem ukoliko ga Iran nabavi.

Povezano: Saudijski ministar kaže da je nuklearno oružje ‘opcija’ za kraljevstvo ako ga Iran dobije

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021